Mršić: Novim statutom politiku ćemo izbaciti iz Podravke

Autor: Darko Bičak , 06. svibanj 2013. u 13:36
Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke/PIX

Tvrtka će smanjivanjem nominalne cijene dionice sa 300 na 200 kuna pokriti pola milijarde kuna gubitka.

U koprivničkoj prehrambenoj industriji Podravci, nakon skupštine društva 20 lipnja, smanjit će se utjecaj politike na poslovnje tvrtke, najavio je Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke, u intervjuu Večernjem listu.

Mršić pojašnjava da država trenutno ima pravo na dva izravna mandata u Nadzornom odboru, a preko svojeg vlasničkog udjela utječe i na izbor ostalih šest članova. Devetog člana NO-a bira radničko vijeće. Osim promjene statuta, na Skupštini u lipnju će se odlučivati i o smanjivanju temeljnog kapitala za trećinu, kako bi se pokrio akumulirani gubitak iz proteklih 10 godina od 520 milijuna kuna. Predloženo je da se nominalna cijena dionice smanji sa 300 na 200 kuna. No, nakon toga bi se trebala dogoditi i dokapitalizacija teška oko 100 milijuna eura. Mršić najavljuje da će se taj novac utrošiti u "ozbiljniju", za sada još nepoznatu akviziciju.

 

Akvizicije

Potpuno smo svjesni da, ako se Podravka odluči za akviziciju u budućnosti, to ne može biti neka mala tvornica sladoleda ili pakirnica

"Potpuno smo svjesni da, ako se Podravka odluči za akviziciju u budućnosti, to ne može biti neka mala tvornica sladoleda ili pakirnica. Imamo mali broj pokušaja, i kada i ako dođe do odluke o preuzimanju, to će biti posljednja ili pretposljdnja šansa da napravimo skok koji nam je potreban", kaže prvi čovjek Podravke. Procjenjuje da će interes za dokapitalizaciju pokazati postojeći dioničari, uglavnom mirovinski fondovi, ali i neki novi ulagači. Problem eventulano vidi u tome što domaći mirovinski fondovi imaju zakonsko ograničenje od maksimalno 10 posto udjela u jednoj tvrtki, što očekuje da će se promijeniti i podignuti na razinu od 15 do 20 posto. Mršić smatra da je Podravka već davno prerasla hrvatsko tržište te da joj je jedina šansa za opstanak da postane globalna kompanija. Trenutno se pola prihoda, od ukupno 3,7 milijardi kuna, ostvaruje u izvozu.

Manji asortiman

Ukinuli 1000 proizvoda

Podravka je u proteklih godinu dana ukinula gotovo 1000 svojih proizvoda koji nisu bili tržišno isplativi, a Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave, najavljuje da se taj proces nastavlja. Nakon zatvaranja klaonice u Danici, koja je radila sa samo 30 posto kapaciteta, u Upravi Podravke očekuju da će doći i do restrukturiranja njihove divizije pića koja radi gubitke od najmanje 10 milijuna kuna godišnje. Odluku o tom sektoru Podravka će donijeti u drugoj polovici godine.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Pa nadamo se da “menadžer” misli ozbiljno i da ce prvo sebe izbacit iz Podravke i to nogom u prkno.

Podravku razmatrati bez Belupa , je isto ko i održati sjednicu Sabora u parku.

Sad kad sam ja Zvonko postao presidente preko politike, politiku ćemo skroz izbaciti iz Podravke kaže dipl.politolog. Ne zelim ja da me politika sad smijeni, jer mi je lepo s 45 000 kuna mjesečno….joj..joj…koji lik

New Report

Close