Novac EU u Hrvatskoj je siguran

Autor: Ksenija Kale , 06. lipanj 2011. u 22:00

Projekt jačanja AFCOS sustava zaštite financijskih interesa Europske unije u Hrvatskoj imao je proračun od 250.000 eura i trajao je osam mjeseci

U zagrebačkom Informacijskom centru Europske unije jučer je svečano zatvoren “twinning light” projekt “Jačanje AFCOS sustava s ciljem zaštite financijskih interesa EU u Republici Hrvatskoj” financiran u sklopu Programa Europske unije za Hrvatsku IPA 2007. Taj je projekt s proračunom od 250.000 eura u trajanju od osam mjeseci proveden radi unapređenja AFCOS sustava (Anti Fraud Coordinating Structure) u Hrvatskoj, radi učinkovite koordinacije zakonodavnih, upravnih i operativnih aktivnosti i radi zaštite financijskih interesa EU u Hrvatskoj i suradnje s Europskim uredom za borbu protiv prijevara (OLAF), poručuju u Ministarstvu financija. Svrha tog projekta je ojačati sustav AFCOS u Hrvatskoj u području prevencije, otkrivanja, izvještavanja i praćenja slučajeva nepravilnosti i prijevara. Najveće koristi od spomenutog projekta ima Samostalni odjel za suzbijanje nepravilnosti i prijevara pri Ministarstvu financija. Usmjeren je na jačanje koordinativne uloge Ministarstva financija, Samostalnog odjela za suzbijanje nepravilnosti i prijevara u okviru sustava AFCOS. Projekt je proveo tim stručnjaka iz Rumunjskog Odjela za borbu protiv prijevara (DLAF).

Rumunjska iskustva
Prilikom svečanog zatvaranja projekta načelnica Samostalnog odjela za suzbijanje nepravilnosti i prijevara Ministarstva financija Mirjana Jurić govorila je o aktivnostima koje su poduzete da bi AFCOS bio učinkovit. Na svečanosti je rečeno da se ostvareni rezultati unutar ovoga projekta odnose na unapređenje pisane procedure za upravljanje nepravilnostima u okviru sustava AFCOS, da je provedeno jedanaest edukacija za predstavnike tijela u AFCOS sustavu te su zahvaljujući sudjelovanju u studijskom posjetu Rumunjskoj prenesena iskustava države članice EU te izrađeni promotivni materijali i provedene promotivne aktivnosti i organizirana konferencija radi upoznavanja javnosti sa suzbijanjem nepravilnosti i prijevara. Jean-Marie Moreau, šef Odjela za provedbu projekta, tom je prilikom istaknuo važnost borbe protiv korupcije u pripremi ulaska Hrvatske u EU, ustvrdivši da je u okviru ovoga projekta postignut dobar napredak te da mreža uspješno funkcionira, no pritom je također napomenuo da treba poboljšati kvalitetu izvješćivanja o nepravilnostima. Govoreći o navedenom projektu, Kord Kordić iz Ministarstva financija je istaknuo da je svrha projekta široka te da joj je cilj bio obuhvatiti cijeli AFCOS sustav. To potvrđuje i Mihai Petrescu, rumunjski partner i voditelj projekta, rekavši da je cilj projekta dati učinkovitost jačanju ACFOS sustava u Hrvatskoj. Prezentirajući postignute rezultate, Alin Bresug, član rumunjskoga stručnog tima, naglašava da su sve aktivnosti predviđene u projektu provedene radi zaštite financijskih interesa Hrvatske.

Slijedi detaljno reguliranje
Kako smo već pisali, AFCOS sustav zaštite financijskih interesa Europske unije od nepravilnosti i kriminala u raspolaganju s novcem EU čvrst zakonski okvir trebao bi dobiti do kraja godine. U Samostalnom odjelu za suzbijanje nepravilnosti i prijevara pri Ministarstvu financija, čija je uloga koordinacijska i kontaktna točka Hrvatske s OLAF-om, kažu da slijedi detaljno reguliranje funkcioniranja cjelokupnog sustava zaštite, ulazak novih državnih tijela u AFCOS mrežu i jačanje njihove suradnje. Uoči članstva Hrvatske u Europskoj uniji regulirat će se čvršća suradnja tijela u AFCOS mreži što je prepoznato kao problem jer znatno utječe na efikasnost toga sustava.

AFCOS

Uočeno 50 nepravilnosti
Sustav AFCOS je, kako smo već pisali, zasad detektirao 50 nepravilnosti koje su u većem broju slučajeva rezultirale obvezom korisnika da vrati novac. Otkriven je i jedan slučaj s obilježjem kaznenog djela. Postupak je u tijeku, a optuženo je više okrivljenika. Četrnaest slučajeva je otvoreno, a najviše ih se odnosi na pretpristupni program CARDS 2003. Primjer je slučaj ugovorene isporuke knjiga gdje su utvrđene nepravilnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close