Nastavak uzlaznog trenda u poslovanju Optima Telekoma

Autor: Poslovni.hr , 27. travanj 2016. u 16:45
FOTO: PRESS

Kao rezultat porasta prihoda te nižih jednokratnih stavki ostvaren je porast operativne dobiti (EBITDA) 3% u odnosu na prvi kvartal 2015. godine, odnosno isti je ostvaren u visini od 23,1 milijuna kuna.

Optima Telekom u prvom kvartalu ove godine ostvario je rast prihoda od telekomunikacijskih usluga za 5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Razlozi značajnog rasta prihoda jesu porast prihoda od interkonekcije (30,4%), interneta (17,8%) i multimedije (5,9%) te podatkovnih prihoda (22,7%) čime je zaustavljen trend pada prihoda iz proteklih razdoblja. S druge strane, povećanje prihoda umanjeno je padom prihoda od javne govorne usluge za 15,5%, kao posljedica općeg trenda pada korištenja javne govorne usluge na globalnoj razini.

 "Nakon ostvarenja pozitivne neto dobiti, rasta EBITDA i smanjenja rashoda u prethodnim pe­riodima, u prvom kvartalu ove godine ostvarili smo i rast ukupnih prihoda. Time su ispunjena sva naša očekivanja, a koja su prvenstveno bila utemeljena u većem priljevu novih korisnika, odnosno manjem odljevu postojećih. Poslovanje je sada u potpunosti stabi­lizirano što nam omogućuje da se maksimalno posvetimo korisnicima i daljnjem poboljšanju korisničkog iskustva.” – izjavio je predsjednik Uprave Optima Telekoma Zoran Kežman.

Kao rezultat porasta prihoda te nižih jednokratnih stavki ostvaren je porast operativne dobiti (EBITDA) 3% u odnosu na prvi kvartal 2015. godine, odnosno isti je ostvaren u visini od 23,1 milijuna kuna. Izuzimanjem jednokratnih stavki, EBITDA je niža za 5,2% u odnosu na isto razdoblje lani zbog povećanja ulaganja u marketinške aktivnosti i pojačane akvizicije novih korisnika.

 Uzevši u obzir financijske troškove vezane za predstečajnu nagodbu, efekt diskonta financijskih obveza, i niži trošak amortizacije u prvom kvartalu 2016., ostvarena neto dobit veća je za 6,4 milijuna kuna u odnosu na prethodnu godinu.

Dobro poslovanje omogućilo je i daljnja kapitalna ulaganja koja su u prva tri mjeseca ove godine iznosila 13,5 milijuna kuna, od čega je 9,7 milijuna kuna uloženo u razvoj pristupne optičke mreže, širenje mreže kolokacija, korisničku opremu za pružanje IPTV i internet usluga rezidencijalnim korisnicima te opremu za spajanje poslovnih korisnika.

 Optima Telekom će i u nastavku 2016. godine biti usmjeren na unapređenje svoje ponude, poboljšanje korisničkog iskustva i daljnje jačanje tržišne pozicije.

Komentirajte prvi

New Report

Close