Ministarstvo zdravlja produljilo rok za primjedbe na dokumentaciju za javnu nabavu

Autor: Andreja Šantek /VLM , 09. listopad 2012. u 22:00
Javnim natječajem kupovat će se različite vrste roba, od lijekova, preko ugradbenog materijala do hrane i uredskog pribora

U Ministarstvo je u protekla dva tjedna stiglo više stotina primjedbi i savjeta kako promijeniti ili dopuniti natječajnu dokumentaciju za nabavu različitih roba za 30-ak zdravstvenih ustanova uključenih u projekt.

Ministarstvo zdravlja je na zahtjev Hrvatske gospodarske komore produljilo rok do 15. listopada za primjedbe na objavljenu natječajnu dokumentaciju za provedbu objedinjene javne nabave za 30-ak hrvatskih bolnica i HZZO.

Naime, u Ministarstvu ističu kako su željeli promijeniti dosadašnju praksu te postići poštivanje načela tržišnog natjecanja, jednakog tretmana, zabrane diskriminacije, uzajamnog priznavanja, razmjernosti i transparentnost u postupcima nabave pa su stoga prije objave dokumentacije u Narodnim novinama dokumentaciju objavili na internet stranicama Ministarstva i pozvali sve zainteresirane da dostave mišljenja, sugestije i komentare. "Radi velikog interesa produljili smo rok za primjedbe. Naime, zaprimili smo na stotine prigovora i savjeta kako poboljšati dokumentaciju", kaže Luka Vončina, pomoćnik ministra zdravlja. Konačnu odluku o natječajnoj dokumentaciji, kaže, donijet će povjerenstvo. Nakon toga slijedi raspisivanje javnog natječaja, a procijenjuje da će se to dogoditi oko 1. studenog. Javna nabava uključuje 48 različitih natječaja koje su pripremila povjerenstva u desetak bolnica i HZZO-u, a nabavlja se gotovo sve: od lijekova, ugradbenog, potrošnog i medicinskog materijala do energenata, hrane, uredskog materijala.

Iz Ministarstva su procijenili da je vrijednost dvogodišnjih ugovora težak oko 4 milijarde kuna, a planirane uštede putem javne nabave kreću se od 300 do 350 milijuna kuna. Pa iako dobavljači pozdravljaju smjer u kojem je krenulo Ministarstvo, mnogi od njih upozoravaju na neke nelogičnosti vezane uz natječajnu dokumentaciju. Kažu da je u redu da se smanje troškovi, ali s druge strane da bi natječaj donio rezultate, kažu, moraju postojati jasni standardi kada je u pitanju kvaliteta robe, veličina, sastav, struktura i namjena onoga što se nabavlja. Tako ističu da u pojedinim tenderima najvažniju ulogu igra najniža cijena što smatraju upitnim u pojedinim kategorijama roba. Naime, objašnjavaju kako se za istu propisanu cijenu trenutno na tržištu može naći veliki broj pomagala sa bitno različitim karakteristikama. Tolika brojnost i raznolikost proizvoda, dodaju, a koja se vode pod istim imenom grupe proizvoda, tržište čine izuzetno nepreglednim i naručitelju onemogućavaju odabir najkvalitetnijeg, a samim time za i najjeftinijeg pomagala što je osnovna namjena Zakona o javnoj nabavi. 

Kao primjer navode lateks rukavice, koje su na tržištu najjeftinije i koje se koriste u bolnicama, a da pri tom te rukavice uopće nisu namijenjene zdravstvenoj njezi. Dobavljači su nezadovoljni i dijelom koji se odnosi na troškove koje će morati platiti da bi se uopće prijavili na natječaj. Prema grubim izračunima, riječ je o više od 15 tisuća kuna, ne uključujući troškove garancije banke na milijunske iznose koliko će iznositi njihove ponude. Dobavljači smatraju kako bi taj novac bilo pametnije investirati u zdravstvo, a ne u banke i javne bilježnike. Također, u pojedinim tenderima dio dokumenata, upozoravaju dobavljači, u suprotnosti je sa postojećim hrvatskim zakonima.  

Komentirajte prvi

New Report

Close