Neto dobit PBZ-a 508,3 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. listopad 2014. u 11:32
Foto: Željko Lukunić / Pixsell

U prvih devet mjeseci ove godine na razini PBZ Grupe ostvarena je dobit nakon oporezivanja u iznosi od 710,4 milijuna kuna.

U prvih devet mjeseci ove godine na razini PBZ Grupe ostvarena je dobit nakon oporezivanja u iznosi od 710,4 milijuna kuna, dok neto dobit same Privredne banke Zagreb za isto razdoblje iznosi 508,3 milijuna kuna, podaci su iz financijskog izvješća PBZ-a objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

U odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dobit PBZ Grupe i same banke ostvarena u prvih devet mjeseci ove godine niža je, ali u izvješću se to tumači činjenicom da je u tom razdoblju lani provedena prodaja društva PBZ Invest, od čega je ostvaren izvanredni prihod, koji je dobit prije oporezivanja u 2013. uvećao za 133,5 milijuna kuna. Kada se isključi utjecaj tog izvanrednog prihoda, dobit PBZ Grupe prije oporezivanja u ovoj je godini porasla za 9,5 posto.

Financijsko izvješće pokazuje i da je neto kamatni prihod PBZ Grupe u prvih devet mjeseci ove godine smanjen za 0,5 posto, na 1,67 milijardi kuna, uslijed nastavka smanjenja potražnje za kreditima, dok je istodobno neto prihod od provizija i naknada porastao za 4,9 posto, na 837,7 milijuna kuna.

Neto kamatni prihod Privredne banke Zagreb je pak u tom razdoblju smanjen za 0,4 posto, na 1,59 milijardi kuna, dok je neto prihod od provizija i naknada porastao za 11,1 posto, na 427,8 milijuna kuna.

Uz ostalo, u izvješću se navodi kako je PBZ Grupa u prvih devet mjeseci, u cilju adekvatnog upravljanja rizicima, a posebno kreditnim rizikom, izdvojila 420,7 milijuna kuna za vrijednosno usklađenje i rezervacije za gubitke, dok istovjetni troškovi na razini same banke iznose 435,8 milijuna kuna.

Na kraju rujna bilanca PBZ Grupe iznosi 72,2 milijardi kuna i za 3 posto je veća nego krajem trećeg tromjesečja 2013. godine, a grupa raspolaže kapitalom i rezervama u iznosu od 13 milijardi kuna.

Imovina Privredne banke Zagreb na kraju rujna ove godine iznosi pak 68,5 milijardi kuna i za 4,4 posto je viša nego krajem rujna lani, dok ukupni kapital kojim ta banka raspolaže iznosi 11,5 milijardi kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close