Međunarodna suradnja i odnosi s EU

Autor: Poslovni.hr , 02. svibanj 2012. u 22:00

Deseti Europski poslovni summit: Vještinama za rast
Na desetom Europskom poslovnom summitu koji je pod nazivom “Vještinama za rast” održan 26. travnja 2012. u Bruxellesu, okupili su se poslodavci iz cijele Europe te svi drugi dionici gospodarskog i političkog života iz zemalja članica EU, ali i šire. Skup je pokušao dati odgovor na pitanje koje su to vještine potrebne Europi te formulirati konkretna rješenja o tome kako potaknuti izlazak iz krize EU i vještinama ojačati rast. Relevantni donositelji odluka i političari razgovarali su o potrebi iznalaženja rješenja za sve stariju radnu snagu te nedostatak poveznica između trenutnih sustava obrazovanja i politika kojima se pokušava riješiti problem nezaposlenosti mladih.

Philippe de Buck, glavni direktor BUSINESSEUROPE, koje je član i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), naglasio je, za vrijeme radnog bloka koji je bio posvećen upravljanju (ne)zaposlenošću, kako je obrazovana i osposobljena radna snaga preduvjet ostvarivanja europskog potencijala za rast. Europska tržišta rada teško su pogođena krizom nezaposlenosti. U isto vrijeme, 24 milijuna osoba koje traže posao ne udovoljavaju zahtjevima poslodavaca. Rezultat ove situacije je četiri milijuna upražnjenih radnih mjesta. Kako bi se ova situacija riješila, u BUSINESSEUROPE-u su izradili preporuke za poboljšavanje kvalitete i imagea šegrtovanja, uključujući i promicanjem dualnih sustava obrazovanja putem Europskog socijalnog fonda. Poslodavci su suglasni kako u paketu mjera za zapošljavanje koji je nedavno objavila Europska komisija treba posložiti prioritete i to tako da se sve europske politike usmjere na otvaranje novih radnih mjesta. Poslodavci se slažu kako je kvalificirana radna snaga temelj strategija konkurentnosti poslovnog sektora, te važan element odluke nekog poduzeća da proizvodi u nekoj zemlji. Poslodavci ponavljaju kako je rada snaga s odgovarajućim kvalifikacijama temelj privlačenja ulaganja, te osiguravanja rasta i otvaranja novih radnih mjesta.Stoga je kod zatvaranja Europskog poslovnog summita, predsjednik BUSINESSEUROPE Jurgen Thumman predao predsjedniku Europske komisije J. M. Barrosu brošuru pod naslovom “Obrazovati za zapošljavanje”. Europski poslodavci su naj taj način željeli poručiti kako Europa, da bi uspjela pridobiti potrebne vještine na sve konkurentnijem tržištu, mora promijeniti svoj pristup obrazovanju. Potrebe privatnog sektora za vještinama trebaju postati i prioriteti obrazovnih institucija, kako bi se Europljani svih dobnih skupina obrazovali za zapošljavanje. Poslodavci smatraju kako EU mora poduprijeti napore država članica u modernizaciji obrazovanja i osposobljavanja, uključivo inicijalnu obuku i cjeloživotno učenje. Unapređivanje gospodarenja vještinama u EU, a kako bi se strukovno obrazovanje i osposobljavanje i visoko obrazovanje učinili komplementarnijima, neophodno je za bolje zadovoljavanje potreba tržišta rada. Ovom prilikom su se lideri europskih poslodavaca susreli i s Hermanom Van Rompuyem, predsjednikom Europskog vijeća, te s njim razgovarali o izazovima i prilikama za EU.

Tom prilikom je predsjednik BUSINESSEUROPE Jurgen Thumman naglasio kako su europske integracije, jedinstveno tržište i euro ključni za poslodavce. Ponovio je i kako se svi slažu kako žele EU s više rasta i više radnih mjesta. Poslodavci su jednoglasni u stavu da odgovor na ovo pitanje leži u političkoj viziji i hrabrosti za provedbu teških reformi. Ponajprije traže rješavanje problema javnih financija i jačanje eura, budući da su zdrave javne financije pokretačka snaga rasta. Potom traže dodatne mjere koje će biti dio ambiciozne strategije rasta koja će imati i nacionalnu i europsku dimenziju, te ambicioznu politiku vanjske trgovine koja će se razvijati u smjeru liberalizacije globalne trgovine, te jačanje WTO trgovinskih pravila, pregovore o sporazumima o slobodnoj trgovini sa zemljama partnerima kao što je SAD, borbu protiv protekcionizma te osiguravanje pristupa energiji i sirovinama. Konačno, poslodavci traže i obrazovanje kojem je cilj zapošljavanje, te naglašavaju kako se unapređivanjem suradnje između obrazovnih institucija i poslodavaca, usmjeravanjem studenata u njihovom odabiru te razvijanjem dualnog sustava obrazovanja može učiniti mnogo za smanjivanje nezaposlenosti i razvijanje vještina koje tržištu rada nedostaju. Poslodavci su naglasili kako su spremni na suradnju te da će učiniti što je u njihovoj moći da mladima osiguraju najbolje moguće kvalifikacije kako bi mogli uspjeti.

Komentirajte prvi

New Report

Close