‘Na odluku da sklopimo međunarodni posao od 1,5 mil. kn žalila se samo 1 tvrtka, i to iz Hrvatske’

Autor: Bernard Ivezić , 04. rujan 2012. u 10:10

Najveća hrvatska softverska tvrtka u godinu i pol dana na Kosovu zaključila treći veliki posao, i to opet s lokalnim IT partnerom Cacttusom

Grupa IN2, najveća softverska tvrtka u Hrvatskoj osvojila je na Kosovu posao izrade Geoportala za tamošnju Katastarsku agenciju vrijedan 1,5 milijuna kuna. Varaždinska IT tvrtka Igea, članica grupe IN2 posao je dobila u konzorciju s kosovskim sistemskim integratorom Cacttusom, a projekt financira Norveška kartografska agencija.

Tri posla
Ante Mandić, predsjednik Uprave IN2, vrlo je zadovoljan novim ugovorom na Kosovu. “To je naš treći uspješni posao na Kosovu nakon izrade aplikacijskog sustava za Kosovo Pension and Saving Trust i izrade Adresnog registra Kosova te mi je drago da smo ga osvojili u međunarodnoj konkurenciji”, kaže Mandić.Dodaje da mu je posebno zanimljivo da se na odluku da dobiju ovaj međunarodni natječaj žalila samo jedna tvrtka i to iz Hrvatske. Žalba je, kaže, odbijena, ali nije želio reći koja se hrvatska tvrtka žalila.Prema ugovoru koji je u petak u Prištini potpisala članica Uprave Tanja Pušelj Ostroški, Geoportal će sadržavati snimke tla iz zrakoplova u digitaliziranom obliku, takozvani digitalni ortofoto, a građanima i tvrtkama omogućit će se pregledavanje i pretraživanje adresnog sustava Kosova na karti. Osim toga moći će se naručivati prostorne podatke u papirantom obliku, ali i dodavati vlastite prostorne podatke na kosovski Geoportal.U IN2 grupi pojašnjavaju da će sve te mogućnosti biti na raspolaganju institucijama koje nemaju vlastitu infrastrukturu za posluživanje prostornih podataka, poput komunalnih poduzeća koja će moći koristiti Geoportal za pohranu, vizualizaciju, korištenje i dijeljenje vlastitih prostornih podataka, poput onih o vodovodnoj mreži, mreži javnog gradskog prijevoza i drugim komunalnim mrežama. Sva tri veća posla na Kosovu IN2 grupa osvojila je u partnerstvu s lokalnim partnerom Cacttusom. Početkom prošle godine dvije su tvrtke s Kosovo Pension Saving Trustom, registrom članova obveznih mirovinskih fondova koji upravlja s imovinom svih radnika na Kosovu i vodi njihove mirovinske račune, ugovorile uvođenje aplikacijskog sustava INvest2 za podršku poslovanju fondova i banaka skrbnika. Za IN2 grupu bila je to prva referencija za njihov INvest2 sustav na nivou središnjeg mirovinskog sustava jedne države.

Hrvatsko iskustvo
Nakon toga su IN2 grupa i Cacttus u lipnju osvojili posao izrade Adresnog registra Kosova, svojevrsni Google Maps servis za tu državu, koji financira Europska unija. Riječ je o projektu službenog adresnog registra ulica, katastra u grafičkom obliku kakav još ne postoji ni u Hrvatskoj.Pretpostavlja se da je taj posao dosta pomogao IN2 grupi i Cacttusu u dobivanju novog posla za Katastarsku Agenciju, jer je pretpostavka za izradu javnoga geoportala. IN2 grupa preuzela je Igeu prije pet godina, a u Hrvatskoj je radila na Geoportalu DGU-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close