Vrdoljakovo ministarstvo o Ini i Rusima: Ne želimo komentirati

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. rujan 2013. u 13:26
Boris Šćitar/VEČERNJI LIST

Bloomberg piše da je Hrvatska spremna smanjiti svoj udjel u Ini na 25 posto plus jednu dionicu, uz uvjet da je MOL također spreman prodati svoj udjel.

Hrvatska Vlada razgovara s ruskom naftnom kompanijom Rosneft o prodaji dijela državnog udjela u INA-Industriji nafte, nastojeći tako riješiti spor s mađarskim MOL-om po pitanju kontrole nad hrvatskom kompanijom, piše Bloomberg, što u Ministarstvu gospodarstva nisu danas htjeli komentirati.

"Hrvatska je Vlada otvorila pregovore s mađarskim MOL-om oko izmjena dioničarskog ugovora za Inu i ti pregovori počinju 18. rujna", kažu u Ministarstvu gospodarstva, dodajući kako ne žele komentirati hoće li će tko u međuvremenu iskazati interes za Inu.

Bloomberg, pozivajući se na izvore bliske pregovorima, piše da je Hrvatska spremna smanjiti svoj udjel u Ini na 25 posto plus jednu dionicu, uz uvjet da je MOL također spreman prodati svoj udjel. Iz Rosneftova odjela za odnose s javnošću, kao i iz mađarskog MOL-a, Bloombergu nisu bili spremni komentirati tu informaciju.

Hrvatska Vlada uskoro počinje pregovore s MOL-om o izmjenama dioničarskog ugovora o Ini. MOL u Ini drži 49,08, a hrvatska država 44,84 posto udjela. Pregovori Vlade i MOL-a o Ini počet će 18. rujna, a Vlada je početkom kolovoza u pregovarački tim imenovala ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka i ravnatelja Ureda za upravljanje državnom imovinom Mladena Pejnovića.

Ministar gospodarstva Vrdoljak u jutrošnjoj je emisiji "Poslovni tjedan" Hrvatskog radija izjavio kako očekuje konstruktivne razgovore s MOL-om. Na pitanje treba li država ostati među glavnim dioničarima u Ini, u svjetlu špekulacija prema kojima Vlada u slučaju neuspjeha pregovora s MOL-om razmišlja o mogućnosti izlaska iz vlasničke strukture Ine, Vrdoljak je odgovorio da država sigurno neće izići iz vlasničke strukture jer je Ina strateška kompanija.

"Nikad, dok sam ja ministar gospodarstva, Ina neće biti podružnica MOL-a i to će biti prvi uvjet pregovora, nego zasebna kompanija u kojoj MOL i Republika Hrvatska mogu naći zajednički interes", rekao je Vrdoljak. Kazao je kako očekuje da će MOL vidjeti ozbiljan državnički pristup pregovorima o interesima Vlade, države i građana u Ini.

"Bit će vrlo sustavno pripremljeno. Moramo sve otvorene teme vrlo ozbiljno raspraviti. Prvo, zaustavljanje bilo kakvih procesa restrukturiranja ili dijeljenja otkaza dok traju pregovori, a nakon toga ćemo razmijeniti stajališta u vezi upravljanja", kaže Vrdoljak. Po njegovim riječima, Ina ne može raditi i njome se upravljati izvan Zakona o trgovačkim društvima te to hitno treba promijeniti. Potom slijede velika otvorena pitanja, a to su rafinerije, ugovor o plinskom poslovanju te dosadašnja i buduća veleprodajna trgovina naftom, kazao je Vrdoljak.

Ministar Vrdoljak je, inače, u lipnju ove godine s predsjednikom Upravnog odbora Rosnefta Igorom Sechinom potpisao zajedničku izjavu o interesu za investiranje u energetski sektor Hrvatske, a s ciljem podržavanja Rosnefta u istraživanju mogućnosti za provođenje takvih različitih projekata u Hrvatskoj.

Početkom kolovoza austrijska agencija APA prenijela je izjavu visokopozicioniranog dužnosnika MOL-a da će mađarska kompanija prodati svoj udjel u Ini, ako ne uspije još jedan pokušaj da s hrvatskom Vladom postigne dogovor oko Ine.

"Ako i nakon toga budu sprječavane odluke, primjerice o velikim ulaganjima, MOL namjerava prodati svoj udio od 49 posto u Ini. Međutim, ni preuzimanje većinskog udjela u Ini nije isključeno", rekao je dužnosnik koji je želio ostati neimenovan. Ako Hrvatska ne bude spremna na kompromis, MOL će morati svoj udio prodati, ako bude morao i Rusima, čijim naftnim kompanijama sada ne želi prepustiti naftno tržište jugoistočne Europe, objavila je tada APA.

Komentirajte prvi

New Report

Close