Montana odustala od TLM-a, kupuje samo Aluflexpack

Autor: Tamara Depolo , 11. lipanj 2012. u 22:00

Prije potpisan ugovor sporazumno je stavljen izvan snage jer nisu ispunjeni svi preduvjeti kupca

Propala je prodaja TLM-ove Tvornice valjanih proizvoda (TVP) austrijsko-švicarskom industrijskom koncernu Montana Tech Components. Prema saznanju Poslovnog dnevnika, u veljači potpisan ugovor o kupnji TLM TVP-a sporazumno je stavljen izvan snage jer nisu ispunjeni svi preduvjeti koje je tražio kupac. Među tim preduvjetima bilo je rješavanje pitanja opskrbe strujom i sirovinama, zatim pitanje starih dugova HEP-u te ispunjenja investicijskih obveza povezanih s privatizacijom TLM-a, potvrđeno nam je iz krugova pregovarača. Podsjetimo, Hypo je 3. veljače s Montana Tech Components, švicarskom tvrtkom austrijskog investitora Michaela Tojnera, potpisao ugovor o prodaji Aluflexpacka i TLM TVP-a nakon što je nekoliko mjeseci ekskluzivno pregovarao s tim proizvođačem industrijskih komponenti. TLM TVP i Aluflexpack su sa sveukupno 1100 zaposlenih među najvećim industrijskim poslodavcima u Hrvatskoj.

Zasebni ugovori
Prema pisanju bečkog dnevnika Der Standard, Hypo je nedavno počeo pregovarati s prije zainteresiranima za TLM TVP. Iz centrale Hypo banke u Austriji potvrdili su Poslovnom dnevniku da su počeli pregovarati s drugim interesentima za TLM TVP jer do kraja kolovoza žele prodati tvrtku. Rečeno nam je i da je vrlo izgledna finalizacija kupoprodaje Aluflexpacka Montani do kraja kolovoza. Prema navodima Hypa, Aluflexpack više nema vlasničke udjele u TLM TVP-u pa će se za svaku tvrtku potpisivati zasebni kupoprodajni ugovor. Za komentar o najnovijem razvoju događaja o TLM-u zamolili smo ministra gospodarstva Radimira Čačića, no nismo dobili odgovor. Zdravko Burazer, predsjednik sindikata metalaca, kazao nam je pak da u Šibeniku nisu dobili službenu informaciju o odustajanju Montane. On kaže da ne vjeruje da je pitanje dobave struje za TLM bilo zapreka kupnji kao što to piše bečki Standard. To je pitanje, kaže Burazer, riješeno tako što mostarski Aluminij sada struju kupuje izravno od HEP-a, a ne pod povlaštenim cijenama od TLM-a, dok TLM sirovinu, odnosno aluminijske trupce Aluminiju sada plaća novcem, a ne strujom kao prethodnih godina. Podsjetimo, ugovor iz 2007. o isporuci struje Aluminiju preko TLM-a predmet je sudskog procesa. HEP je prema navodima iz optužnice oštećen za više od 600 milijuna kuna jer je kupovao struju skuplje nego što ju je prodavao TLM-u, koji ju je pak prosljeđivao Aluminiju. Odštetu od TLM-a zatražio je i HEP.

Dobar strateški partner
Prema riječima Zdravka Burazera, kupac Aluflexpacka mora imati na umu da tvrtka 95 posto svoje sirovine nabavlja u TLM TVP-u te da je najlogičnije da isti ulagač kupi obje tvrtke. Hypo Alpe Adria banka u Hrvatskoj ne sudjeluje u spomenutom procesu te ga stoga ne može ni komentirati, osim da pozdravlja nastojanja da se pronađe dobar strateški partner i kvalitetno rješenje za sve strane, poručuju u banci.

Novi partner

Marko Pejčinoski u igri za TLM TVP
Prema navodima u austrijskom tisku, Hypo banka ne isključuje mogućnost da će Montana Tech Components u nove pregovore o TLM TVP-u ponovno ući s novim partnerima. Jedan od izglednih partnera je bečka tvrtka Euris u vlasništvu Marka Pejčinoskog, poduzetnika makedonskog podrijetla, koja trguje aluminijskim poluproizvodima i jedan je od velikih kupaca proizvoda mostarskog Aluminija, glavnog dobavljača sirovine za šibensku tvornicu TLM TVP.

Komentirajte prvi

New Report

Close