Ministarstvo rada: Tvrtka Osijek Koteks skinuta s liste srama

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. srpanj 2014. u 16:12
Osijek Koteks, Foto: Marijan Sušenj / Pixsell

Ministarstvo i Porezna uprava objavili su 15. srpnja popis od 5.620 tvrtki i 1.418 obrtnika u Hrvatskoj koji ne isplaćuje plaće svojim radnicima.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava dodatnom provjerom je utvrdilo da je tvrtka Osijek Koteks isplatila plaće svojim radnicima za travanj i svibanj te je Poreznoj upravi predloženo brisanje te tvrtke s liste poslodavaca koji ne isplaćuju plaće, što je i učinjeno 18. srpnja, priopćeno je danas iz tog ministarstva.

Reagirajući na današnje pismo Hrvatske udruge poslodavaca upućeno medijima kako je tvrtka Osijek Koteks zbog neopravdane objave na listi 'srama' izgubila posao od 200 milijuna kuna, iz tog ministarstva su naveli da je iz baza podataka bivšeg Državnog inspektorata kojima raspolaže Inspektorat rada, proizlazilo da je kod tog poslodavca utvrđeno kašnjenje u isplati plaća za mjesec travanj i svibanj 2014. godine, za što nije pokrenut prekršajni postupak.

"Kako je dodatnom provjerom 18. srpnja 2014. godine utvrđeno da je poslodavac isplatio plaće za navedene mjesece, Poreznoj upravi je predloženo brisanje Osijek Koteksa s liste poslodavaca koji ne isplaćuju plaće, što je i učinjeno 18. srpnja 2014. godine. U skladu s ovlastima ministar rada i mirovinskoga sustava pokrenuo je postupak provjere postupanja nadležnih službi", stoji u današnjem priopćenju iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i Porezna uprava objavili su 15. srpnja popis od 5.620 tvrtki i 1.418 obrtnika u Hrvatskoj koji ne isplaćuje plaće svojim radnicima.

U današnjem je priopćenju HUP naveo da je dan nakon što je objavljena tzv. lista srama izvršni odbor jedne od najvećih banaka trebao potvrditi odobrenje garancije za Osijek Koteks, no zbog liste srama odustali su od garancije smatrajući da je poslovanje s takvom tvrtkom rizično. Osijek Koteks zbog toga je izgubio posao vrijedan 200 milijuna kuna.

Iz HUP-a upozoravaju kako je popis poslodavaca koji ne isplaćuju plaće pun pogrešaka te ističu kako se neopravdanim uvrštavanjem pojedinih tvrtki na listu tim tvrtkama ugrožava ne samo ugled već i cjelokupno poslovanje, a takav je primjer tvrtke Osijek Koteks

Komentirajte prvi

New Report

Close