NIS nudi Ini zajednička istraživanja u Siriji i C. Gori

Autor: Miho Dobrašin , 09. veljača 2010. u 22:00

NIS nudi Ini novčanu pomoć za nastavak istraživanja u Siriji, što je nužno za zadržavanje koncesije

Srpska naftna kompanija NIS, u 51-postotnom vlasništvu ruskoga Gazproma, ponudit će Ini suradnju na projektima istraživanja i razvoja u Siriji, Crnoj Gori i drugim potencijalnim nalazištima. Razgovori dviju strana mogli bi početi u iduća dva tjedna, potvrdila je Poslovnom dnevniku osoba bliska Upravi NIS-a.

Veliki dugovi
“Zainteresirani smo da zajedno idemo u projekte”, kazao je naš izvor te dodao da su s “Inom uvijek dobro surađivali”. Neslužbeno doznajemo da bi prvi razgovori mogli početi u iduća dva tjedna. Potencijalno partnerstvo s NIS-om, odnosno njegovom tvrtkom Naftagas, ima poslovnu logiku. Ruski državni distributer plina Gazprom nedavno je preuzeo većinski udio u NIS-u, čime je srpska tvrtka financijski ojačala. S druge strane Ini, koja samo državnom proračunu duguje 400 milijuna kuna, zbog nedostatka novca prijeti povlačenje iz “upstream” projekata. No Inina stručnost i koncesije svakako su interesantne potencijalnim partnerima. Do zaključenja broja iz Ine nisu odgovorili na naš upit. U srijedu je u Siriju odletio čarter s ekipom zaduženom za razvoj tamošnjih blokova. Ina, naime, do kraja godine mora završiti drugu fazu na istražnom bloku Aphamya, odnosno mora napraviti još dvije bušotine, jer joj u protivnom prijeti gubitak koncesije. Do kraja mjeseca radovi bi se trebali nastaviti s partnerom ili bez njega. S obzirom na tešku financijsku situaciju Ina već neko vrijeme traži partnera, a kako nakon prve faze i napravljene dvije bušotine nije pronađeno ništa, rizik se povećao. Geolozi su pak uvjereni kako se ondje nalaze velike rezerve. “Taj je blok perspektivan”, komentirala je osoba upućena u tamošnje radove. Stoga se očekuje kako će NIS uskoro platiti ulazak u projekt. Ina i NIS prije rata su radili zajedno u Angoli. Istodobno je sudbina drugoga Inina sirijskog bloka Hayan i dalje neizvjesna. Nagađalo se kako će Ina taj profitabilni blok, gdje već postoji proizvodnja, prodati Molu i tako otplatiti dugove. Predsjednik Nadzornog odbora Ine Ivan Šuker ponavlja kako “nema govora o prodaji Hayana”. Za blok Aphamya Mol nije pokazao zanimanje.

Natječaj u travnju
U travnju bi trebao početi natječaj u Crnoj Gori za istraživanje nafte i plina u podmorju. Pomoćnik ministra rudarstva Vladan Dubljević rekao nam je kako Ina nije na popisu 15 kompanija koje su iskazale zanimanje. U Ini odgovaraju da će njihova prijava ovisiti o kriterijima. U NIS-u neslužbeno kažu da su svakako zainteresirani. “Vjerojatno bismo išli u sastavu konzorcija. Zašto ne s Inom?” kazao je izvor blizak NIS-u.

Prepucavanja

Ekonomski interesi iznad političkih
Politički odnosi Hrvatske i Srbije pogoršali su se posljednjih mjeseci. Hrvatska je ponovila podršku nezavisnosti Kosova. Srbijanski predsjednik Boris Tadić odbio je biti na inauguraciji Ive Josipovića. “Ako ruski Gazprom, vlasnik NIS-a, i mađarski Mol, suvlasnik Ine, vide interes u partnerstvu, nikakva politika neće spriječiti suradnju”, smatra osoba iz srpskih naftnih krugova.

Komentirajte prvi

New Report

Close