Nova Gradiška povukla 802.000 eura za razvoj poduzetništva

Autor: Ksenija Kale , 07. svibanj 2012. u 22:00

Ukupna vrijednost projekta je 1,4 milijuna eura, a cilj mu je promicati inovacijsku kulturu i poduzetništvo zasnovano na visokoj tehnologiji

Grad Nova Gradiška povukao je 802.614 eura bespovratnog novca iz pretpristupnog programa Europske unije IPA IIIC, komponenta Regionalna konkurentnost, za projekt pod nazivom “Promicanje razvoja poduzetništva zasnovanog na inovacijama, znanju i novim tehnologijama u Brodsko-posavskoj županiji-Tehnološki park/BISC Nova Gradiška”. Taj projekt vrijedan ukupno 1,14 milijuna eura ima svrhu promicati inovacijske kulture i poduzetništvo bazirano na visokoj tehnologiji u Brodsko-posavskoj županiji, jednoj od najslabije razvijenih u Hrvatskoj.

Naime, glavne teškoće s kojima se suočava stanovništvo te županije su visoka nezaposlenost zbog nepovoljnog poslovnog okruženja, loša povezanost sa širim nacionalnim i međunarodnim tržištem, nedostatak institucionalne podrške za poduzetništvo te neodgovarajuća kvalifikacija radne snage. Stoga ovaj projekt za cilj ima održiv razvoj i poboljšanje konkurentnosti ove regije, stvaranje sustava za razvoj poduzetništva na temelju inovacija i otvaranje novih radnih mjesta. Projekt traje 18 mjeseci, počeo je prosincu 2010., a trebao bi biti završen u lipnju. Namijenjen je malim i srednjim poduzetnicima kao potencijalnim korisnicima poslovnih i tehnologijskih usluga ali također i učenicima, studentima, obrtnicima i radnicima.“Cilj je stvoriti odgovarajuću infrastrukturu, dakle samu organizaciju koja će pomoći poduzetnicima na ovom području razvojem nekih novih usluga koje se oslanjaju na primjenu novih tehnologija usmjerenih na razvoj ljudskih potencijala odnosno edukaciju ljudi u području novih tehnologija a kako bi se unaprijedila konkurentnost regionalnog gospodarstva kroz pružanje tih novostvorenih usluga”, ističe za Poslovni dnevnik voditelj projekta Ivan Sertić. Dodaje da bi ovim projektom trebalo stvoriti osnovu za primjenu koncepta tzv. regionalnog klastera, odnosno da se projektom potakne suradnja svih razvojnih institucija na tome području uključujući poslovni sektor, obrazovne institucije, razvojne institucije, lokalnu i regionalnu samoupravu koje će zajednički djelovati radi unapređenja konkurentnosti ovoga područja za rad i ulaganja te privlačenja novih tehnološki orijentiranih ulaganja.

“Iskustvo u pripremi i provedbi ovoga vrlo je pozitivno. Europska unija definivno potiče projekte vezane uz regionalnu konkurentnost, razvoj ljudskih potencijala i nove tehnologije i upravo smo se time vodili. Svjesni smo nepovoljne socioekonomske situacije na ovome području i nedostatka znanja i vještina u području novih tehnologija i zato smo i išli u daljnji razvoj ovoga centra kako bismo unaprijediili znanje i vještine radne snage i pomogli razvoj malog i srednjeg poduzetništva kroz primjenu i razvoj novih tehnologija”, priča Sertić. Tvrdi da u pripremi i provedbi ovoga projekta nije bilo većih teškoća. “U svakom projektu ima problema, no ne bih rekao da smo se s nečim pretjerano namučili. Projekt je dosta vrijedan i zato je izuzetno zahtjevan u smislu procedura EU koje su za nas specifične i zahtjevne, pa je to trebalo dobro odraditi. S druge strane s obzirom na veliki broj partnera bitno je i kvalitetno upravljanje projektom te koordinirati aktivnosti kako bi projekt bio uspješan, a što je možda i bilo najzahtjevnije”, naglašava.U realizaciji projekta koristili su tehničku pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.“Europski fondovi pružaju nam izvanrednu mogućnost da realiziramo neke projekte koji su od izuzetnog značaja za sveukupni razvoj nekog područja a za koji mi jednostavno nemamo odgovarajuća financijska sredstva. Isto tako iz iskustva mogu reći da je za zadovoljavanje nekog projekta ključna njegova kvaliteta a naša su iskustva u tome i više nego dobra”, zaključuje voditelj projekta.

Komentirajte prvi

New Report

Close