Ministar policije otvorio tvornicu tjestenine: ‘Ovo je primjer dobre sinergije poduzetnika i vlasti’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. listopad 2019. u 14:14
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Nova tvornica tvrtke Naše klasje, hrvatskog proizvođača svježe tjestenine, u koju je uloženo više od 38 milijuna kuna, otvorena je u subotu u Kupljenovu pokraj Zaprešića.

Tvornica, u kojoj će se objediniti ukupna proizvodnja iz dosadašnja dva pogona, prostire se na tri tisuće četvornih metara, a projekt je s oko 15 milijuna kuna sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je otvorio tvornicu, rekao je da ta investicija predstavlja primjer dobre sinergije poduzetnika te lokalne i regionalne vlasti, a na tragu je politike Vlade koja podrazumijeva partnerstvo između državne i lokalne razine.

"Bitno je stvoriti uvjete da tvrtke poput Našeg klasja mogu napredovati i širiti svoju proizvodnju. To je jedini put kako možemo ići naprijed te stvoriti nove vrijednosti i povezati inovativnost, znanje, tradiciju", zaključio je Božinović.

Vlasnik i direktor Našeg klasja Zoran Šimunić poručio je da je cilj tvrtke jačanje izvoza. Naime, proteklih sedam godina udio izvoza konstantno iznosi više od 35 posto, a cilj je da u budućnosti premašuje 50 posto.

Tvrtka izvozi u deset zemalja, od Grčke do Njemačke, a prošli tjedan sklopljen je ugovor za izlazak na tržište Švedske. 

Šimunić je kazao je da nazočnost potpredsjednika Vlade Božinovića svjedoči da je Vladi stalo do razvoja gospodarstva, a zahvalio se i Gradu Zaprešiću, s obzirom da u realizaciji ulaganja nisu naišli na poteškoće, a gradski službenici su promptno odgovarali na upite i rješavali sve zahtjeve.

Ističe da su značajno informatizirali poslovne procese, a samo su ove godine u novi softver uložili 1,2 milijuna kuna, koji će im omogućiti da kvalitetno upravljaju potencijalima nove tvornice.

Šimunić je rekao novinarima da se u Hrvatskoj još ne proizvodi dovoljno tjestenine pa je uvoz značajan. No, uvoz je ipak smanjen, pokazuje podatak po kojem se primjerice 2000. uvozilo 94 posto tjestenine a od 2009. 50 posto i to unatoč stalnom rastu potrošnje tjestenine. 

Ulaganje će doprinijeti povećanju izvoza 

Očekuje se da će ulaganje doprinijeti dobrobiti lokalne zajednice, u smislu zapošljavanja, ali i stvaranju nove klime u Hrvatskoj za povećanje izvoza i time poboljšanja životnog standarda građana.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović istaknuo je da prehrambena industrija u Hrvatskoj ostvaruje najveći udio u ukupnoj zaposlenosti i BDP-u, te da je udio poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u ukupnom robnom izvozu u 2018. iznosio 14 posto.

Proizvodnja tjestenine u Hrvatskoj već je dvadesetak godina suočena s povećanom konkurencijom zbog liberalizacije tržišta, a kako su neki poduzetnici i tvrtke, pa tako i Naše klasje, tu otvorenost tržišta prepoznali kao priliku te ulaganjem u nove kapacitete pokazali kako povećati proizvodnju i izvoz.

Burilović je izrazio zadovoljstvo što je Naše klasje okrenuto proizvodnji iz domaćih sirovina, a kaže kako je za povezivanje hrvatske poljoprivrede i prerađivačke industrije važno da su osim proizvodnje tjestenine u svoj proizvodni asortiman uključili i sirovine za pekarstvo.

Okupljene su pozdravili i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Tvrtka Naše klasje ima 40 radnika, predviđa zapošljavanje njih još 12, a nastala je 2001. godine kao "greenfield" investicija u proizvodnji prehrambenih proizvoda.

Poslovanje joj se temelji na proizvodnji svježe tjestenine i sirovina za pekarstvo, pri čemu ističu da u proizvodnji svježe tjestenine zauzimaju vodeće mjesto na domaćem tržištu.

Naše klasje tako između ostalog proizvodi tortellone s raznim vrstama punjenja, zatim raviole, rezanu tjesteninu, listove za lazanje, dok sirovine za pekarstvo uključuju kukuruzni koncentrat te Fagovitu, inovativni koncept za proizvodnju hrane od heljde.

Komentirajte prvi

New Report

Close