Moguće je poboljšanje ugovora o kupoprodaji Brodosplita

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. rujan 2014. u 16:40
Foto: Ivana Ivanović / Pixsell

Član uprave Brodosplita Darko Papo danas je odbacio informacije o nenamjenoskom trošenju sredstava državne potpore.

Član uprave Brodosplita Darko Papo danas je odbacio informacije o nenamjenoskom trošenju sredstava državne potpore u toj kompaniji te je istaknuo kako ugovor o kupoprodaji splitskog brodogradilišta iz veljače 2013. godine nije doveden u pitanje, ali ga je moguće poboljšati.

"Nenamjenskih trošenja novca nema, sve naše transakcije su transparentne i moguće je u njih imati uvid, a svi oni koji trebaju imati uvid, imaju ga. Niti Brodosplit niti ugovor o kupoprodaji i program restrukturiranja nisu dovedeni u pitanje po bilo kojoj osnovi", izjavio je danas Papo novinarima, komentirajući nalaze Državnog ureda za reviziju po kojima kupac, to jest Brodosplit ne ispunjava obveze iz kuporpodajnog ugovora i programa restrukturiranja.

Na upit postoji li mogućnost revizije kupoprodajnog ugovora, Papo je odgovorio kako je to moguće. "Svaki ugovor je protokom vremena moguće doraditi, poboljšati ili tumačiti neke odredbe koje su možda u njemu nejasne", istaknuo je Papo, dodavši da je svima u interesu poboljšanje odredbi ugovora koje je je moguće različito tumačiti.

Odgovarajući na pitanje koji su to konkretno dijelovi ugovora koje bi se moglo poboljšati, Papo je kazao da postoji mogućnost poboljšanja "određenih članaka" tako da oni svima zainteresiranima budu čitljivi te ih se, kako je rekao, "neće moći krivo interpretirati".

Mediji pištu da je Državni ured za reviziju u svom nalazu naveo da su sredstva državne potpore za restrukturiranje Brodosplita korištena nenamjenski i to tako da su tim sredstvima isplaćivane otpremnine radnicima i financirana povezana poduzeća.

Komentirajući takve navode Papo je danas izjavio kako je prošle godine u Brodosplitu napravljen jedinstven model zbrinjavanja svih zaposlenika na način da su svima podijeljeni otkazi i isplaćene otpremnine uključujući, kako je pojasnio "i one u ovisnim poduzećima, dakle takozvanim malim društvima unutar Brodosplit grupe koja nisu imala svoje sredstva niti račun".

"Da bismo poštivali jednaki pristup za sve zaposlenike, iz krovnog društva posudili smo sredstva tim društvima za otpremnine, ali to su bila vlastita sredstva društva a ne iz državne potpore“, rekao je Papo.

Po njegovim tvrdnjama, Brodosplit nakon privatizacije u potpunosti ispunjava sve odredbe ugovora i program restrukturiranja.

"Mjesečno dostavljamo sva potrebna izvješća, a sredinom srpnja dostavljeno je i izvješće Europskoj komisiji kao krovnom kontrolnom mehanizmu“, napomenuo je Papo.

Na upit poštuje li država svoje obveze iz kupoprodajnog ugovora i programa restrukturiranja, Papo je rekao da država nije izvršila svoju obvezu za 2013. godinu u visini od 80 miljuna kuna.

"Zbog toga smo mi morali posegnuti za dodatnim interventnim sredstvima, i uspjeli smo to nekako prebroditi, a prije mjesec i pol dana potpisali smo aneks ugovoru u kojem smo, razumijevajući probleme države i državnog proračuna, izišli u susret, reprogramirajući 2014. godinu na način da se obveze države za drugi dio godine isplaćuju putem faktoringa, dakle da državni proračun uopće ne bude uključen u ovom trenutku nego da se ta sredstva zapravo vraćaju iz državnog proračuna u sljedećim godinama“, pojasnio je Papo.

Po njegovim riječima, Brodosplit je 2013. godinu završio s „akumuliranom dobiti od 519 milijuna kuna“. Pojasnio je kako je to posljedica računovodstvene tehnike, odnosno ukalkuliranih prihoda budućeg razvoja, koji proistječu iz ugovora o restrukturiranju.

Papo je izvjestio kako se trenutačno u Brodosplitu radi na završetku gradnje i isporuci dva broda za nizozemskog naručitelja, te jednog broda za ruskog naručitelja, a također se gradi i radni brod betonara za splitski Plovput, te jedna jahta i vlastiti (Brodosplitov) brod.

"U knjizi naružbi imamo još nekoliko brodova za prijevoz kontejnera s pogonom na plin te jedrenjake za vlastitu flotu, a i u natječaju smo za gradnju pet ophodnih brodova za Ministarstvo obrane", istaknuo je.

Najavio je u idućih mjesec dana i završetak pregovora nakon čega će se javnost upoznati kako je rekao, s nekim novim ugovorima koji su iznimno bitni za Brodosplit i zaposlenost u toj tvrtki do 2018. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close