Najkraće trajanje otkaznog roka

Autor: Poslovni.hr , 01. lipanj 2011. u 22:00

Otkazni rok počinje teći danom dostave otkaza ugovora o radu

Zakon o radu (NN 149/09) u čl. 113. u slučaju redovitog otkaza propisao je najkraće trajanje otkaznog roka koji u slučaju poslovno i osobno uvjetovanog otkaza može trajati od dva tjedna do najduže četiri mjeseca, ovisno o prethodnom trajanju radnog odnosa kod istog poslodavca.

Naglašavamo da ZOR propisuje najkraće trajanje otkaznih rokova, ali se oni mogu produžiti bilo kolektivnim ugovorom, ugovorom o radu ili pravilnikom o radu. Radniku kojem poslodavac otkazuje zbog kršenja obveza (otkaz skrivljenim ponašanjem radnika) otkazni rok iznosi polovicu otkaznih rokova za poslovno i osobno uvjetovan otkaz. Otkazni rok počinje teći danom dostave otkaza ugovora o radu. Ovdje je važno napomenuti da postoje okolnosti koje utječu na tijek otkaznog roka tako da ga prekidaju, pa tako otkazni rok ne teče: za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljskog, roditeljskog, posvojiteljskog dopusta, rada s polovicom punoga radnog vremena, rada u skraćenom radnom vremenu zbog pojačane njege djeteta, dopusta trudnice ili majke koja doji dijete, te dopusta ili rada u skraćenom radnom vremenu radi skrbi i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju prema posebnom propisu, privremene nesposobnosti za rad, godišnjeg odmora, plaćenog dopusta, vršenja dužnosti građana u obrani te u drugim slučajevima opravdane nenazočnosti radnika na radu, određenim ovim ili drugim zakonom.

Otpremnina
Radnik kojem poslodavac otkazuje nakon dvije godine neprekidnog rada, osim ako mu otkazuje iz razloga uvjetovanih ponašanjem radnika, ima pravo na otpremninu u iznosu koji se određuje s obzirom na dužinu prethodnoga neprekidnog trajanja radnog odnosa s tim poslodavcem. Otpremnina se sukladno čl. 119. ZOR-a ne smije ugovoriti, tj. odrediti u iznosu manjem od jedne trećine prosječne mjesečne plaće koju je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu rada kod tog poslodavca. Ako zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije određeno drukčije, ukupan iznos otpremnine ne može biti veći od šest prosječnih mjesečnih plaća koje je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.

Admira Ribičić, dipl. iur., pravna savjetnica

Komentirajte prvi

New Report

Close