Nakon pozitivno okončane predstečajne nagodbe, zapošljavaju 55 novih radnika

Autor: Poslovni.hr , 18. srpanj 2014. u 13:39
Zvonko Biljecki

Geofoto je, na ročištu održanom danas na Trgovačkom sudu u Zagrebu, uspješno završio postupak predstečajne nagodbe.

Geofoto je, na ročištu održanom danas na Trgovačkom sudu u Zagrebu, uspješno završio postupak predstečajne nagodbe, nakon što su predstavnici vjerovnika prihvatili Plan financijskog i operativnog restrukturiranja, priopćeno je iz te tvrtke. Na taj način je ovom domaćem izvozniku omogućen nastavak poslovanja i zapošljavanje novih stručnjaka.

„Predstečajna nagodba pokazala se kao pozitivno rješenje jer nam je omogućila da nastavimo s radom i ugovaranjem novih poslova koji su se pokazali krucijalnima za ponovno jačanje tvrtke i otplatu dugova vjerovnicima. Novi poslovi koje je Geofoto dobio stvorili su potrebu za novim radnim mjestima. U ovoj godini smo već zaposlili 23 nova djelatnika, a planiramo sveukupno zaposliti 55 novih stručnjaka“, izjavio je Zvonko Biljecki, predsjednik Uprave Geofota.

Podsjetimo, u srpnju 2013. godine pokrenuta je predstečajna nagodba za tvrtku Geofoto, koja se bavi snimanjem terena iz zraka te geoinformatikom i kartografijom, a godinama je bila jedan od većih hrvatskih izvoznika, napominje se u priopćenju. U proteklih par godina Geofoto je doživio snažan pad potražnje za vlastitim uslugama, što je bila posljedica gospodarske krize u Hrvatskoj i na iznozemnim tržištima.

Planom restrukturiranja, pripremljenom sukladno Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, definirano je kako će se malim, srednjim i velikim grupama vjerovnika isplatiti potraživanja u ratama prema utvrđenim terminima do kraja godine i u narednim godinama, kao i državnim i financijskim institucijama, prema dogovorenim obvezama. Predstečajna nagodba na taj način je omogućila reprogramiranje postojećih obveza tako da se ponovno ugovaraju rokovi i način otplate duga, a tvrtki se omogućuje daljnji rad i mogućnost ostvarivanja prihoda uz pomoć kojih će se dugovi uspješno vraćati. Nove obveze koje su potrebne za razvoj budućih projekata preuzimat će se na način da ne bude ugrožena likvidnost i potraživanja vjerovnika iz prethodnog razdoblja, kaže se u priopćenju.

Biljecki je još istaknuo: „U najtežem periodu potrudili smo se da svim radnicima budu isplaćene sve plaće te se zadržao optimalni broj radnika potreban za održavanje poslovanja, a predstečajna nagodba ispunila je svoju svrhu te očuvala radna mjesta i omogućila otvaranje novih, što je dobra priča za hrvatsko gospodarstvo“.

U 2014. godinu Geofoto je krenuo s uspješno realiziranim projektima snimanja terena iz zraka u Bosni i Hercegovini te Regiji Veneto, a potpisani su i novi ugovori u Kraljevini Saudijskoj Arabiji u vrijednosti 60 milijuna kuna. Isto tako, potpisan je i ugovor o izradbi Geoinformacijskog sustava (GIS) s Azerbajdžanom u vrijednosti od 760 milijuna kuna, koji još treba potvrditi njihovo Vijeće ministara.

Komentirajte prvi

New Report

Close