Najveći svjetski uspjeh: Graševina Vina Belje ‘okićena’ zlatnom medaljom

Autor: Agencija VLM , 02. srpanj 2014. u 12:36
Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Regionalni trofej kojim se “okitila” beljska graševina Goldber zlatne selekcije, nastaje od grožđa iz redovne i izvorne berbe, a odlikuje se zlatnom bojom.

Baranjska "Vina Belje" na ovogodišnjem Decanteru, svjetskom ocjenjivanju vina, "okitila" su se zlatnom medaljom i regionalnim trofejem za graševinu Goldberg berbe 2006. godine. Prestižnu nagradu odnijeli su u konkurenciji 15.000 prijavljenih uzoraka vina iz svih krajeva svijeta.

– Ova nagrada je najveći međunarodni uspjeh beljske graševine postignut na nekom od vodećih svjetskih ocjenjivanja. Prije četiri godine merlot Belje je ostvario isti uspjeh na Decanterovom ocjenjivanju. Upravo su merlot i graševina najznačajnije sorte Vina Belje, a koja svojim svjetskim priznanjima potvrđuju status Belja među najznačajnijim vinarima Adria regije – poručili su u svojem priopćenju s "Belja" kojega potpisuje izvršna direktorica sektora marketinga i turizma Ljiljana Vajda Mlinaček.

Regionalni trofej kojim se "okitila" beljska graševina Goldber zlatne selekcije, nastaje od grožđa iz redovne i izvorne berbe, a odlikuje se zlatnom bojom, izražajnim dubokim mirisom voćnog karaktera u kojem su naglašene zrele jabuke, marelice, med i plemenite plijesni. Okus je živ, opisuju s Belja, kremast s puno stila i dugim završetkom, a svježe i visoke kiseline osiguravaju mu dugovječnost.

Komentari (9)
Pogledajte sve

..odkada sam, prije 2-3 mjeseca posadila plantažu vinograda od 13 ha…muškarci me više respektiraju…fakat…!…….u vino se slabo kužim, meni je to zabavno,za sada..gledati kako raste novi nasad, i formira se malo poduzeće…a hoće li biti od toga koristi i kakve ..vidjet ćemo…
uglavnom, svi se bave više matematiokom od mene…

Kad bi sve površine poljoprivrednog zemljišta bolje iskoristili, bilo bi posla
ko u priči i koristi za sve..

Blackstone,
prvi put čujem da je Kutjevačka graševina “prekisela”. Uostalom meni nije bitno što vlasnici privatnih vinarija misle ili dionica supranika nego što stranac koja malo više zna a i objektivnije ocjenjuje misli. A niti jedan nije spomenuo “kiselost”. Ako Vam je to kiselo preporučam da odete na gastroskopiju jer možda imate Gastritis. Ovo nije šala nego savjet.

blackstone, slažem se s tvojim mišljenjem i nemam što dodati – osim da su Belje (gdje sam više puta bio u njihovoj kušaonici) i Agrolaguna u sastavu Todorićevog Agrokora. Tako da je to ista tehnologija…

kutjevačka je prekisela,inače to vino graševina je bastard rizlinga pa je kao takvo i uvreda za vinare.bolje da se okrenu izvornim sortama nego bućkurišu.a belje ima i dobrih vina mada će mu uvijek biti problem što većina ljudi naručuje vina od malih vinara kao da su bolje kvalitete.trenutno najkvalitetnija vina u rh su festiglia selekcija od agrolagune poreč.

New Report

Close