Mudrinić spreman ulagati u optičku infrastrukturu

Autor: Bernard Ivezić , 28. ožujak 2012. u 22:00

Vlada ustraje na zaokretu prema sistematizaciji podataka kojima raspolaže, čime će ostvariti uštede

Po meni, ako u narednih mjesec, dva, tri čujete da smo konačno krenuli u polaganje optike, onda mislim da smo na pravom putu, istaknuo je na otvaranju konferencije Cisco Expo u Splitu predsjednik Uprave Hrvatskog telekoma Ivica Mudrinić. Dodao je da je pravi trenutak da napravimo korak prema naprijed.“Nažalost, imamo retrovizorski pogled prema budućnosti, a mogli bismo iskoristiti potencijal s kojim raspolažemo, uključujući Hrvatski telekom, koji je spreman ulagati u optičku infrastrukturu”, istaknuo je Ivica Mudrinić. Dodao je da neće komentirati šest posto harača. Hrvatskoj ne treba evolucija gospodarstva, već njegova revolucija. Kaže da je nova paradigma računarstvo u oblacima, a za nju treba infrastruktura u obliku optike i LTE-a.

Prvo dvije tone hardvera
“Mi smo prije tjedan dana pokrenuli LTE, jer ne možete doći do podataka ako vam mreža to ne omogućuje i zato je vrijeme da i optika postane standard u Hrvatskoj”, istaknuo je Mudrinić. Darko Parić, pomoćnik ministra Uprave za e-Hrvatsku na to se nadovezao i rekao da bi on volio da u Hrvatskoj više ne bude privilegija internet brzine 64k u javnoj upravi, već da standard postane 1Mbps. “Upravo je to jedan od razloga zašto se još uvijek danas govori o šest posto nameta na mobilne komunikacije”, naglašava Parić. Dodaje da je cilj Vlade optimizirati informatičke kapacitete i stvoriti nove usluge koje će pomoći građanima i gospodarstvu. “Ova vlada je apsolutno svjesna stanja IT-a u državi na koji se godišnje troši milijarda kuna, a imamo 2000 nepovezanih baza podataka, 500 domena i nedostatak koordinacije pa nam svi značajniji IT projekti u državi započinju kupnjom dvije tone hardvera koji zatim nitko ne upotrijebi”, kaže Parić. Naglašava da je vrijeme da se promijeni pristup i zato će Vlada u mrežnom smislu umjesto deset veza između Zagreba i Splita u budućnosti imati jednu koju će napraviti na vlastitoj privatnoj mreži. Arsen Bauk, ministar Uprave kaže da postoji politička volja da se to provede. “Problem je što za uvođenje inovacija u javnu upravu treba tri do pet godina, a politički mandat je često kraći”, kaže ministar Bauk. Ističe da cilj informatizacije nije samo potaknuti razvoj visoke tehnologije već u javnu upravu uvesti novi način rada.

Visoki standardi
Ana Blažinić, direktorica kompanije Cisco Hrvatska, istaknula je da je njihov cilj donijeti nove tehnologije i poslovne modele na tržište. “Današnja ekonomija stavlja visoke standarde u efikasnosti i pomoću novih tehnologija tome se može odgovoriti”, kaže Blažinić.Michael Ganser, viši potpredsjednik Cisca za EMEAR naglasio je da iz informacijske koračamo u mrežnu ekonomiju.

Prilike

Tehnološki razvoj
Michael Ganser iz Cisca napominje da je Hrvatska po stupnju tehnološkog razvoja 54. na svijetu, a po globalnoj konkurentnosti 76.

Prednosti Hrvatske
“Hrvatska ima veliku priliku u mrežnoj ekonomiji, jer ima najveći raskorak na svijetu između razine globalne konkuretnosti i tehnološke spremnosti. Drugim riječima, tehnološki ste daleko spremniji nego što ste se operativno prilagodili tim mogućnostima no upravo je to sada vaša velika komparativna prednosti”, zaključuje Ganser.

Komentari (1)
Pogledajte sve

I to ce raditi puno brzinom,posto je i Vlada najavila ulaganja u optiku.
“značajniji IT projekti u državi započinju kupnjom dvije tone hardvera koji zatim nitko ne upotrijebi” ovo se sigurno nije svidjelo ljudima iz Cisca,posto bi bili najsretniji kad bi prodali u RH 2 tone svoje opreme 🙂

New Report

Close