Mucić&Co. izbjegli predstečaj da im kooperanti ne bi ostali bez novca

Autor: Ante Pavić , 29. listopad 2013. u 19:00
Stanislav Mucić (Zoran Grizelj/PIXSELL)

Nekoliko desetaka kooperanata već je pristalo na otplatu duga u ratama, ti su sporazumi proslijeđeni bankama.

Građevinska tvrtka Mucić&Co. iz Dugopolja deblokirala je svoj račun i s bankama ispregovarala reprogram dugova uz jedan vlastiti uvjet: da dugove ne rješavaju putem predstečajne nagodbe kako njihovi dobavljači i kooperanti ne bi ostali bez punog iznosa novca koji im Mucić duguje.

“Želimo biti poštena tvrtka jer iz više slučajeva znamo kako je to kada neka tvrtka ode u predstečajnu nagodbu, pa se kao manji vjerovnik ne možete naplatiti u punom iznosu. Želimo vratiti sve dugove i obveze našim partnerima, dobavljačima, kooperantima i zaposlenicima u punom iznosu”, objašnjava Tonči Gabrić, izvršni direktor Mucić&CO.

Zbog toga su svim svojim dobavljačima i kooperantima poslali pismo u kojem objašnjavaju da neće ostati bez ijednog dijela dugovanja te ih mole da prihvate povrat duga u nekoliko rata. Dosad je, kaže Gabrić, na takvu isplatu dugova pristalo nekoliko desetaka kooperanata. Svaki njihov vjerovnik potpisuje Sporazum o obročnoj naplati potraživanja, koji će Mucić dostaviti bankama. Sporazumi će biti podloga na temelju koje će kontrolirati sva plaćanja iz poslovnih priljeva kao mjeru kontrole za trajanja moratorija na otplatu glavnica kredita u sljedećem razdoblju. Usto, partnere su obavijestili da se nadaju kako će uskoro moći potvrditi informacije o pokretanju još jednog projekta koji bi trebao krenuti u realizaciju.    

Jedan je dobavljač prije dva mjeseca odlučio blokirati Mucićev račun, na što su odmah reagirale banke i slijedile njegov primjer kako ne bi ostali bez potraživanja. Vrijednost blokade bila je  oko 15 milijuna kuna, od čega se 75 posto odnosi na financijske institucije.

U Mucić&Co nakon toga su organizirali sastanak sa svih sedam banaka i njezinih institucija kao što su odjeli faktroringa i leasinga te im predstavili plan restrukturiranja temeljen na ugovornim poslovima. Plan poslovanja uključuje moratorij na otplatu kredita kako bi se kompletan priljev iz budućeg poslovanja usmjerio na podmirenje svih postojećih obveza prema dobavljačima, kooperantima i zaposlenicima. Sve banke su pristale na plan i povukle blokadu, odrekavši se mogućnosti da svoja potraživanja u roku određenom ugovorom naplate preko instrumenata prisilne naplate. Bankama su na sastanku kazali da ni u kojem slučaju ne žele predstečajnu nagodbu jer su i sami vjerovnici u nekoliko stečajnih i predstečajnih postupaka, preko kojih će dobiti daleko manji iznos potraživanja.

“Nismo htjeli to učiniti našim dobavljačima i partnerima. Primjerice, u jednom slučaju potražujete milijun kuna, a dobit ćete samo 300.000. To je velik novac za naše dobavljače i kooperante, čija samo puna naplata znači njihov opstanak”, objašnjava Gabrić. Upravo zbog stečajnih i predstečajnih postupaka i utuženja vlastitih dužnika Mucić&Co ne može naplatiti 20-ak milijuna kuna. Gabrić kaže da je ukupna vrijednost duga poslovna tajna, ali naglašava da državi ne duguju ništa i da sva davanja podmiruju na vrijeme. Ističe da imaju nekoliko nenaplaćenih potraživanja i projekata u tijeku, od kojih očekuju prihode. Još čekaju 10 milijuna kuna za gradnju graničnog prijelaza, odgođeno je ili kasni nekoliko projekata kao što su Terminal rasutih tereta u Luci Ploče, ulazni terminal iste luke i hotel Aman u Cavtatu. Podrijedi su projekti ukupne vrijednosti oko 230 milijuna kuna.

Prema podacima Poslovne Hrvatske, prihodi Mucić&Co. u 2012. smanjili su se 18%, na 246,1 milijun kuna, uz dobit od 44,3 milijuna kuna. Zapošljavaju oko 160 radnika koji za jednomjesečne blokade računa nisu dobili plaću. 

Komentirajte prvi

New Report

Close