Nije bilo kartela HT-a, Vipneta i Tele2

Autor: Bernard Ivezić , 25. listopad 2012. u 22:01
Olgica Spevec, predsjednica Vijeća AZTN-a/PIX

U AZTN-u tvrde da su najveću istragu mogućega kartelskog udruživanja u Hrvatskoj otvorili nakon prijave građana.

Hrvatski telekom, Vipnet i Tele2 nisu se udružili u kartel, odnosno nisu se dogovorili da 1. listopada 2009. istovremeno poskupe svoje usluge za četiri puta promjenom obračunske jedinice za mobilne razgovore s 15 na 60 sekundi objavila je u četvrtak Agencija za tržišno natjecanje. Rezultat je to dvogodišnje istrage AZTN-a, koja se odvijala u tajnosti, dok je prošlog listopada nije razotkrio Poslovni dnevnik.Istraga protiv tri operatera zbog sumnje u kartelsko udruživanje najveći je takav slučaj u Hrvatskoj dosad. Da je AZTN odlučio drugačije ukupna kazna dosegnula bi gotovo milijardu kuna.

Operateri zadovoljni

Olgica Spevec, predsjednica Vijeća AZTN-a kaže da su postupak pokrenuli nakon što su primili prijavu od građana i zbog indicija koje su upućivale na možebitni dogovor."No tijekom postupka nismo pronašli ni izravne niti neizravne dokaze o postojanju zabranjenog sporazuma među ovim poduzetnicima", ističe Spevec. Dodaje da Agencija nikada neće donositi odluke koje nisu u cijelosti utemeljene na zakonu odnosno na jasnim i nedvojbenim dokazima o povredi propisa o zaštiti tržišnog natjecanja.Iz HT-a, kojeg vodi Ivica Mudrinić, poručuju kako  "HT pozdravlja odluku AZTN-a koja ujedno potvrđuje i raniji stav kompanije – promjena obračunskih jedinica bila je u potpunosti samostalna poslovna odluka HT-a te nije postojao nikakav dogovor među operatorima, što je i dokazano u postupku koji se vodio pred AZTN-om i koji je utvrdio kako nije bilo narušavanja tržišnog natjecanja." naglašavaju u HT-u.U Vipnetu, koji vodi Mladen Pejković, kažu da je za njih riječ o očekivanoj odluci, jer su, kako navode, od samog početka slučaja tvrdili da je hrvatsko telekomunikacijsko tržište izrazito konkurentno."Dokaz tome je i kontinuirano smanjenje vrijednosti tržišta posljednjih godina, uvjetovano konstantnim snižavanjem cijena usluga upravo zbog nesmiljene tržišne konkurencije", kažu u Vipnetu. Dodaju da je razvidno da je odluka AZTN-a donesena na temelju objektivnog sagledavanja stanja na hrvatskom telekomunikacijskom tržištu u cjelini. Iz Tele2 do zaključivanja broja nismo primili komentar.

Ključan Tele2

Đuro Lubura, sudski vještak za telekomunikacije, kaže da je dokazivanje kartela u ovom slučaju bilo gotovo nemoguće. "Trebali bi imati neki papirnati trag, a njega nema. Sve ostalo svodi se na riječ Agencije protiv operatera i na tome se ne može graditi slučaj", kaže Lubura.Dodaje da je operaterima, uz to, u prilog išlo niz stvari. Od toga da sva tri imaju iste veleprodajne troškove, iste poreze i iste tržišne uvjete pa je, kako kaže, logično da su im maloprodajne cijene i uvjeti slični, do toga da je treći mobilni operater Tele2, primjerice sa svojom tarifom Revolucija, ističe Lubura, zorno pokazao da dogovora nema.

Agencija otkrila

Udruženo lobiranje

U AZTN-u kažu da su našli dokaza samo za to da su operateri bili udruženi da pred nadležnim tijelima u Hrvatskoj i EU lobiraju za ukidanje posebnog nameta od šest posto koji je bio neposredan i konkretan povod za promjenu obračunskih jedinica.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nije bilo kartela? Pogledajte sliku Olgice Spevec. Da li ta dama moze ista kompleksnije zakljuciti. Uglavnom, kad bi se (kao sto nije) pogledala “demand curve” i vidjelo kako je podesen pricing telekom operatera i kako izgledaju prihodi onda bi (netko tko zna sto bi trebao traziti) nasao jako ekonomsko uporiste za kartel u telekomunikacijama u Hr.
No regulatori u Hr nemaju ni znanjani hrabrosti tako da kartela ima svuda u svemu: bankama, osiguranjima, cemntnoj industriji, telekomima, gradjevini (mada manje jer su ocajni i krce dogovore)…

New Report

Close