Na ljeto kreće gradnja tvornice Etanola

Autor: Ivor Fuka,VLM , 19. svibanj 2011. u 22:00

Američka tvrtka ICM-Inc investirat će u osječku tvornicu bioetanola stotinu milijuna eura, a tvornica bi s kooperantima trebala zaposliti oko tisuću ljudi

Američka tvrtka ICM-Inc najavila je kako u kolovozu započinje svoj projekt koji bi u Hrvatskoj trebao otvoriti oko tisuću radnih mjesta. Naime, ICM-Inc je ove godine kupio udio u vlasništvu tvrtke Etanol Osijek i namjerava u sljedećoj godini okončati gradnju tvornice etanol biogoriva u Osijeku.

Vrijednost “greenfield” investicije procjenjuje se na otprilike stotinu milijuna eura, a etanol postrojenje izgradit će se u osječkoj luci. Planira se da će kapacitet tvornice biti 180 milijuna litara bioetanola, obnovljiva goriva koje se može miješati s benzinom. Zajedno s kooperantima tvornica bi trebala zaposliti oko tisuću ljudi, zbog čega su investitori zatražili pomoć gradskih vlasti kako bi projekt pravodobno počeo, odnosno kako bi se na vrijeme “sredila” potrebna dokumentacija. Navodno je lokacijska dozvola već izdana, a napravljena je i studija utjecaja na okoliš. Inače, etanol je alkohol biološkog porijekla i dobiva se fermentacijom kukuruza, šećerne trske i škroba, a kao dodatak benzinu povećava broj oktana goriva. U tu svrhu kukuruzom će se zasijati čak 45.000 hektara zemljišta jer su procjene da će za godišnju proizvodnju tvornice trebati 430.000 tona kukuruza. Kao nusproizvod dobivalo bi se i oko 150.000 tona stočne hrane. Američka kompanija ICM-Inc osnovana je 1995. i jedan je od globalnih lidera u tehnologiji proizvodnje etanola. Do sada su dizajnirali 102 postrojenja za etanol, a njihova procesna tehnologija koristi se u više od 60 posto svih tvornica SAD koje proizvode etanol kao biogorivo.

Komentirajte prvi

New Report

Close