Menadžment uvjet za uspjeh

Autor: Poslovni.hr , 12. listopad 2009. u 22:00

Efikasnim upravljanjem do dovršetka projekta iz nepovratnih sredstava EU

Kvalitetan menadžment ključna je komponenta uspjeha na projektima sufinanciranima nepovratnim sredstvima EU. Iako tu tvrdnju još nitko nije zadovoljavajuće empirički potvrdio, iskustva iz prakse jasno pokazuju da samo s efikasnim menadžmentom možemo osigurati pravovremeno postignute rezultate na projektu koji će zadovoljavati sve postavljene kriterije kvalitete.

Projektni menadžment
Kako efikasno strukturirati menadžment na projektu jedno je od pitanja na koja postoji bezbroj odgovora, situacija s bezbroj varijacija koje primarno ovise o veličini (dužina i budžet projekta) te složenosti projekta (broj partnera, tip projekta, itd.). Ipak, projektni menadžment treba osigurati visok standard nadzora, kvalitete te koordinacije izvođenja zadataka i pravovremenog postizanja rezultata na projektu unutar terminskog plana i budžeta. Mora osigurati i stalnu kontrolu stvari koje se tiču svih partnera na projektu i tako unaprijed spriječiti veće probleme, zatim kvalitetnu administrativnu i financijsku koordinaciju usklađenu sa svim prihvaćenim pravilima i uputama. Slijedi efikasan okvir za komunikaciju unutar konzorcija partnera na projektu te upravljanje tijekom komunikacija među partnerima. I, posljednje, projektni menadžment mora osigurati što prije identifikaciju rizika vezanih uz projekt te brzo rješavanje problema. Da bi se to postiglo, preporučljivo je u strukturu projektnog menadžmenta uključiti sljedeća tijela: nadzorno tijelo, tijelo projektnoga koordinatora, administrativno-financijskoga koordinatora, radne grupe i savjetodavno tijelo.

Odgovornost uključenih
U sljedećim nastavcima pozabavit ćemo se odgovornostima tijela uključenih u strukturu projektnog menadžmenta, važnosti izvještaja i kako ih pripremati te njihovoj učestalosti. Također ćemo objasniti važnost komunikacije među partnerima na projektu, kao i o neminovnim problemima koji se pojavljuju u praksi.

Damjan Struna, savjetnik za nepovratna sredstva u RR&Co Knowledge Centre Ltd., EU Partners

Komentirajte prvi

New Report

Close