Meteor grupa na korak do ulaska u Badel 1862

Autor: Božica Babić , 06. rujan 2016. u 12:22
FOTO: Marko Prpic/PIXSELL

Dok se čekala odluka ministra gospodarstva Tomislava Panenića o sudbini Badela, Ante Raspudić i Darko Knez, vlasnici Meteor grupe nisu mirovali već su od vjerovnika nastavili kupovati potraživanja.

Meteor grupa je dostavila dokaze da je otkupila dvije trećine potraživanja Badelovih vjerovnika, stoga strukture i institucije ne trebaju birati strateškog partnera. Međutim, tu odluku moraju još potvrditi nadležne institucije države. 

Što kažu iz Meteor grupe?

„Meteor grupa jučer je pisanim putem obavijestila Upravu Badela 1862 i Ministarstvo gospodarstva da je nakon preuzimanja tražbina dviju najvećih financijskih vjerovnika sa založnim pravima na ključnoj imovini – pogon na Žitnjaku i vinarije u Daruvaru i Benkovcu te postignutih dogovora s vjerovnicima iz skupine financijskih institucija i skupine ostalih vjerovnika, stekla kontrolu nad više od 2/3 tražbina prijavljenih u predstečajnoj nagodbi Badela 1862. Na taj način, sukladno Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, Meteor grupa može samostalno izglasati prihvaćanje Plana financijskog restrukturiranja Badela 1862. Jedan od vjerovnika koji je dao podršku Meteor grupi je i Atlantic grupa. 
Meteor grupa je u postupku odabira strateškog partnera sudjelovala s financijski najvišom i obvezujućom ponudom što je izrijekom pismeno potvrđeno Povjerenstvu još u srpnju. U ponudi vrijednoj više od 26 milijuna eura jasno smo istaknuli namjeru brzog razduživanja Badela 1862 i okončanja predstečajne nagodbe u najkraćem mogućem roku, a aktivnostima koje smo poduzeli u međuvremenu samo smo dokazali ozbiljnost naših namjera i sposobnost da sve navedeno u ponudi i realiziramo.  
Meteor grupa je brzorastuća i niskozadužena tvrtka sa značajnim investicijskim potencijalom – ključni pokazatelj zaduženosti (omjer duga i EBITDA) kod Meteor grupe iznosi svega 2. Za provedbu cjelokupne transakcije unaprijed smo osigurali sva potrebna sredstva kombinacijom vlastitih sredstava i kreditnih zaduženja Meteor grupe o čemu smo također predočili pismene dokaze kao jasnu potvrdu ozbiljnosti naše ponude i investicijskog potencijala.“  

Što kažu iz St. Nicolausa?

„Zadovoljni smo što su ministar gospodarstva i nadležni organi uložili potrebne napore u cijelom procesu kako bi za Badel 1862 donijeli najbolju odluku. Svjesni istinske potrebe stvarne financijske snage budućeg partnera Badela 1862 tražili su i dodatne informacije, ukazujući na taj način da izbor strateškog partnera neće ovisiti o tome je li budući partner hrvatska tvrtka ili neka druga tvrtka iz Europske unije koje je Hrvatska dio.

S velikim interesom čekali smo informacije koje su danas došle iz Ministarstva gospodarstva. Iz navedenih vjerujemo da će sve nadležne institucije uključene u proces detaljno ispitati svu dodatno pristiglu dokumentaciju te utvrditi njenu vjerodostojnost. 

Znamo da je naša ponuda najbolja opcija za Badel, dok su naše neosporne prednosti naša financijska snaga i dostupni izvori izravnog ulaganja u gotovini, bez lipe dodatnog potrebnog kredita. Jer podsjetimo, tek nakon potpunog rješavanja postojećih dugova kroz isplatu i dogovor s vjerovnicima s kojima smo uspostavili kvalitetan kontakt, Badel 1862 se može fokusirati na razvoj. U našoj smo ponudi jasno naglasili da smo, ukoliko ponuđeni iznos od 25 milijuna eura ne bude dovoljan, dodatno spremni i sposobni uložiti i više, a kroz poslovni plan istaknuli smo i plan dodatnih ulaganja u iznosu od 9 milijuna eura u periodu od 5 godina.

Također i ovom bismo prilikom naglasili kako, uz financijska sredstva,  jamčimo nastavak proizvodnje na postojećim proizvodnim lokacijama, očuvanje Badelovih brandova, očuvanje zaposlenosti, unaprjeđenje prodaje i marketinga  te razvoj i širenje kroz daljnje akvizicije u Adria regiji.

