Nakon isteka najma Konzumu, Puljanka ponovno u trgovinama

Autor: Agneza Urošević , 24. travanj 2008. u 06:30

Puljanka se priprema za ulaganje 100 mil. eura u gradnju centra u pulskoj poslovnoj zoni Šijani

Kada je prošlog tjedna vodeći pulski prehrambeni lanac Puljanka preuzeo od Konzuma sezonske prodavaonice u Arenaturistovim autokampovima i turističkim naseljima, postalo je jasno da kreće utrka za mjesto najvećeg potrošačkog centra u Istri. Konzum, čiji je vlasnik Agrokor, te trgovine držao je u najmu pet godina i ostvarivao u sezoni promet od oko 25 milijuna kuna. Pulska trgovačka tvrtka prije je preuzela i druge objekte, poput prehrane u robnoj kući Pula.

Istekao najam
Puljanka istodobno ulazi u prevlast i vraća staru slavu najjačeg prehrambenog lanca u gradu i okolnim mjestima gdje ima više od 60 svojih i još četrdesetak zajedničkih prodavaonica u okviru grupe Puljanka-Istra-Brionka. Nova Puljanka, koja je dugo prolazila postprivatizacijsku agoniju, a 2001. godine došla u opasnost da je Konzum na njezinu terenu proguta, oporavila se do te mjere da ima snage ući u nove velike projekte poput gradnje multifunkcionalnog centra na površini od 80.000 četvornih metara, od čega će gotovo polovina biti u objektima. Konzum je prije šest godina u Puli ušao u dvije robne kuće – jednu u središtu grada, a drugu u naselju Šijana, zatim u supermarkete na Stoji i u Medulinu, a onda i u markete u svim kampovima Arenaturista. Puljanka se pak polako oporavljala. U međuvremenu je preuzela drugog posrnulog pulskog trgovinskog diva Istru i pogon vode od Buzetske Bavarije. Također je ulagala i u osuvremenjivanje trgovinske mreže. Budući da je Konzum u Puli bio u prostorima koje je unajmio od Puljanke, u istarskoj kompaniji odlučili su da se nakon isteka ugovora vrate u njih s namjerom da ih obnove i ponovno otvore trgovine. Prije ljeta kreće preuređenje u turističkim naseljima Punta Verudela i Medulin, a zbog skorog početka turističke sezone ostale će ostaviti za jesen. Budući da Konzumu ističe i ugovor o najmu robne kuće Standa u Šijani, u Puljanci kažu da će zadržati i urediti i taj prostor te da će ga sami koristiti. Kako sada stvari stoje, Konzum će teško u Puli zadržati poziciju nakon što im isteknu ugovori o najmu prostora. Međutim, Konzum se zato ukorijenio u drugim istarskim gradovima – Poreču, Buzetu, Umagu, Rovinju i Pazinu, dok je Puljanka u okviru grupe osim pulskog područja iskoračila još u Poreč, Buzet i Rijeku.

Idejni projekt
“Prebrodili smo krizu, ostvarujemo godišnje ukupni prihod od 230 milijuna kuna, a na razini grupe 400 milijuna. Ne bojimo se konkurencije. Za dvije godine bit ćemo na pulskom području najbolji”, kaže za Poslovni dnevnik predsjednik Uprave Puljanke Zoran Vencl. “Pripremamo se za ulaganje 100 milijuna eura u gradnju multimedijalnog centra u samom srcu pulske poslovne zone Šijana, u kojoj su locirani i najveći trgovinski lanci od Mercatora, Bille, Lidla, Kauflanda, Peveca, Plodina i drugih. Tu imamo svojih 80.000 četvornih metara starih skladišta koja će se rušiti kako bi se mogao graditi multimedijalni centar sa 30.000 četvornih metara korisne površine u kojem će biti smješteni poslovni prostori, trgovine, ugostiteljski i kulturno-zabavni sadržaji. Idejni projekt je napravljen, čekamo prostorno plansku dokumentaciju i studiju utjecaja na okoliš. Gradnja bi mogla započeti 2010., a završiti 2012. godine”, zaključuje predsjednik Uprave Puljanke Vencl.

Konzum otvara nove prodavaonice po Istri

“Puljanka i Konzum dugogodišnji su poslovni partneri, pri čemu ističemo da je Puljanka jedan od najvećih Konzumovih kupaca u regiji. Što se tiče prodavaonica u kampovima Arenaturista, možemo kazati da je Konzum na temelju Ugovora o zakupu od veljače 2002. godine koristio šest prodavonica. Ugovor je bio zaključen na šest godina. Istekom tog roka, Arenaturist je pozvao Konzum na zaključenje novog ugovora, ali novi financijski uvjeti za Konzum nisu bili ekonomski prihvatljivi. Stoga je Arenaturist ugovor sklopio s drugim zainteresiranim zakupnikom. Međutim, Konzum i dalje nastavlja svoje investicijske aktivnosti i do kraja ove godine otvorit će nove prodavaonice na području Istre”, za Poslovni dnevnik izjavila je direktorica Agrokorova Ureda za odnose s javnošću Anja Linić.

Komentirajte prvi

New Report

Close