Na ročištu utvrđene tražbine vjerovnika Sunčanog Hvara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. listopad 2014. u 17:25
Photo: Borna Filic/PIXSELL

Na današnjem ročištu u postupku predstečajne nagodbe nad hvarskom hotelskom tvrtkom Sunčani Hvar utvrđen je ukupni iznos tražbina vjerovnika u iznosu od 141,8 milijuna kuna.

Na današnjem ročištu u postupku predstečajne nagodbe nad hvarskom hotelskom tvrtkom Sunčani Hvar utvrđen je ukupni iznos tražbina vjerovnika u iznosu od 141,8 milijuna kuna, a ukupan je iznos prijavljenih tražbina iznosio 164,7 milijuna kuna, pokazuju podaci iz rješenja i zapisnika o utvrđenju tražbina koji su objavljeni na internet stranicama Fine.

Po podacima iz tih dokumenata, utvrđen je iznos osporenih tražbina od 33,2 milijuna kuna.

Kako iznos osporenih tražbina ne prelazi 25 posto od ukupno prijavljenih tražbina, stekli su se uvjeti za nastavak postupka predstečajne nagodbe za tu tvrtku.

Dužniku Sunčanom Hvaru određen je i rok od osam dana od donošenja rješenja o utvrđivanju tražbina da dostavi izmjenjen plan financijskog restrukturiranja koji će obuhvatiti sve utvrđene tražbine, kao i nacrt predstečajne nagodbe koji mora biti usklađen s planom financijskog i operativnog restrukturiranja.

Kako se prenosi u zapisniku, predstavnik Sunčanog Hvara je obrazložio prijedlog plana financijskog restrukturiranja prema kojemu za neosigurane tražbine predlažu otpis 70 posto tražbina te otplatu ostatka na 3 godine uz kamatu od 4,5 posto, a za osigurane tražbine 70 posto otpisa i za preostalih 30 posto potraživanja dokapitalizaciju.

Predstavnik tvrtke je istaknuo i da su još u pregovorima s razlučnim vjerovnicima koji čine više od 90 posto ukupnog dugovanja tvrtke te da će pripremiti izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja.

Po podacima iz rješenje i zapisnika, od ukupno 164,76 milijuna kuna prijavljenih tražbina najveće iznos, 115,8 milijuna kuna Sunčani Hvar duguje Prime Tourist Resortu iz Slovačke.

Ta je tvrtka, prema objavljenim podacima, i najveći razlučni vjerovnik s iznosima tražbina od 164,2 milijuna kuna odnosno 176,54 milijuna kuna, a među razlučnim vjerovnicima su i Porezna uprava sa 62,4 milijuna kuna, CERP s 25,8 milijuna kuna te HBOR s 2,9 milijuna kuna.

Sredinom lipnja ove godine Sunčani Hvar je objavio da je dotadašnji većinski vlasnik hvarske tvrtke, Orco Property Group otpustio 2,08 milijuna dionica slovačkom Prime Tourist Resortsu, kao i dio razlučnih potraživanja. Početkom listopada je objavljeno i da je Privredna banka Zagreb (PBZ) na Prime Tourist Resorts prenijela svoje cjelokupne tražbine prema Sunčanom Hvaru, a riječ je o ukupno 164,18 milijuna kuna potraživanja koje je PBZ prijavio po osnovu kreditnih obveza hvarske hotelske kuće u postupku predstečajne nagodbe.

Stjecanjem tog iznosa i uključujući kreditne obaveze Sunčanog Hvara, čiji je otkup izvršio ranije, Prime Turist Resorts je postao vjerovnik čije tražbine čine 80 posto potraživanja prema društvu Sunčani Hvar koja su prijavljena u postupku predstečajne nagodbe, naveli su iz Sunčanog Hvara u priopćenju objavljenom početkom listopada.

Sunčani Hvar je od kraja svibnja ove godine u procesu predstečajne nagodbe zbog otprilike 620 milijuna kuna ukupnih obveza.

Komentirajte prvi

New Report

Close