Na redu odluka o ‘dokapu’ Konzuma BiH

Autor: Jadranka Dozan , 23. kolovoz 2017. u 22:01
Oko 80 trgovina Konzuma u BiH uskoro će opet postati Mercatorove/Zoran Grizelj/PIXSELL

Za konsolidiranje poslovanja opterećenog dugovima te nesmetanu opskrbu robom treba se osigurati rješavanje potraživanja dobavljača.

Dobavljačima Konzuma sutra istječe rok za izjašnjavanje o interesu za sudjelovanje u financiranju kroz isporuku robe ili usluga, čime bi osigurali refinanciranje 'starih' potraživanja na način da bi za iznos novih isporuka dobila status prednosti naplate.

Istodobno, i za maloprodajno poslovanje na bosansko-hercegovačkom tržištu uskoro bi se trebala konkretizirati neka rješenja o kojima se proteklih mjeseci intenzivno raspravljalo i sastančilo, a s ciljem da se stabiliziraju odnosi s tamošnjim dobavljačima dobavljačima i operativno poslovanje.  Na to tržište vraća se brend Mercator tako što bi od Konzuma uskoro preuzeo natrag 83 prodavaonice u vlasništvu Mercatora, dok bi pod Konzumom BiH ostao portfelj od 176 prodavaonica.

Ako je suditi prema pisanju lokalnih medija, u redovima tamošnjih poduzeća i dalje je prisutna zabrinutost. Tako portal capital.ba piše da su dobavljačima u BiH iz Mercatora "već dostavljeni novi ugovori koje moraju potpisati ako žele nastaviti suradnju s tim lancem", ali neki poduzetnici izrazili su im dvojbu ima li za to zeleno svjetlo izvanredne uprave Agrokora.

Novi ugovori, kaže njihov sugovornik iz RS, nisu sami po sebi problem, ali je rekao i kako tamošnji dobavljači ipak očekuju i "novi ozbiljan sastanak s predstavnicima Konzuma". Neki na takve primjedbe kažu kako na bosansko-hercegovačkom tržištu treba računati i na međukantonalna nadmudrivanja. U Agrokoru, pak, poručuju kako su sve aktivnosti s Mercatorom i preuzimanjem (dijela) prodajne mreže konzuma BH koordinirane. Pojedini koraci samo nisu u domeni formalnih odluka i objava. Međutim, privremeno vjerovničko vijeće Agrokora na sjednici predviđenoj za idući četvrtak na dnevnom će redu imati upravo pitanja vezana uz restrukturiranje maloprodajnog poslovanja na tržištu BiH, uključujući i opcije dokapitalizacije Konzuma BH.

Naime, za konsolidiranje poslovanja opretećenog dugovima te nesmetanu opskrbu robom, uključujući trgovine koje bi preuzeo Mercator, treba se osigurati rješavanje potraživanja dobavljača. Prema dosadašnjim najavama vezanim uz dokapitalizaciju, jedna je opcija bila da se nakon Mercatorova preuzimanja dijela prodajnih objekata Konzum BiH dokapitalizira preko drugih tvrtki-kćeri koncerna koje bi svoja potraživanja prema pretvorile u vlasnički udio. Miljenko Crnjac, voditelj pregovaračkog tima Udruge poslodavaca Federacije BiH, nedavno je u vezi s tim rekao kako bi u takvom scenariju Agrokor trebao dokapitalizirati Konzum BiH s još 15 milijuna eura. No, pouzdaniji odgovori trebali bi stići idući četvrtak, nakon sjednice privremenog vjerovničkog vijeća.

Komentirajte prvi

New Report

Close