Nakon 55 godina gasi se tvornica igračaka Biserka

Autor: Ksenija Puškarić , 02. veljača 2011. u 22:00

Osim preskupe proizvodnje gašenju kompanije pridonijele su i atraktivne nekretnine u širem središtu Zagreba

Tvornica Biserka, jedini hrvatski proizvođač igračaka, nalazi se pred gašenjem. Kako kaže direktor i vlasnik poduzeća Ivan Perica, Biserka nije ni sjena tvornice igračaka s kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća jer ne može konkurirati jeftinim kineskim igračkama. Biserka danas zapošljava tek dvoje ljudi, a od petstotinjak artikala, koliko je nekada proizvodila, ostala je tek izrada lopti i poneke društvene igre.

Prijave u zastari
“Da vam dočaram kako to izgleda u realnosti: jedna naša lopta, kada se pribroji sirovina i repromaterijal, dvostruko je skuplja od lopte koja se uvozi iz Kine. Zato mi nismo ni konkurentni ni zanimljivi velikim trgovačkim lancima ili trgovinama specijaliziranim za prodaju igračaka”, ističe Perica. Osim jeftinog uvoza Biserku je dotukao i niski tečaj kao i skupi rabati. Biserka je s radom počela 1956. godine, a u jednom je trenutku radilo čak pet tvornica. Uoči Domovinskog rata zapošljavala je čak 165 radnika, s godišnjim prometom od 20 milijuna tadašnjih njemačkih maraka. Novu državu društveno poduzeće Biserka dočekalo je s imovinom vrijednom između tri i četiri milijuna tadašnjih DEM, od čega su najvrednije bile četiri zagrebačke lokacije, u Heinzelovoj, Vukovarskoj, Planinskoj te u Ulici Eugena Podaupskog. Upravo su one bile okidač za gašenje tvornice. “Privatizacija je, kao i u mnogim drugim tvrtkama, učinila svoje. Danas su na tim lokacijama druge nekretnine poput, primjerice, modernoga ostakljenog nebodera u Heinzelovoj”, prisjeća se Perica.

U pretvorbi 1994. nastaje Biserka d.d. za proizvodnju dječjih igračaka, lopti, preradu plastičnih masa i trgovinu u vlasništvu malih dioničara i fondova. Temeljni kapital nakon toga se smanjuje, polovica zaposlenih odlazi na čekanje i 2000. godine postaje tvrtka čiji je vlasnik švicarski Jelena Shipping Company. Godine 2001. donosi se odluka o prestanku rada društva, odnosno o provođenju postupka likvidacije, a u listopadu 2003., kada je obavljena revizija pretvorbe i privatizacije, postupak je okončan. Nekretnine su prodane, a desetak radnika i nekoliko strojeva spašava Perica koji je preuzeo društvo Biserka proizvodnja i nastavio raditi. Iako je Komisija za vrijednosne papire još 1999. podnijela Prekršajnom sudu u Zagrebu zahtjev za pokretanjem postupka protiv Jelene Shipping Company i dva člana Uprave, zbog zastare je zahtjev obustavljen. Perica o tome razdoblju uopće ne želi razgovarati. Kaže da proizvodnja koju je on kao dugogodišnji radnik u Biserki pokrenuo nije pravi sljednik tvornice.

Premalo tržište
“Kada sam prije 15-ak godina krenuo od onog što je preostalo, moglo se kratko vrijeme živjeti od toga. No s vremenom je sve gore i gore. Nelikvidnost i neredovito plaćanje su nas, uz jeftin uvoz, potpuno dokrajčili. Naše je tržište malo, više nemamo ni kome prodavati pa ćemo ove godine Biserku sigurno morati zauvijek zatvoriti”, zaključio je Perica.

Komentirajte prvi

New Report

Close