Najveću državnu mrežu Hitronet može ugasiti bivši državni tajnik

Autor: Bernard Ivezić , 14. prosinac 2011. u 22:00

CARNet od poduzetnika izvukao 3,1 milijun kuna reformom .hr domene u koju država nije uključena

Miroslav Kovačić, bivši državni tajnik za e-Hrvatsku, i tri godine nakon što je napustio tu funkciju prema CARNetovu registru .hr domena ima pune ovlasti gospodariti domenom Hitronet.hr, što uključuje i mogućnost gašenja te domene, doznaje Poslovni dnevnik. Hitronet.hr je domena na kojoj počiva najveća državna računalna mreža koja povezuje sva ministarstva, Sabor, Ured predsjednika, Mirovinski zavod, HZZO, POA-u, pa čak i 144 suda te Agenciju za tržišno natjecanje i Hanfu.

Poduzetnicima blokada
Kovačić je također ključna osoba za upravljanje domenom e-Hrvatska, a slične propuste pronašli smo i kod domene Vlada.hr koju ne administrira nijedna službena osoba iz državnih tijela, već vanjski suradnik s Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Sličnih je primjera još kao kod domene Ministarstva obrane. Nenad Hranić iz jednog od većih domaćih registrara domena Orbisa pojašnjava da je važno osvježiti podatke o osobi za kontakt za pojedinu domenu jer je ta osoba može zaključati, pa čak i ugasiti. “CARNet je ove godine sve prisilio da se usklade s novim Pravilnikom o .hr domeni, ali kako prolazi vrijeme, tako vidimo da je iznimaka sve više počevši od dvoslojnih domena poput ht.hr-a, koje ne bi smjele postojati prema pravilniku do ovog slučaja s državnim institucijama”, kaže Hranić.Damir Mujić iz Avalona također kaže da je u vezi s novim pravilnikom bilo dosta problema i iznimaka te da ga ne čudi što su državne institucije izbjegle sankcije koje su slijedile poduzetnike. “Poduzetnicima su domene koje nisu bile usklađene s pravilnikom išle u blokadu”, pojašnjava Mujić CARNetove kriterije. U Središnjem državnom uredu za e-Hrvatsku, koji od 2008. godine vodi Igor Lučić, kažu da oni svoje podatke prema zakonu ažuriraju kod Hrvatske informacijsko-dokumentacijske referalne agencije.

HIDRIN registar
“Stoga bi adekvatnije pitanje bilo što CARNet, kao tijelo nadležno za .hr domene, može učiniti da službeno iz registra HIDRE zaprima ažurne podatke i unosi ih u registar DNS, a ne da to radi svako pojedino tijelo”, poručuju iz Ureda za e-Hrvatsku. Pojašnjavaju da je nužno ići prema takvom rješenju jer se inače može postaviti pitanje tko će ažurirati podatke za neko tijelo koje Vlada odluči ukinuti. Kažu da su još lani predstavili takozvani Okvir za interoperabilnost, u kojem se definira kako se po službenoj dužnosti pribavljaju podaci iz službenih evidencija. “Jedan od takvih servisa jest Adresar tijela javne vlasti koji održava Hidra”, zaključuju u uredu za e-Hrvatsku.

Namet

Povećali prihode u krizi
CARNet je do sada novim Pravilnikom o .hr domenama povećao svoj godišnji budžet za 3,1 milijun kuna tvrdi portal Rep.hr. Najviše je udario po obrtnicima čijih 17.786 .hr domena nije u skladu s pravilnikom, a ukupno se dodatnih 1594 .hr domena sada mora plaćati. CARNet stoga planira ublažiti pravilnik.

Komentirajte prvi

New Report

Close