Medilab ulazi u unosni DNA biznis: Preuzeo Genosov laboratorij

Autor: Marija Crnjak , 08. lipanj 2015. u 22:01
Genos je 2007. osnovao prof. dr. Gordan Lauc, Foto: Boris Ščitar / Pixsell

Genos je 2007. kao akademski startup osnovao molekularni biolog prof. dr. Gordan Lauc, a tvrtka svoj uspjeh temelji na intenzivnom ulaganju u istraživanje i razvoj te školovanje djelatnika.

Zagrebačka tvrtka Medilab, specijalizirana za prevenciju i liječenje oboljelih od dijabetesa, objavila je u ponedjeljak da preuzima Genos DNA laboratorij, jedan od dvaju osnovnih segmenata osječke biotehnološke tvrtke Genos. Cilj transakcije čija cijena nije objavljena iskorak je Medilaba u područje brzorastućeg tržišta genskih testova, dok će se Genos nastaviti baviti istraživanjem i analizom u segmentu biotehnologije, po čemu je tvrtka već poznata u najvišim svjetskim znanstvenim krugovima. Riječ je o višestruko nagrađenoj tvrtki koju je “The Scientist” 2013. godine proglasio najboljim mjestom za rad istraživača u svijetu.

Genos je 2007. kao akademski startup osnovao molekularni biolog prof. dr. Gordan Lauc, a tvrtka svoj uspjeh temelji na intenzivnom ulaganju u istraživanje i razvoj te školovanje djelatnika. Tvrtka Medilab zagrebačkog poduzetnika Marka Džepine, osnovana 1991. godine, jedna je od prvih tvrtki u privatnom vlasništvu u Hrvatskoj i jedan od najvećih dobavljača javnog sektora u području liječenja dijabetesa. Medilab je ujedno zastupnik i distributer koncerna Bayer HealthCare Diabetes Care Division, B. Braun Avitum, Siemens MSD, Buhlmann, Diesse, Cusabio i SastoMed, ima 60 zaposlenih i u prošloj je godini ostvario prihod od 157 milijuna kuna.

Transakcija obuhvaća preuzimanje tri Genos DNA laboratorija u Zagrebu, laboratorija za humanu genetiku, laboratorija za animalnu genetiku te laboratorija za forenzičku analizu DNA. U njima se pružaju razne usluge DNA analize, od utvrđivanja spola pticama, pasmina pasa i porijekla mesa do utvrđivanja očinstva, rizika od obolijevanja te kriminalističkih vještačenja.

 

Cijena transakcije nije objavljena

Genos će se nastaviti baviti istraživanjem i analizom u segmentu biotehnologije

U Medilabu objašnjavaju kako ovom akvizicijom kreću u intenzivniji tržišni proboj i komercijalizaciju navedenih proizvoda i usluga.

“Ulazak u vlasničku strukturu vodećeg DNA laboratorija u Hrvatskoj i regiji za Medilab predstavlja značajan iskorak u područje brzorastućeg tržišta genskih testova, a Genos DNA laboratoriju značit će mogućnost intenzivnijega marketinškog nastupa, komercijalizacije svojih proizvoda te razvoja novih proizvoda temeljenih na potrebama tržišta. Segment DNA testiranja, prema predviđanjima analitičkih studija, bilježi trend iznimnog rasta koji se pripisuje učestalosti genetskih bolesti, rastuće potražnje za molekularnom dijagnostikom, starenju stanovništva te izrazitom povećanju broja kroničnih bolesti.

Povećana učestalost kroničnih i malignih oboljenja motivira medicinsku znanost da razvija nove lijekove i postupke koji bi produžili aktivan život. Medicina se usmjerava na dijagnostičke postupke koji omogućuju personalizirani pristup liječenju baziran na informacijama o genskim predispozicijama za pojedinu bolest. Genos DNA laboratorij svoju će poslovnu strategiju razvijati upravo u smjeru personalizirane medicine”, ističe se u jučerašnjoj objavi tvrtke.

Komentirajte prvi

New Report

Close