Može li uspjeti mali grad kraj grada?

Autor: Ivan Pandžić , 16. lipanj 2010. u 22:00

Završeno je više od pola naselja, točnije 14 zgrada s oko 700 stanova. Ukupan plan je 25 zgrada s tisuću stanova u kojima bi na kraju trebalo živjeti oko tri tisuće stanovnika

Mali grad pokraj grada. Tako je zamišljeno stambeno naselje Iver u Sesvetskom Kraljevcu, na samom istoku Zagreba. U tu svrhu su na 13 hektara površine planirani i dodatni sadržaji koji bi trebali stanovnicima omogućiti komfor i osigurati da naselje ne bude spavaonica, nego mjesto za cjelodnevni život. Vrtić, osnovna škola, sportska dvorana s bazenom, trgovački centar i paviljoni u koje će biti smještene uslužne djelatnosti poput malih trgovina, ljekarni, cvjećarnica, kafića, frizera i slično to bi trebali osigurati.

Škola s dvoranom i bazenom
Do sada je završeno više od pola naselja, točnije 14 zgrada s oko 700 stanova. Ukupan plan je 25 zgrada s tisuću stanova u kojima bi na kraju trebalo živjeti oko tri tisuće stanovnika. U prodaji, najmu i leasing su puštene zasad prve dvije zgrade sa 120 stanova, a u investitoru Degradu kažu da je zauzetost 40 posto. No pravo pitanje je hoće li naselje zaživjeti kako je planirano ili će kriza na tržištu stanova, koja je drastično smanjila prodaju, udaljenost od centra grada i 500 neprodanih stanova u gradskom projektu Sopnica-Jelkovec zaustaviti daljnji razvoj Ivera? “Dugoročno vjerujemo u uspjeh i isplativost projekta jer istraživanja pokazuju da ljudi žele živjeti izvan centra grada, u zelenilu, ali sa svim osiguranim popratnim sadržajima. Gradske stanove u Sopnici ne smatramo konkurencijom jer je riječ o različitom konceptu i kvaliteti”, kaže Martina Peričić, voditeljica prodaje u Degradu. Ipak, Peričić kaže da će s drugom fazom, gradnjom još 11 zgrada pričekati dok se ne useli većina već izgrađenih stanova. Onima koji kupe stan iz prve faze nastavak gradnje uopće ne bi trebao smetati jer je riječ o konceptu odvojenog naselja, a prva faza već ima svu potrebnu infrastrukturu. Cijena stanova u Iveru je znatno povoljnija nego u ostatku grada i iznosi 1350 eura po četvornome metru na specijalnoj proljetnoj akciji, dok je redovna cijena bila postavljena na 1490 eura. Ovoga vikenda će u sklopu manifestacije Prigorski dani cijene deset stanova biti snižene na 1100 eura po četvornome metru. Od popratnih sadržaja Grad Zagreb je financirao gradnju vrtića koji je završen, a financira i školu s dvoranom i bazenom koji bi trebali biti završeni do početka školske godine.

Traži se partner za centar
Za gradnju trgovačkog centra još se pregovara s potencijalnim partnerima iz trgovačke branše jer Degrad ne planira financirati tu investiciju, a onda je eventualno dalje iznajmljivati. Naime, ideja je da neki od zainteresiranih trgovačkih lanaca sam izgradi novi centar. Prodajni paviljoni već se grade i u njima bi trebali biti smješteni ostali uslužni sadržaji potrebni za život stanovnika. Kao i poseban koncept, investitor ističe kako će naselje biti opasano rolerskim i biciklističkim stazama. Udaljenost naselja od centra je vjerojatno njegova najveća mana iako u Degradu to ne vide kao prevelik problem. Radije će istaknuti da se na obilaznicu stiže za pet minuta, postoje autobusne linije, a u blizini je i željeznička stanica kojom se za nekoliko minuta vlakom stiže u središte Zagreba. Investitor zasad nije uspio dogovoriti s Hrvatskim željeznicama premještanje stanice uz samo naselje. Zbog toga će organizirati minibus koji će od naselja voziti do 800 metara udaljene željezničke stanice.

Lakše do doma

Opcije najma i leasinga
Osim snižavanja cijene, Degrad je uveo još dvije mogućnosti za popunjavanje stanova – dugoročni najam s pravom kupnje i financijski leasing. Kroz dugoročni najam koji se može sklopiti na godinu dana pola uplaćene cijene od devet eura mjesečno za četvorni metar odbija se od cijene u slučaju kupnje. Financijski leasing za stan novi je instrument na tržištu nekretnina. Preko leasinga ugovor se uz 10 posto depozita sklapa na 20 godina uz kamatu od 4,85 posto. “Za stan od 50 četvornih metara rata iznosi 398 eura mjesečno”, kaže Martina Peričić iz Degrada.

Komentirajte prvi

New Report

Close