Moderna skladišta preduvjet su dobrog plasmana proizvoda

Autor: Ksenija Kale , 02. kolovoz 2012. u 14:20

Sve se više traži kompletna logistička usluga koja uz skladištenje podrazumijeva organizaciju otpreme i dopreme robe od proizvođača do potrošača

Renomirani poduzetnici dobro znaju da je moderno skladište ključan dio opskrbnog lanca poduzeća. Velike tvrtke poput Lidla i Konzuma posjeduju i vlastita skladišta, dok manji poduzetnici na raspolaganju imaju brojne specijalizirane logističke tvrtke kojima mogu prepustiti ovaj dio posla. Paketi cijena ovise o specifičnim zahtjevima i potrebama poduzetnika, poručuju nam u tim tvrtkama.U Hrvatskoj je za logističke tvrtke ključno zagrebačko područje sa 760.000 četvornih metara skladišnih i logističkih prostora. Unazad nekoliko godina potražnja je slabija zbog pada potrošnje, čime je smanjena i potreba za skladišnim prostorima, potvrđuju nam u tvrtki za promet poslovnim nekretninama Colliers International. Cijene modernijih skladišnih prostora kreću se od pet do šest eura po četvornom metru mjesečno, dok se za starije skladišne prostore traži od tri do 4,5 eura. Mnogim internacionalnim zakupcima teško je objasniti te visoke cijene, jer u mnogim europskim zemljama istu kvalitetu plaćaju manje, napominju u Colliersu.

Optimalna pozicija
Antonio Zrilić, konzultant za logistiku i nabavu iz tvrtke Logiko, ističe da kriza je utjecala na rad u skladištu kao i na sve druge segmente poslovanja. “Mnoge tvrtke počnu ulagati u skladište tek kada pretrpe značajne troškove. Većina skladišta još uvijek su manualna i s niskim stupnjem informatizacije pa dodavanje zaposlenika neće pridonijeti efikasnosti. Zato se u skladišta uvode moderni IT alati”, naglašava Zrilić.Vladimir Erk, prokurist logističke tvrtke Lagermax AED Croatia, kaže da poduzetnici sve više teže “outsourcingu” kompletne logističke usluge. “To podrazumijeva skladištenje robe i sve dodatne skladišne radnje u prostorima koji zadovoljavaju zakonske propise i standarde struke zbog optimiziranja troškova i vremena dostave robe. A optimalna pozicija podrazumijeva blizinu većih prometnica, luka, željeznice”, napominje prokurist Lagermaxa koji u gospodarskoj zoni Kukuljanovo ima vlastiti logistički centar, površine 10.000 četvornih metara. Pripremaju i gradnju logističkog centra u Jakovlju, površine 17.500 četvornih metara, te u Gospodarskoj zoni Kukuzovac pokraj Sinja, površine 2000 četvornih metara. U planu je i gradnja logističkog centra na području Osijeka.

Povećan obujam poslova
Tvrtka Zagrebšped pruža usluge utovara, istovara i skladištenja te pakiranja i prepakiranja robe, a raspolažu sa 17.878 četvornih metara skladišnog prostora. Tatjana Horvat, voditeljica regionalnog logističkog centra Zagrebšpeda, kaže da se obujam poslova znatno povećao, najviše zbog ulaska stranih trgovačkih maloprodajnih lanaca u Hrvatsku koji ne posjeduju vlastite skladišne kapacitete ili ih ne posjeduju u dovoljnoj mjeri. “Poduzetnici najčešće traže kompletnu logističku uslugu koja podrazumijeva organizaciju otpreme i dopreme robe od proizvođača do krajnjeg potrošača ili kupca. Za to im treba logistički centar u kojem se roba može uskladištiti, sortirati, prepakirati, a potom i prevesti do krajnjih kupaca”, naglašava Tatjana Horvat. Renato Radačić, predsjednik Uprave Ralu logistike koja se bavi transportom, skladištenjem, komisioniranjem i dostavom na prodajna mjesta, naglašava da poduzetnici sve češće traže rješenja koja optimiziraju troškove poslovanja, pogotovo ukoliko im logistika nije osnovna djelatnost. “Traže se sve vrste režima, od ambijentalnog, do smrznutnog i hlađenog režima skladištenja”, tvrdi Radačić. Ralu je prošle godine na zagrebačkom Žitnjaku otvorio centar s četiri hladnjače, veličine 954 četvornih metara. Ukupni kapacitet hladnjača je 1208 paletnih mjesta. Integralog se bavi dovozom robe, carinjenjem, skladištenjem, distribucijom i povratnom logistikom, a raspolaže s visoko regalnim skladištem, također na Žitnjaku. Direktor Vedran Hirtz napominje da poduzetnici najviše traže skladišta opremljena regalima i viličarima te kvalitetnim sustavima zaštite robe, a naročito se traže skladišta s kvalitetnom informatičkom podrškom. Takva podrška povezana je s poslovnim sustavom klijenata. Robni terminali Zagreb bavi se prihvatom i skladištenjem robe u unutarnjem i međunarodnom prometu, a raspolaže sa 160.000 četvornih metara zatvorenog i više od 35.000 četvornih metara otvorenog skladišnog prostora. U sklopu poduzeća nalaze se tri poslovne jedinice: Jankomir, Žitnjak i Slobodna zona Zagreb. Njihovi najznačajniji klijenti su, primjerice, AWT International, Kaufland Hrvatska i Kraš.Veći logističari u Hrvatskoj još su i luke Rijeka, Ploče i Split koja raspolaže s 24.400 četvornih metara skladišta, od čega je 2000 četvornih metara rashladnog skladišta, 80.000 četvornih metara otvorenih skladišta i 3000 četvornih metara natkrivenih skladišta.