Upravo zato vjerujemo da ćemo temeljem svega navedenog biti prepoznati kao ozbiljan i dugoročan investitor uz čiju konkretnu financijsku snagu i poznavanje industrije Badel 1862 sigurno može ponovno biti uspješna hrvatska kompanija kakva je nekad i bila.

Odluku nadležnih organa rado ćemo komentirati po primitku službene odluke na koju ipak još treba pričekati.“ 

A što na sve kaže ministar Panenić?

Tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić, kako je izvijestila HINA, izvijestio je u utorak da jedan od dva potencijalna strateška investitora zainteresirana za Badel 1862, Meteor grupa posjeduje 67,5 posto potraživanja vjerovnika, što znači da ta grupa ima većinu koja će odlučiti o nastavku i modelu predstečajne nagodbe.

Ministar je utvrdio da u takvim uvjetima njegova, kao i odluka povjerenstva za odabir strateškog partnera Badelu više nisu relevantne, a od povjerenstva je zatražio da utvrdi jesu li ugovori o preuzimanju potraživanja izvršni ili opcijski.

U Badelu 1862 država ima vlasnički udjel od 67,68 posto.

Panenić je kazao da se od početka procesa traženja strateškog partnera za Badel ogroman pritisak radio na članove povjerenstva, i na njega kao ministra u medijskom prostoru da se odluka "donese naprečac".

S odlukom o izboru strateškog partnera su, kako je rekao Panenić, zastali zbog problema adekvatnosti kapitala ponuditelja te dodao da zaduženje ponuđača, konkretno Meteora, prelazi vrijednost njegove imovine.

Istaknuo je i da je Meteor lani preuzeo Labud, koji je još uvijek u restrukturiranju te dodao da je zbog toga dodatno zatražio dokaze od Meteora hoće li moći izvršiti svoje obveze prema Badelu. U međuvremenu, po Panenićevim riječima, u ponedjeljak je Meteor grupa dostavila dokument u kojem tvrdi da posjeduje 67,5 posto potraživanja Badela, što znači da u predstečajnoj nagodbi ima većinu "koja će odlučiti o nastavku samog modela predstečaja".

Panenić je ustvrdio da je proces oko traženja strateškog partnera za Badel  izgubio smisao te napomenuo "ako su već išli u tom smjeru, to su mogli isto tako obaviti i prije, da nemamo ovu cijelu strku, da ne moramo St. Nicolaus kao partnera uopće uvoditi u to".

Ocijenio je i da je Meteor grupa tijekom postupka "jednom nogom držala vrata odškrinuta, i to je ugrožavalo položaj bilo kojeg drugog ponuditelja". Ustvrdio je da su u postupku izbora strateškog partnera poslovna etika i odnos prema drugim investitorima dosta narušeni. "To je u skladu sa zakonima, međutim sigurno nije fer prema drugim ponuditeljima u procesu", ocijenio je. 

Kazao je i da je Atlantic grupa, preko svoje tvrtke Atako u Bosni i Hercegovini, potvrdila da podržava Meteor u tome.  "Prema tome mislim da smo sada dobili stvarnoga partnera", rekao je.

No, piše HINA, izrazio je negodovanje zbog postupanja Hrvatske poštanske banke (HPB) kao državne banke, koja je dala potporu jednom partneru, "a da uopće vlasnike, Nadzorni odbor, ministra financija i konkretno mene nisu obavijestili o toj situaciji, tako da smo dovedeni u gotovu situaciju, što smatram da je vrlo loš odnos državne tvrtke prema Vladi".

Panenić će zatražiti da se zaštite interesi države, da se potraživanja vjerovnika i državnih vjerovnika i HPB-a ispoštuju u najvećoj mogućoj mjeri, da ne dođe do situacije da se preuzimanjem potraživanja ošteti država.

Inače, Badel 1862 je prošlu godinu završio s neto dobiti od 11,8 milijuna kuna, nakon šest godina gubitaka. Poslovni prihode ostvareni su u iznosu od 314 milijuna kuna, što je 10 posto više nego godinu ranije. Pritom su prihodi od prodaje porasli za 5 posto, na 296,2 milijuna kuna. Povećanje ukupnih prihoda generirano je rastom prihoda od prodaje na domaćem tržištu od 4 posto, a u izvozu od čak 18 posto u odnosu na 2014. godinu.

Komentari (2)
Pogledajte sve

@Verdi: Lijepo je vidjeti da se netko za promjenu drži Zakona i da ne misli dati tvrtku ispod stola. Samo neka se njih dvoje potuku i neka popravljaju svoje ponude. Iako, ako Meteor stvarno ima 2/3 onda je priča gotova.

ovaj panenić ako na ovom ne uzme pinku neće ju uzeti nikad i nigdje.

New Report

Close