Medora Hoteli ulažu u još dva hotela i kamp, ali od Vlade očekuju rješenje velikog problema

Autor: Marija Crnjak , 08. prosinac 2016. u 14:44
Hotel Medora Auri. Press Foto

Zrinko Kamber ističe da su rezultati prve sezone poslovanja veći od planiranog, iako je otvorenje hotela kasnilo oko 20 dana zbog nevolja s građevinarima.

Nakon ovogodišnje adaptacije hotela Medora Auri Family Beach Resort, u koji su uložili više od 15 milijuna eura, Medora Hoteli u Podgori nastavit će investicijski ciklus ulaganjem u dva preostala hotela te kampa, najavio je danas predsjednik uprave Zrinko Kamber. Bivša hotelska kuća Podgora, koja je nakon predstečajne nagodbe i naknadnog preslagivanja od ove jeseni u većinskom vlasništvu Agram Investa, u novi investicijski ciklus kreće 2018. godine, a do tada je u planu pozicioniranje Hotela Medora Auri.

Kamber ističe da su rezultati prve sezone poslovanja veći od planiranog, iako je otvorenje hotela kasnilo oko 20 dana zbog nevolja s građevinarima.

"Unatoč manjem broju operativnih dana, na čemu smo izgubili milijune kuna, u prvih devet mjeseci ostvarili smo 44,9 milijuna kuna prihoda, što je porast od 43 posto u odnosu na prošlu godinu. Ujedno, ostvaren je i rast EBITDA od 50 posto. U vrhu sezone imali smo popunjenost od 73 posto, što je za prvu godinu poslovanja sjajan rezultat", kazao je Kamber, podsjetivši i kako je tvrtka, unatoč rigoroznim uvjetima, uspjela dobiti bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 10 milijuna kuna.

Sljedeća godina za tvrtku će biti konsolidacijska, ulagat će se najviše u osposobljavanje kadrova, a jedan od ciljeva je produljiti sezonu na minimalno sedam mjeseci. Zbog toga će se pojačati i kongresni dio poslovanja. Iako u sljedećoj godini neće imati zahtjevnih građevinskih radova, u Medori se nadaju da će u suradnji s Vladom uskoro biti riješen problem nedostatka kadrova, pogotovo u građevinskom sektoru, ali i u turizmu. Medora zapošljava oko 60 stalnih radnika i 200-tinjak sezonaca, no u budućnosti će svakako trebati novih kadrova.

Kamber se danas osvrnuo i na povećanje PDV-a u ugostiteljstvu, što će ih sljedeće godine koštati oko milijun kuna, priznavši da bi situacija za hotelijere bila znatno lošija da je stopa porasla i u pansonskom dijelu, od čega je Vlada ipak odustala.

"Rast stope poreza iznenadio nas je jer smo u skladu s ranijim najavama i strategijama očekivali upravo suprotno, odnosno da će porezi padati. U skladu s tim očekivanjima smo planirali i naše investicije, isto kao i svi drugi ulagači kojima je povrat jedan od najvažnijih stavki", istaknuo je Zrinko Kamber.

Istaknuo je kako Hoteli Medora žele postati vodeći na Makarskoj rivijeri kojoj također žele vratiti stari sjaj i važnost, ali s novim modernim sadržajima na kojima rade u suradnji s drugim hotelima i turističkim zajednicama.

Komentirajte prvi

New Report

Close