Novi kredit i veći od plana, za dobavljače ide 100 milijuna eura?

Autor: Jadranka Dozan , 30. svibanj 2017. u 14:02
Foto: Pixsell

Na kunu novog kredita prednost naplate i za najviše kunu starog.

Pregovori o novom kreditu za dodatnu likvidnost Agrokora su pri kraju, rekao je izvanredni povjerenik Ante Ramljak nakon sastanka s drugim čovjekom ruskog Sberbanka Maksimom Poletaevim. Hoće li se Sberbank te VTB kao druga ruska bank s nemalom izloženošću koncernu u novoj tranši pridružiti ostalim kreditorima, Ramljak nije htio prejudicirati. Izjava koju je o tome dao Poletaev nakon sastanka s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem i potpredsjednicom Martinom Dalić jedna je od onih koje se čitaju između redova. Izražavajući vjeru da će se oko Agrokora “naći rješenje”, rekao je da će nastavak financiranja koncerna ovisiti o “razini suradnje”. Što god to značilo. A što god Rusi s tim u vezi odlučili, nova tranša ide s njima ili bez njih.

Premda Ramljak još ne želi o imenima i preciznim brojkama, naglasio je da zainteresiranih za novi kredit ima dovoljno, odnosno da je iznos koji nude veći od prvotno ciljanog (220-250 milijuna eura). Otkrio je još samo da su u tom klubu i lokalne i strane banke.

Takvoj spremnosti kreditora sigurno je pridonijelo to što su malo modificirani uvjeti u pregovorima pa i povjerenik govori o “novom modelu financiranja”. Kreditorima su omogućeni dodatni osigurači time što shema uključuje i takozvani “roll up”. Drugim riječima, za jednu kunu novog kredita kreditorima će se dati status prvenstva naplate ili senior financiranja i za kunu ili nešto manje staroga duga koji Agrokor ima prema njima. Usporedno s ugradnjom takva “zaslađivača”, u hodu se počela preispitivati i veličina novog zajma. Prema saznanjima Poslovnog dnevnika, on bi mogao biti nešto veći od raspona 220-250 milijuna eura, koji se dosad smatrao ciljanim. Razlog mogućem povećanju iznosa navodno ne leži u tome da bi za financiranje tekućeg biznisa trebalo više nego što se donedavno računalo. Poveća li se iznos kredita, bit će to zbog toga da se u situaciji kad je jako važna stabilnost opskrbe koncerna robom omogući isplata “starih” dugova Agrokorovim dobavljačima.

Navodno je ideja da se za te isplate usmjeri oko 100 milijuna eura, no preciznijih informacija o tom aspektu novog zaduženja zasad nema. Tako je zasad teško reći i ima li taj plan veze s problemom regresnih mjenica i poteškoćama kojima je on izložio nemali broj dobavljača.

Kako bilo, Ramljak zasad otkriva tek da razgovori o kreditu “idu u dobrom smjeru”, uz poruku da će uskoro iznijeti i konkretne brojke te imena kreditora.

Iako novi kredit ne ovisi o tome hoće li Sberbank kao najveći pojedinačni vjerovnik koncerna u njemu sudjelovati, on bi, kaže, volio da i on bude u klubu kreditora. Osim što je mogućnost ‘roll up’-a zapravo na tragu onoga što su ruske banke tražile već u prvoj tranši injekcije likvidnosti (a kad im nije udovoljeno traženju senioritetnog statusa za kredit iz ožujka odustale su od te tranše), Ramljak vjeruje da je ohrabrujuće i umirujuće djelovao i jučerašnji sastanak. Naime, Poletaeva je detaljno informirao o tijeku aktualnih procesa, poslovnim pokazatateljima i stanju likvidnosti pojedinih kompanija. “Svi su svjesni da s turističkom sezonom rastu i financijski rezultat i likvidnost svih kompanija unutar grupacije”, podsjetio je, još jednom ponavljajući i kako je uvjeren da će izvanredna uprava u suradnji sa svim dionicima posao uspješno privesti kraju.

Sličnu poruku nešto prje je odaslao i premijer Andrej Plenković. Ističući kako se vode razgovori i s domaćim i ruskim odnosno stranim bankama oko financiranja Agrokora, rekao je da očekuje da će se ono nastaviti pod povoljnijim uvjetima nego ranije. “Razgovori se vode, novo financiranje će doći”, rekao je ne ulazeći u detalje. Pregovori se ne vode na cesti ni javno, kaže, a kada budu okončani “bit će takvi da će biti sigurno pod povoljnijim uvjetima nego što je to bilo ranije”,

I Svečana akademija u sklopu proslave Dana Oružanih snaga RH bila je prigoda za koje premijera nisu mimoišla pitanja o Agrokoru. “Ni u jednom trenutku nije bilo govora o tome da Rusi inzistiraju da Hrvatska preuzme dugove Agrokora. Zakon o izvanrednoj upravi je jasan. Naša je osnovna misao bila da moramo stabilizirati ekonomiju i financijski sustav, a izvanredna uprava vodi računa da se osigura nova likvidnost kako bi se nastavilo poslovanje kompanije”, rekao je Plenković”, odgovorio je novinarima tep onovio da je siguran da će skori kredit biti odobren i s ruske strane.     

 

Komentirajte prvi

New Report

Close