MI Ravlić ulaže 12 mil. eura

Autor: Marija Ljubičić (VLM) , 11. studeni 2012. u 22:01
Ivana i Mario Ravlić polako od oca preuzimaju upravljanje nad kompanijom/PIX

Ravlići se namjeravaju s ovom investicijom prijaviti za novac iz europskog programa IPARD.

MI Ravlić u završnoj je fazi pripreme ulaganja koje procjenjuju na 12 milijuna eura. Osim najmodernije klaonice u ovom dijelu Europe cilj im je osigurati šok-tunel za hlađenje i liniju za rasijecanje mesa, robotizirano skladište i pakirnicu kako bi zaokružili sve procese mesne industrije.

U planu je gradnja novog objekta na tri etaže, tlocrtne površine 12.000 četvornih metara. "Iz klaonice meso će automatski ulaziti u robotizirani šok-tunel predviđen za hlađenje svinjskih i goveđih polovica u kojemu će se pomoću hladnog vjetra maksimalno brzo rashlađivati meso istovremeno zadržavajući vlagu. Za potrošače će to značiti dugotrajnije i još kvalitetnije meso, a za nas višestruke uštede zbog smanjenja kala i vremena hlađenja za 30 posto", objašnjava Ivana Ravlić, članica Uprave obiteljske kompanije Ravlić. Ovo ulaganje uključuje i automatsku liniju za rasijecanje svježeg mesa te liniju za narezivanje svježeg mesa i suhomesnatih proizvoda.  "Budući da sve veći broj trgovačkih lanaca traži pakiranje u map i plitice, instalirat ćemo i liniju za pakiranje svježeg mesa i suhomesnatih proizvoda u kontroliranoj atmosferi. Map je pakiranje većih komada rasječenog mesa, dok je pakiranje u plitice predviđeno za manje količine mesa namijenjene krajnjim potrošačima", objašnjava Ivana Ravlić i dodaje kako će njihove proizvode konzervirati hladan zrak iz šok-tunela. Pakiranje pomoću inertnog plina dodatno će održati svježinu svježeg mesa i produžiti trajnost. Hladni skladišni kapaciteti nedovoljni su za potrebe proizvodnje pa će u novom objektu biti izgrađene i hladnjače te robotizirano skladište koje automatski odvaja izabrano meso i slaže ga u kamion za otpremu.

Sve to, ističe Ivana Ravlić, dodatno će povećati sigurnost rada te podignuti higijenske uvjete na maksimalnu razinu. "Ovim ulaganjem predviđena je i kupnja linije za proizvodnju trajnih suhomesnatih proizvoda koja će biti smještena na prvoj etaži, dok će druga etaža, koju smo projektirali za proizvodnju polutrajnih proizvoda, u ovoj fazi ostati prazna", kaže Mario Ravlić, Ivanin brat i član Uprave. S ovom investicijom Ravlići namjeravaju konkurirati za sredstva iz IPARD programa. U sklopu Ravlić grupe je tvrtka Agroravlić, koja proizvodi žitarice za stočnu hranu i prodaju na burzi. Uz vlastitu junad u tovu kod kooperanata, Ravlići ovim ulaganjem idu prema zaokruživanju svih procesa u mesnoj industriji. Kako je maloprodaja dobar izvor gotovine i siguran plasman za proizvode, Ravlić ima 22 vlastite mesnice. "Pripremamo otvorenje nove mesnice u Vukovaru. Najudaljenija je u Čakovcu, a planiramo se proširiti u Slavonski Brod i Varaždin te možda sljedeće godine u Zagreb", zaključuje Mario Ravlić.

Rezultati

Lani ostvarili 105,4 milijuna kuna prihoda

U okviru obrta Ravlić uz mesnu industriju je još i maloprodajna mreža mesnica te restoran Plavi Podrum. U prošloj je godini Ravlić ostvario 105,4 milijuna kuna ukupnog prihoda, što je rast od 10,4 posto u odnosu na 2010. Oko 50 posto ukupnog prihoda ostvaren je kroz vlastite mesnice. Neto dobit prošle je godine iznosila 5,9 milijuna kuna, a godinu prije iznosila je 5,3 milijuna kuna. Zajedno s poljoprivrednom tvrtkom Agroravlić Ravlić grupa zapošljava 250 radnika. Ivana i Mario Ravlić polako preuzimaju upravljanje kompanijom od oca Zlatka Ravlića.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Eto uspjesne price iz HR. Predindustrijki obrt. Klaonicavelikodusno financirana od EU. Svaka cast. Koliki je value added? 0,2% Mocno!

New Report

Close