Nova farma u koju Sano ulaže 7 milijuna eura smanjit će uvoz prasadi za 5 posto

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 16. studeni 2017. u 14:36
Sano djeluje u Hrvatskoj već 20 godina, a tvornica stočne hrane u Popovači postoji od 2003.

Zbog položaja i količine poljoprivrednog zemljišta ta županija je ozbiljan kandidat za realizaciju projekta.

Tvornica stočne hrane i komponenti za ishranu životinja Sano iz Popovače planira izgraditi suvremenu farmu rasplodnih krmača u Hrvatskoj, a radi se o investiciji vrijednoj između 6 i 7 milijuna eura. Potencijalna lokacija investicije je na području Brodsko-posavske županije, a poslovodstvo kompanije u farmu planira investirati dio svojeg novca, dok bi se dio osigurao iz EU fondova za ruralni razvoj, najavio je predsjednik Uprave Sano Branimir Kempl. 

Osigurani svi preduvjeti
Zbog svog geostrateškog značaja, prometne povezanosti i količine raspoloživog poljoprivrednog zemljišta Brodsko-posavska županija jedna je od kandidata za projekt suvremene farme rasplodnih krmača za proizvodnju prasadi. "Realizacija projekta putem praktičnih edukacija i stručnog osposobljavanja kadrova u poljoprivredi, imala bi značajan utjecaj na cijeli lokalni razvoj usmjeravajući svoje programe za potrebe Hrvatske te zemalja srednje Europe i regije. Tako bi se na državnoj razini smanjio uvoz prasadi za oko 5 posto, kazao je Kempl. Naglasio je da je projekt održiv, jer bi se za tov prasadi do težine 28 kg koristila kvalitetna gotova hrana, za što je tvrtka osigurala sve preduvjete proizvodnje i skladištenja.

 

Kempi

Dio novca za farmu je naš, dio bi se osigurao iz EU fonda.

Sano ove godine obilježava 20 godina od osnivanja tvrtke u Hrvatskoj. Nakon pokretanja posla i izgradnje tvornice u Popovači, kao centra za ovaj dio Europe, proširili su poslovanje u svim susjednim državama, a danas regija jugoistoka Europe čini oko 29% prihoda Sano holdinga. Tvornica u Hrvatskoj mjesečno proizvodi oko 3500 tona mineralnih komponenti, mliječnih zamjenica i specijaliteta za suvremenu hranidbu životinja, a izvoze i u Gruziju, Azerbajdžan, Južnu Afriku…

Priča tvrtke Sano počinje 1976. osnivanjem tvrtke Sano-Milch u Grafenwaldu u Donjoj Bavarskoj. Temeljna djelatnost je bila distribucija mliječnih zamjenica. Kamen temeljac za vlastiti proizvodni pogon osnivači su postavili 1979. izgradnjom skladišta u Grafenwaldu, objašnjava povijest tvrtke Kempl. Tako su 1981. odlučili izgraditi vlastitu proizvodnju, a Sano je ubrzo, na temelju kvalitete i tehnoloških inovativnosti proizvoda postao važan čimbenik na tržištu Njemačke. Od 1990. počinje osvajanje tržišta srednje i istočne Europe. Tako je 1999.  izgrađena druga proizvodna lokacija u Poljskoj, dok je 2003. krenuo val međunarodne ekspanzije. Iste godine izgrađen je treći pogon, u Popovači, te poslovni i skladišni prostori u Aleksandrovcu, BiH. Dvije godine kasnije otvaraju proizvodnju u Novom Sadu, dok se peti pogon 2005  otvara u Csemu u Mađarskoj. 

Visokoobrazovani stručnjaci
Tvrtka je 2000. izgradila i Sano Agrar Institut u Poljskoj, vlastiti centar za istraživanje i razvoj. U tom referentnom pogonu, jednom od vodećih mliječnih gospodarstava u Europi, razvija i testira nove koncepte proizvoda i hranidbe životinja, a kako je izjavio Kempl taj je institut trebao biti izgrađen u Hrvatskoj, no zbog birokratskih problema je investicija prebačena u Poljsku. 

Tijekom više od 40 godina povijesti Sano holding je izrastao iz regionalnog ponuđača u svjetski brend za efikasnu hranidbu i proizvodnju životinja, a 2009. godine otvara se u Kini prva tvornica izvan Europe. Slijedi osnivanje poduzeća i tvornica u Ekvadoru, Meksiku, Južnoj Africi i zatim u Čileu i Gruziji. Tvrtka danas zapošljava 1150 visokoobrazovanih i osposobljenih stručnjaka iz sektora agrara, od čega je 49 zaposlenih u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close