Rashladne komore
Luka Rijeka raspolaže pak s nizom terminala za različite namjene – za žitarice, za prekrcaj kontejnera te za rasute terete na kojem se prekrcavaju željezne rude, ugljen te ostali rasuti i sipki tereti. Na Škrljevu se pak nalazi skladišni kompleks za skladištenje te doradu, preradu i pakiranje raznih vrsta proizvoda. Terminal ima status slobodne zone. Prostire se na više od 415.000 četvornih metara, od čega 44.000 kvadrata zauzimaju zatvorena skladišta. U Rijeci raspolažu i terminalom za kondicionirane terete, opremljenim rashladnim komorama za prihvat južnog voća te komorama za smrznuto meso i ribu. Terminal Bršica pak prihvaća živu stoku, a odjednom može prihvatiti i uskladištiti do tisuću grla.

Prometno raskrižje

Centri širom Hrvatske
Najviše skladišnih prostora ima na zagrebačkom području. Logistički centri nalaze se u Jastrebarskom (Lidl, Magma i Immopark), Svetoj Nedelji (Mercator) te Rugvici (MSan, uskoro i Ikea). Zanimljivo je i područje Vukovara zbog povezanosti cestovnih i riječnih pravaca te Dugopolje, gdje logističke centre imaju gotovo sve veće tvrtke, poput Podravke i Konzuma. Veliki potencijal ima i đakovačko područje, ističe Antonio Zrilić, konzultant za logistiku i nabavu iz tvrtke Logiko.

Logističari

Kuehne & Nagel
Koncentriraju se na razvoj temperaturno
kontroliranih usluga vezanih uz transport i skladištenje

63.000 djelatnika na 1000 lokacija u više od 100 zemalja radi za ovu logističku tvrtku

Zagrebšped
Pružaju i usluge utovara, istovara, skladištenja, pakiranja i prepakiranja robe te vođenja skladišta tipa D

17.878 kvadrata velik je skladišni prostor na dva mjesta u Zagrebu, Koprivnici i Rijeci

Ralu logistika
Nude skladištenje u kontroliranoj temperaturi te manipulaciju, komisioniranje i etiketiranje

1208 paletnih mjesta ukupni je kapacitet četiriju preuređenih hladnjača na Žitnjaku

Robni terminali
Zagrebačka tvrtka ima tri poslovne jedinice: u Jankomiru, na Žitnjaku te Slobodnu zonu
Zagreb

195.000 kvadrata koriste za javna, carinska, konsignacijska i distribucijska skladišta

Luka Split
Izvrsno je povezana s autoputom i ‘hub’ lukama u Sredozemlju te s mnogim svjetskim destinacijama

2000 kvadrata rashladnog skladišta tek su dio kapaciteta od 198.072 četvornih metara

Luka Rijeka
Ima niz specijaliziranih terminala, od rashladnih za zaprimanje južnog voća, do onih za prekrcaj žitarica i drva

1000 grla stoke može se jednokratno uskladištiti na riječkom terminalu Bršica

Cijena najma

72 eura po četvornom metru cijena je godišnjeg najma za prostore manje od 5000 kvadrata, dok je cijena za veće skladišne prostore obično 75 eura po kvadratu godišnje.

5 eura najniža je cijena mjesečnog skladištenja po četvornom metru u modernijim skladišnim prostorima. Cijena za starije skladišne prostore kreće se od od tri do 4,5 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close