Međunarodna suradnja i odnosi s EU

Autor: Poslovni.hr , 11. srpanj 2012. u 22:00

BUSINESSEUROPE: Nadrastanje krize
Pet koraka za ponovnu uspostavu povjerenja
Europski poslodavci okupljeni u BUSINESSEUROPE, kojega je članica i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), smatraju da je rješavanje strukturno niskog rasta u Europi prioritet za sve. Poslodavci kažu kako Europa nije uspjela usredotočiti se na ostvarivanje dugoročnoga održivog rasta što utječe na poduzeća, radnike i kućanstva na čitavom kontinentu. Poslodavci smatraju da će vlade morati povratiti povjerenje ulagača, ali i potrošača te osloboditi energiju i inovacijski potencijal poslovnog sektora koji je pokretač ekonomskog uspjeha.

Poslodavci navode neumoljive brojke: nezaposlenost u eurozoni je dosegnua 11% u travnju 2012., što je najviša stopa nezaposlenosti u posljednjih 20 godina. Drugim riječima, u eurozoni u ovom trenutku zaposlenje nema 17,4 milijuna građana. Nezaposlenost mladih u Europskoj uniji veća je od 22%, pri čemu postoji realna opasnost da će se pet milijuna mladih koji nemaju posao pridružiti vojsci od više od 10 milijuna dugoročno nezaposlenih. K tome broj poslovnih subjekata u Europskoj uniji se samo u 2009. smanjio za 680.000, što je utjecalo na sedam milijuna radnih mjesta. Europski poslodavci poručuju da Europa mora hitno ponovno početi ostvarivati stope rasta od 2,5% kao što je to bilo potkraj 1990-ih te ostvarivati gospodarske rezultate na razini onih SAD-a gdje je prihod po glavi stanovnika 50% viši nego u Europi. Poslodavci traže da minimalan cilj bude udvostručivanje dugoročne godišnje stope rasta EU sa 1,25% na 2,5%, što bi značilo otvaranje 1,4 milijuna novih radnih mjesta svake godine, i to radnih mjesta koja se temelje na rastu produktivnosti od 1,9%, na temelju čega bi Europa mogla ostvariti punu zaposlenost do 2020. Isto znači da bi prosječno europsko kućanstvo moglo ostvarivati godišnji prihod viši od 5000 eura do 2020., a ostvarilo bi se i 5-postotno smanjenje strukturnoga proračunskog deficita u državama članicama Europske unije. Europski poslodavci predlažu pet ključnih mjera kojima bi se politički vođe trebali hitno posvetiti kako bi se poslovnim subjektima omogućilo ponovno pokretanje rasta u Europi. Poslodavci traže očuvanje eura, poboljšavanje javnih financija i provedbu strukturnih reformi, promicanje privatnih ulaganja, oslobađanje potencijala jedinstvenog tržišta te jačanje vanjske trgovine Europske unije. Poslodavci naglašavaju kako sama javna potrošnja nikako nije u mogućnosti riješiti probleme koje je uzrokovala kriza. Poslovni su subjekti stvarni pokretači dugoročnog rasta u bilo kojem gospodarstvu. Stoga poslodavci traže da se prizna učinak jasnog, stabilnog i privlačnoga poslovnog okruženja, koje se temelji na dobrim propisima te koje pogoduje ulaganjima privatnog sektora, inovacijama i širenju. Poslodavci navode kako je euro potrebno ojačati provedbom trenutnih i konkurentnih koraka usmjerenih na gospodarsku i političku integraciju.

To uključuje izgradnju fiskalne unije u eurozoni uz integraciju nadzora financijskih tržišta. BUSINESSEUROPE podupire viziju veće integracije financijskih tržišta u Europi te poziva europske vođe da odmah poduzmu radnje potrebne kako bi se očuvao europski bankarski sektor, korištenjem postojećih alata te razmatranjem drugih mjera. Potrebno je unaprijediti i regulaciju financijskih tržišta, pri čemu državama članicama treba omogućiti puno sudjelovanje u jedinstvenom tržištu. Poslodavci traže poboljšavanje javnih financija i provedbu strukturnih reformi. Kažu kako fiskalna konsolidacija nije tek jedna od mogućnosti, već temelj dugoročnog rasta i zapošljavanja. Vlade mogu pomoći pokretati poslovne aktivnosti te pokrenuti rast obvezivanjem na provedbu realnih planova kojima će se poboljšati stanje javnih financija, ponovno uspostaviti financijska stabilnost te provesti strukturne reforme kojima se jača konkurentnost. Europski poslodavci vjeruju da su reforme javne potrošnje i poreznih sustava prioriteti za države članice. Tek kada poslovni subjekti i kućanstva budu sigurni da su se vlade obvezale na to da svoje javne financije učine održivima, onda će imati dovoljno povjerenja za ulaganje, zapošljavanje novih radnika i povećanje potrošnje. Poslodavci traže i promicanje privatnih ulaganja pri čemu navode kako se posebice multinacionalnim tvrtkama nude brojne lokacije po cijelome svijetu za izgradnju novih pogona. Ako Europa želi za sebe zadržati koristi koje takva ulaganja donose u smislu otvaranja novih ranih mjesta, mora osigurati povoljno okruženje, što uključuje izvrsnu infrastrukturu i komunikacijske mreže. Poslodavci nastavljaju zagovarati jačanje jedinstvenog tržišta radi koristi koje donosi svim segmentima gospodarstva, no naglašavaju kako se kod jedinstvenog tržišta ne radi samo o uvođenju novih zakona i propisa, već i o sustavnoj primjeni i provedbi postojećih propisa. Posljednja mjera koju predlažu poslodavci je jačanje vanjske trgovine jer smatraju da trgovinski sporazumi mogu biti pokretači rasta europskoga gospodarstva. Smatraju da Europska unija mora pokrenuti pregovore sa SAD-om te zaključiti trgovinske sporazume s Kanadom, Indijom te zemljama MERCOSUR-a i ASEAN-a u 2012. i 2013. godini.

Komentirajte prvi

New Report

Close