Moralić odustao od Hepoka, ali ne i od Plantaža u CG

Autor: Mirko Vid Mlakar; Milan Šćekić , 09. rujan 2008. u 06:30

Vlasnik Kutjeva tvrdi da crnogorske vlasti odgađaju privatizaciju Plantaža zbog ‘unutarnjih političkih razloga’

Enver Moralić, jedan od najvećih vinogradara i proizvođača vina u regiji, u ponedjeljak je za Poslovni dnevnik izjavio da je odustao od kupnje mostarskog Hepoka, ali da još želi preuzeti podgoričke Plantaže. Moralić nam je rekao da je u ponedjeljak, posljednjeg dana postupka prodaje javnim prikupljanjem ponuda, Agenciju za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine izvijestio kako nije zainteresiran za kupnju dvotrećinskog državnog udjela u mostarskom Hepoku.

Zastoj u privatizaciji
Najveći je hrvatski proizvođač vina i prije ovogodišnjeg dvomjesečnog tendera dao ponudu za preuzimanje ostataka nekad poznatog hercegovačkog poljoprivrednog kombinata u koji je namjeravao uložiti oko 20 milijuna eura. Moralić je još početkom godine tvrdio da je 80 posto sigurno da će on postati novi vlasnik Hepoka, a sada nam je kao razloge odustajanja naveo “nesigurno vlasništvo”, odnosno nesređene imovinsko-pravne odnose. Vlasnik Kutjeva od 2006. godine pokazuje zanimanje za preuzimanje ne samo od 400 do 600 hektara hercegovačkih, nego i 2200 hektara crnogorskih vinograda. “Još smo zainteresirani za preuzimanje podgoričkih Plantaža iako nas se stalno zavlači, uglavnom iz unutarnjopolitičkih razloga, pa je bio i odgođen tender”, rekao nam je Moralić. Na naše pitanje je li problem u cijeni koju nudi za jedno od najuspješnijih crnogorskih poduzeća, Moralić je odgovorio da nije problem, primjerice, u ponudama francuskih pretendenata na Plantažu te da je “uopće o cijeni teško govoriti”. Naime, “u posljednjih je godinu dana dionica Plantaža drastično pala. Ako je lani cijena bila 150 milijuna eura, sada bi okvirno cijena trebala biti niža od 80 milijuna eura”, izjavio je Moralić. On ne samo da ostaje u igri za preuzimanje najvećeg vinograda u jednom kompleksu u jugoistočnoj Europi, nego kao svojevrsnu zamjenu za propalo preuzimanje Hepoka planira nova preuzimanja. “Razmišljam i o Kosovu ili Srbiji, ali je zasad preuranjeno govoriti o konkretnim poslovima”, izjavio je Enver Moralić za Poslovni dnevnik. Prodaja Plantaža bila je do sada najavljivana u nekoliko navrata. Razlog tome je što se tvrtka tretira kao crnogorsko “obiteljsko srebro”. U Plantažama se godišnje ubere 20 milijuna tona grožda, tako da ne čudi zanimanje kupaca iz Hrvatske, Francuske, Izraela i Grčke. Međutim, odluka o prodaji odgađa se iz godine u godinu. U međuvremenu tvrtka postiže sve bolje rezultate. U posljednjih pet godina u razvoj kompanije iz vlastitih sredstava investirano je oko 35 milijuna eura. Izvoz grožđa i čuvenih crnogorskih vina i rakije na inozemno tržište porastao je pet puta. Ove godine Plantaže očekuju prihod od 35,5 milijuna i dobit od 5,25 milijuna eura.

Smanjena vrijednost
Čini se da je Moralić zasad bio najuporniji u nastojanju da kupi Plantaže. Vlasnik Poljoprivrednog kombinata Kutjevo do sada je u nekoliko navrata boravio u Podgorici i razgovarao o mogućnostima kupnje Plantaža. Moralić želi zaokružiti vlastitu vinsku produkciju glasovitim crnogorskim crnim Vrancem Pro corde i Cabernetom, kao i lozovačom, za koju postoji veliki interes na europskom tržištu. U menadžmentu Plantaža smatraju pametnom odluku crnogorske vlade da kompanija i dalje ostane u većinskom državnom vlasništvu i da se u privatizaciju ne uđe brzopleto. Kompaniju treba što bolje pripremiti za privatizaciju i podići joj vrijednost na još veću razinu. Vrijednost imovine Plantaža posljednji put procijenjena je na 90,5 milijuna eura, ali u upravi kompanije smatraju da to nije prava procjena i da je njena vrijednost zantno veća. Zato je prije donošenja odluke o raspisivanju međunarodnog tendera za prodaju Plantaža, koja se najavljuje za kraj ove ili početak iduće godine, nužno napraviti novu procjenu vrijednosti kompanije. Uspjesi koje postižu Plantaže i sve veća potražnja vina te kompanije na stranom tržištu potakli su poljoprivredne proizvođače u podgoričkoj i barskoj općini na sve veću proizvodnju grožđa i vina. U te dvije općine, koje imaju izvanredne zemljišne i klimatske uvjete za proizvodnju vrhunskih mediteranskih sorti vina, vinogradarstvo doživljava sve veću ekspanziju.

Komentirajte prvi

New Report

Close