Nakon Vindije, i Dukat se ispričao

Autor: Poslovni.hr , 20. veljača 2013. u 11:10
Arhivska fotografija (Photo: Marko Lukunic/Vecernji list)

Nakon što je predsjednik Uprave Vindije, Dragutin Drk, izašao u javnost s informacijom kako im je prodaja pala za 30 posto zbog uznemirenosti potrošača uzrokovane slučajom prevelike koncentracije nedopuštenih mikotoksina u mlijeku, a Vindija se ispričala zbog zbog neusklađenosti s propisanim zakonskim normama, oglasio se i Dukat, čije je mlijeko zbog istog razloga povučeno s polica trgovina.

Ipak, u Dukatovoj  'isprici' javnosti, ni jednom riječju ne spominju kako im je žao, odnosno, kako se ispričavaju zbog prouzrokovanih neugodnosti. Naime, u Dukatu kažu kako poslu pristupaju s najvećom pažnjom i poštujući sve obveze propisane zakonom, no spominju, svjesni su da se mnogim neprovjerenim, netočnim i oprečnim informacijama u medijima poljuljalo povjerenje potrošača prema cjelokupnom domaćem mljekarskom sektoru. Spominju i kako cijeli uzrok problema s mlijekom leži u neusklađenoj stočnoj hrani, na koju kako kažu, kao industrija nemaju utjecaja, no ipak žele utjecati na situaciju. "Stoga se čvrsto obvezujemo da ćemo uvesti vlastiti, paralelni sustav kontrole zdrastvene ispravnosti svježeg sirovog mlijeka koje otkupljujemo. Navedeno podrazumijeva da uz redovnu mikrobiološku kontrolu mlijeka koju provodimo u skladu sa zakonskim propisima i pravilnicima, uvodimo vlastitu kontrolu otkupljenog mlijeka na rezidue pa tako i mikotoksine- što je rezultat isključivo naše poslovne odluke i odgovornosti, ne i bilo koje druge vrtse propisanih obveza", kažu u Dukatu. Tim potezom, spominju, postat će jedini predstavnik mliječne industrije u Hrvatskoj i regiji koji će svojim potrošačima omogućiti dodatnu sigurnost.

Ipak, sudeći prema najavama iz Vindije, čini se da Dukat, barem prema obećanjima, neće biti jedini jer je i  Vindija svojiim potrošačima najavila da će uvesti  dodatne sustave kontrole zdravstvene ispravnosti i kvalitete u svojem cjelovitom procesu proizvodnje „od polja do stola“.

Podsjetimo, Dukat i Vindija su bili prvi koji su morali povući određene linije mlijeka, a jučer su na testu uz Dukat  'pali' i  Megle, Lidlova robna marka mlijeka te Mercatorova robna marka mlijeka koja se puni u tvrtki Prerada i promet iz Tuzle. Megleovo mlijeko (2,8% mliječne masti) s rokom isteka 3. kolovoza 2013. sadržavalo je najveću nedopuštenu količinu mikotoksina do sada izmjerenu, odnosno 0,364 mikrograma po kilogramu, a dopuštena razina je 0,05 mikrograma po kilogramu.

 

Komentari (1)
Pogledajte sve

treba vas sve tužiti zbog trovanja, pogotovo djece koja nažalost moraju piti mlijeko!

New Report

Close