Ni Šuker nije pomogao Narodnim novinama, dobit u slobodnom padu

Autor: Saša Paparella , 24. svibanj 2016. u 15:31
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Uprava Narodnih novina potrošila milijune kuna na uvoz kineskih kišobrana koji se slabo prodaju, a posrednik je bila jedna tvrtka iz Osijeka.

Iza Narodnih novina teška je godina: prema podacima Fine, prihodi te tvrtke u 2015. su pali deset posto, sa 413,6 na 374 milijuna kuna. I dobit im je u padu, sa 11,3 milijuna u 2014. na svega 1,2 milijuna kuna lani. Loš se trend nastavio i u ovoj godini: u prvom kvartalu imale su gubitak od 11 milijuna kuna.

Zbog tako lošeg stanja ekipa HTV-ove emisije Vita jela, zelen bor odlučila  se pozabaviti Narodnim novinama. U subotu su snimili izjavu jednog anonimnog  bivšeg zaposlenika za emisiju zakazanu za ponedjeljak. Međutim, nakon što je snimljen, sugovornik se požalio da je dobio anonimnu prijetnju upućenu njemu i ekipi emisije Vita jela, zelen bor. Slučaj je prompotno prijavljen policiji, što nam je službeno potvrđeno i na HRT-u. "Točno je da je ekipi i sugovorniku HRT-ove emisije Vita jela, zelen bor, posvećenoj poslovanju tvrtke Narodne novine, upućena prijetnja koja je odmah prijavljena policiji, a v.d. glavnoga ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić kontaktirao je urednicu emisije te cijeloj ekipi uputio podršku", rečeno nam je na HRT-u.

Emisija je prikazana u redovnom terminu u ponedjeljak ujutro. U Narodnim novinama, koje od ljeta 2014. vodi Davor Čović, nismo uspjeli dobiti komentar tih zbivanja, loših rezultata i poslovnih poteza. Tako je bivši zaposlenik u emisiji ispričao kako su Narodne novine iz Kine od lani uvezle kišobrana u milijunskom iznosu – svaki je plaćen po 100 kuna, dakle više nego što bi koštao domaći kišobran, a prodaju se po cijeni od čak 325 kuna.  "Poslovi se ne vode kako treba. Ušlo se u aranžman s HNS-om, kupnja kineske robe najavljena je kao zaokret, no tu robu koja je preplavila skladišta i prodavaonice gotovo nitko ne kupuje", ispričao je sugovornik čiji je identitet bio skriven. Rečeno je i da je posrednik u uvozu iz Kine bila "jedna tvrtka iz Osijeka", inače grada u kojem je rođen Davor Šuker, predsjednik HNS-a.

Poslovanjem Narodnih novina bavila se Državna revizija, koja u zadnjem dostupnom izvješću, onom za 2014., zamjera da "kontrole nabave nisu ustrojene na zadovoljavajući način". Također je navedeno da je Uprava "za ustupanje istražiteljskih usluga zaključila s detektivskim društvom dva ugovora u ukupnoj vrijednosti od 918.750 kuna. Poslovi istražiteljskih usluga obavljeni su na temelju usmenih ili pisanih zahtjeva predsjednika Uprave".

O Narodnim novinama, službenom listu RH, posljednjih se godina najviše pisalo zbog bizarnog projekta proizvodnje toaletnog papira. U liniju otvorenu u Krapini tvrtka kćer Mekkoo uložila je oko 60 milijuna kuna. Početkom ove godine, iz uprave Narodnih novina su se pohvalili da je započela proizvodnja u jednoj smjeni koja prerađuje 45 do 50 paleta papira dnevno te zapošljava 13 radnika. "U medijima se pogrešno piše da smo u vjetar bacili 60 mil. kn. Počinjemo proizvoditi i za austrijski Euro-papir te planiramo uvesti rad u više smjena", poručili su tada iz Narodnih novina. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nešto tu smrdi. Kineski kišobrani kupljeni za 100 kn, a prodaju se po 3** kn? Što je sljedeće? Kineske podmornice što će preplaviti hrvatske trgovine? Bolje bi bilo da su nabavili prezervative…

New Report

Close