Neto dobit Zaba Grupe porasla gotovo 50 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. veljača 2015. u 16:44
Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Dobit od poslovanja prije vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke iznosi 2,563 milijarde kuna, što je 1,3 posto više u odnosu na 2013., kao rezultat stabilnih prihoda i efikasnog upravljanja troškovima.

Grupa Zagrebačke banke (Zaba) u 2014. godini ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 1,14 milijarde kuna, što je za 369 milijuna kuna ili gotovo 48 posto više u odnosu na 2013. godinu, a prvenstveno je rezultat nižih troškova vrijednosnih usklađenja, stabilnih prihoda i nižih troškova poslovanja, objavljeno je u petak iz te banke.

Dobit od poslovanja prije vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke iznosi 2,563 milijarde kuna, što je 1,3 posto više u odnosu na 2013., kao rezultat stabilnih prihoda i efikasnog upravljanja troškovima.

"U iznimno kompleksnom poslovnom i regulatornom okruženju, Grupa je u 2014. godini ostvarila solidan poslovni rezultat. Ostajemo predani potrebama naših klijenata u prepoznavanju poslovnih prilika, nuđenju rješenja u prevladavanju poslovnih poteškoća, opreznom preuzimanju rizika, uvođenju inovacija te povećanju operativne efikasnosti. Oporavak kreditne aktivnosti primjetan je u segmentu poduzeća, dok je u segmentu stanovništva i nadalje prisutan trend razduživanja pod utjecajem smanjenog raspoloživog dohotka i visoke stope nezaposlenosti", navodi se u nerevidiranom financijskom izvješću Zabe.

Poslovni prihodi Grupe dosegnuli su 5,116 milijardi kuna te su u odnosu na 2013. godinu neznatno veći – za 5 milijuna kuna, uglavnom kao rezultat viših neto prihoda od kamata i provizija i naknada te nižih prihoda od trgovanja.

Neto prihod od kamata dosegnuo je 3,121 milijardu kuna, što je za 81 milijun kuna ili 2,7 posto više u odnosu na 2013. godinu, zahvaljujući nižim troškovima financiranja i višoj naplati kamate po neprihodujućim kreditima.

Istodobno, neto prihod od provizija i naknada bio je 1,173 milijardi kuna, što predstavlja povećanje od 64 milijuna kuna ili 5,8 posto, zahvaljujući povećanim prihodima od naknada za upravljanje imovinom, brokerskih i konzultantskih usluga te naknada od kartičnog poslovanja.

Neto dobit od trgovanja i ostali prihodi ostvareni su u iznosu od 822 milijuna kuna te su smanjeni za 140 milijuna kuna odnosno za 14,6 posto.

Ukupni troškovi poslovanja dosegnuli su 2,553 milijardi kuna i smanjeni su za 28 milijuna kuna ili 1,1 posto prema godini ranije, uglavnom radi nižih operativnih troškova podružnice Istraturist Umag d.d. unutar ukupno ostvarenih troškova.

Za troškove vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke Grupa je izdvojila 1,11 milijardi kuna što je za 533 milijuna kuna ili 32,4 posto manje u odnosu na prethodnu godinu.

"Smanjeni troškovi vrijednosnih usklađenja odražavaju drugačiju dinamiku rezerviranja u usporedbi s 2013. godinom, a također su i rezultat restrukturiranja dijela neprihodujućih kredita i provedbe regulative usmjerene na rješavanje problema poduzeća suočenih s poteškoćama u poslovanju", navodi se u izvješću.

Sama Zagrebačka banka d.d. u 2014. godini ostvarila je dobit nakon oporezivanja u iznosu od 1,166 milijardi kuna, što je za 701 milijun kuna ili 150 posto više u odnosu na 2013. godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close