Meteor grupa strateški partner Badela 1862?

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 09. studeni 2016. u 15:26
Budući ministar državne imovine Goran Marić/Patrik Macek/PIXSELL

Vladini konzultanti i sindikati prednost daju domaćem ponuđaču.

Ulazi li strateški partner u Badel 1862. bit će jasnije u petak. Kako doznajemo, sadašnji članovi Vlade koji vode proces oko Badela ne namjeravaju ga prekidati.

Pozivaju se na zaključak konzultantske tvrtke koja je procijenila da je hrvatska Meteor grupa bolji ponuđač od slovačkog St. Nicolausa. Za Meteor su navijali i predstavnici sindikata, koji su se prošlog tjedna zbog Badela i sastali s nekoliko članova Vlade. Prema tome, Meteor će zasigurno i biti izabran za strateškog partnera, a tek treba vidjeti kako će to primiti St. Nicolaus koji je od početka upozoravao na nepravilnosti i financijski lošu poziciju Meteora, a iste tvrdnje iznosio je i bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić.

Posebno nakon što se je pokazalo netočnim da je Meteor otkupio 67 posto potraživanja. Da se ide na raspisivanje novog natječaja, što je Panenić htio, upitno je bi li sada bilo dovoljno vremena. Neki dan je nastavljena predstečajna nagodba Badela, a nakon trogodišnjeg prekida i nakon 120 dana od nastavka, kako je već ranije isticao predsjednik uprave Badela Ivo Markotić za tu tvrtku bi nastupio stečaj.  U Meteoru nisu htjeli komentirati vjerojatnu odluku da će njima pripasti Badel, dok to ne bude i službeno, a u slovačkom St. Nicolausu kažu da su i dalje ozbiljno zainteresirani za Badel i vjeruju da su najbolji partner toj tvrtki. A kakvi će im biti daljnji potezi, kažu, ovisi o odluci Vlade i Ministarstva.  

Sugovornik iz Vlade kaže nam da i ako se pokaže da novi strateški partner u Badelu, ali i bilo kojoj drugoj tvrtki, ne ispunjava što obeća, da će se takvi ugovori odmah poništavati. U financijsku snagu brzo rastućeg Meteora mnogi su sumnjali, no kako su nedavno rekli iz te kompanije, oni su niskozaduženi sa značajnim investicijskim potencijalom – ključni pokazatelj zaduženosti (omjer duga i EBITDA) kod njih iznosi svega 2, tvrdili su u Meteor grupi.

Komentirajte prvi

New Report

Close