Među pošteđenima Plinacro i ZL Dubrovnik

Autor: Marija Brnić , 12. svibanj 2016. u 22:00
Zračna luka Dubrovnik na listi izuzetih, Foto: Grgo Jelavić / Pixsell

Izuzeće ovaj put za ukupno pet tvrtki, a prije je lista bila znatno dulja

Broj tvrtki od strateškog interesa od čijih članova skupština Vlada u ovoj godini ne očekuje uplatu dijela ostvarene dobiti u prethodnoj godini na račun državnog proračuna bit će osjetno manji nego prethodnih godina.

Konkretno, izuzeće se odnosi na ukupno pet tvrtki: Hrvatske ceste, Hrvatske autoceste, Plinacro, Hrvatsku kontrolu zračne plovidbe i Zračnu luku Dubrovnik, koje su i dosad bile na listi pošteđenih od isplate dobiti svom vlasniku. Lani su, primjerice, uz njih bile i Hrvatska pošta, Jadrolinija, zračne luke u Splitu i Zadru, te Hrvatske vode i HŽ Infrastruktura.

Sva ostala poduzeća u većinskom državnom vlasništvu dužna su, prema jučer usvojenoj odluci Vlade, uplatiti 60 posto dobiti iskazane nakon oporezivanja, što je već uobičajena razina. I članovi nadzornih odbora i skupština u tvrtkama u kojima država ima manjinske udjele također imaju zadatak potruditi se da se dio dobiti nakon oporezivanja izravno uplati u proračun, razmjerno vlasničkom udjelu.

Jedina tvrtka koja i dalje mora uplatiti 100 postotni iznos dobiti ostala je agencija Alan, čija će ukupna zarada ostvarena u 2015., kao i dosad, biti uplaćena u proračun, namjenski za financiranje modernizacije Oružanih snaga

Komentirajte prvi

New Report

Close