Nelikvidnost i skup rad glavni problemi

Autor: Bernard Ivezić , 27. lipanj 2010. u 22:00

Neki rasli i u krizi, prostora ipak ima

Predsjednik Uprave IN2 Grupe Ante Mandić
IN2 Grupa je dobro poslovala u prošloj godini. Ukupni prihod IN2 Zagreb, kao matične tvrtke, rastao je 12 posto, a cijele grupe 15 posto. Broj zaposlenih je rastao više od 20 posto i nije bilo otpuštanja.

Iskreno, očekivali smo manje. Kriza utječe na naše klijente koji pokušavaju smanjiti sve troškove pa tako i informatičke, odgađaju se investicije, regionalna konkurencija postaje žešća i prerasta u rat cijenama gdje se mi zbog visoke cijene našeg rasta teško možemo nositi. Stoga očekujemo da će nam 2010. biti teža od 2009. i nisam optimist. Naša konkurentnost izuzetno ovisi o cijeni i kvaliteti rada naših visokoobrazovanih stručnjaka. Iz te činjenice proizlazi i naš drugi problem jer Hrvatska ima daleko najskuplju cijenu rada u usporedbi sa ostalim zemljama u regiji odakle dolazi većina naše konkurencije.

Predsjednik Uprave Iskon Interneta Saša Kramar
Kriza je također utjecala na ICT sektor tako da je trend opreznog ulaganja i rezanja troškova zahvatio i naše korisnike, kako privatne tako i poslovne. Unatoč tome, Iskon je posljednje dvije godine ostvario poslovne rezultate bolje od planiranih i za nas su to bile godine rasta. Korisnicima smo prije svega nastojali osigurati pravu vrijednost za njihov novac što su oni i prepoznali. Što se tiče domaćeg gospodarstva, uz smanjenje troškova javne uprave, smatram da Hrvatska ima izuzetan gospodarski potencijal te da je potrebno definirati nove vrijednosti, a ICT sektor bi u tom smislu trebao biti temelj koji ima mogućnost pokretanja ukupnog gospodarskog razvoja.

Vlasnik Senso Mikra Denis Ćejvan
Način poslovanja klijenata unatoč krizi ostao je isti s tim da su se u okolnostima smanjene likvidnosti znatno pooštrili uvjeti poslovanja. S niskim maržama s kojima radi distribucija nije više moguće podržavati male i rizične tvrtke dok su one velike, koje su likvidne, postale diktatori uvjeta poslovanja. U informatičkom sektoru kriza potražnje, pada cijena i velikih tečajnih oscilacija bitno su utjecale na poslovanje, a nemogućnost naplate potraživanja je dovelo je Senso Mikro do stagnacije. Naime, lani smo bili svjedoci drastičnog pada potražnje, prodaje, te posrtanja najvećih kupaca kao što su HG Spot i Vemil, kao i pada cijena pojedinačnih uređaja koji su činili jezgru Senso Mikro distribucije, a riječ je o prijenosnim računalima. Prodaja je komadno ostala gotovo na nivou 2008. godine, ali financijski je zabilježila značajan pad. Stoga mogu tek zaključiti da je nekoliko nepovoljnih čimbenika dovelo Senso Mikro praktički u stanje mirovanja krajem 2009.

Komentirajte prvi

New Report

Close