Najveći projekt na Jadranu

Autor: Biserka Ranogajec , 13. lipanj 2012. u 22:00

Projekt je nedavno prvi put predstavljen i u inozemstvu, na izložbi Expo Italian Real Estate u Milanu

Na proljeće iduće godine najvjerojatnije će se raspisati međunarodni natječaj za gradnju turističkoga kompleksa Pašman Resort, vrijednog između 600 i 700 milijuna eura, rekao je Poslovnom dnevniku Eugen Sorić, voditelj projekta i direktor konzultantske tvrtke Hosting International. Iako je riječ o jednoj od najvećih turističkih investicija, javnost je slabo upućena u pripremu projekta koja traje već osam godina. Sorić tvrdi da je projekt Pašman Resort pojedinačno najveći turistički projekt na Jadranu. Općina Pašman je prije više godina natječajem odabrala tvrtku koja je u to vrijeme bila tvrtka kći slovenskog Hostinga. Konzultanti Hosting Internationala izradili su master plan i studije, a projekt je nedavno prvi put predstavljen i u inozemstvu na međunarodnoj izložbi Expo Italian Real Estate u Milanu. Izložbu je organizirala Hrvatska gospodarska komora, koja je za prezentaciju odabrala dvadesetak najatraktivnijih investicijskih projekata u Hrvatskoj. Ovaj pašmanski financijski je najvredniji. U Hrvatskoj je Pašman Resort prvi put predstavljen u užem krugu na Skupštini Europske banke za obnovu i razvoj, prije dvije godine u Zagrebu.

Administracija koči projekt
Sljedeće bi se godine trebao naći investitor koji bi na Pašmanu sagradio cijeli turistički gradić s pet tisuća kreveta, više hotela, vila i vezova za brodice. Gradilo bi se u nekoliko etapa, a posao bi trebao biti završen za pet do sedam godina. U Milanu su Sorića za projekt najviše ispitivali Austrijanci i Englezi, međutim najviše ga, kaže, raduje poruka koju je preko posrednika dobio od bogate iseljeničke hrvatske obitelji. Nije doznao o kome je riječ, ali bi, kaže, volio da se projekt o kojem se govori već 40 godina uskoro počne realizirati. “Dvije uvale na južnom dijelu otoka Pašmana, u kojima bi se podigao kompleks, spadaju među najatraktivnije lokacije na Sredozemlju. Trenutno se rade izmjene i dopune županijskog i općinskog prostornog plana kojim će se granice turističke zone uskladiti s imovinsko-pravno uređenim zemljištem”, kaže Sorić, dodajući da su se imovinsko-pravni odnosi sređivali punih osam godina jer se općina, među ostalim, sporila s Hrvatskim šumama. Realizaciju projekta nije odgodila kriza, nego puno papirnatih poslova koje je trebalo riješiti, tumači Sorić. Natječaj se neće raspisati sve dok se ne nađe više ozbiljnijih potencijalnih investitora. S kim će sve još kontaktirati, volio bi i sam znati.Projektom su zadovoljni i u lokalnoj zajednici. O gradnji luksuznih objekata u uvalama južnog Pašmana govori se od 1971. godine kada su te lokacije izabrane kao najprikladnije na Sredozemlju za gradnju naselja najviših kategorija. Sorić dobro surađuje s Nedeljkom Medićem, načelnikom općine Pašman, jer bi se realizacijom projekta trebalo otvoriti između 600 i 800 stalnih radnih mjesta i tko zna koliko još sezonskih.

Izmjene do kraja godine
U resortu neće raditi samo otočani, nego i mnogi s kopna, što će puno značiti za Zadarsku županiju. Pašman će imati šansu za brži razvoj. Lokalni političari sada se žale da je njihov otok jedan od najnerazvijenijih većih otoka na Jadranu. Općina se uspjela uknjižiti na gotovo tri milijuna kvadrata zemljišta gdje će se graditi i prvi luksuzniji hoteli i vezovi na otoku. U općini planiraju da će izmjene općinskog PPU-a biti usvojene do kraja godine, kad se očekuje i završetak postupka izmjena i dopuna prostornog plana županije.

Komentari (1)
Pogledajte sve

već letimičan pogled na članak odaje koja je to šupljikana – napravljen je nekakav master-plan (na kojem su neki rođački kvazi-intelektualci sigurno nabrali masne novce), a tek sad će “bit će kad bude” biti definirane turističke zone. kako mogu imati master-plan kad čak ni ne znaju što su im zone?!

zatim će se tražiti investitori koji će enormne novce euforično uložiti u poduzetničke ideje lokalnih političara. a to je već u kategoriji “kad na vrbi rodi grožđe” jer elementarni zdrav razum govori da je prava rijetkost da će netko ulagati masne novce u ovakvu vrstu projekata a da sam ne utječe velikim dijelom na planiranje, bazirano na svojim vlastitim računicima, jer je i rizik vlastiti.

izuzetak su investicijski fondovi koji će dati novce etabliranom developeru s dobrim referencama, a to lokalni političari sasvim sigurno nisu.

sav taj dim začinjen je jednim jedinim kvazi-događajem, a to je da je neka iseljenička obitelj “pokazala interes” za projekt, i to je valjda razlog-opravdanje da se četa političara-geliptera šlepa na nekom sajmu danima.

ovo je jedan tipičan primjer kako se političari igraju poduzetnika i biznismena, razbacujući se poreznim novcem, istodobno sprječavajući prave poduzetnike da posluju, i ostavljajući iza sebe financijsku pustoš.

New Report

Close