Masline i chili stvorili im posao na otoku

Autor: Marta Duić , 29. svibanj 2017. u 07:54
Odnedavno OPG Matulić ima i oznaku Superior Taste Award za svoj umak Pašmanero, kao jedini mali proizvođač u RH

Njihovi prirodni proizvodi i ljuti umaci Pašmanero su traženi, a OPG ima godišnji rast proizvodnje 15-20 posto.

Najveći izazov nam je kako opstati na tržištu, ali zasad se odlično snalazimo i nadamo se da će tako i ostati, najbitnije nam je da održimo kvalitetu i zadovoljne kupce", govori bračni par Krsto i Ana Matulić, koji su na otoku Pašmanu 2014. pokrenuli OPG Matulić.

Uzgajaju masline, smokve i  chili papričice na jednom hektaru, gdje raste i samoniklo smilje, gospina trava i origano. Počeli su s proizvodnjom sapuna od maslinovog ulja, što su proširili i na kreme, šampone, sapune, sprejeve za tijelo i kosu, ali i začine pod brendom Pašmanero – ljuti umak, Pašman libre – aceto od smokove vinski ocat, aromatiziranu sol i ulje.

"Uvijek dobivamo nove ideje i pokušavamo biti inovativni. Naši proizvodi su nastali po domaćoj recepturi, ali smo primijenili i inovacije i time dobili zanimljive artikle koji se ne mogu pronaći baš svugdje i upravo zato imamo veliki broj zadovoljnih kupaca koji uživaju u našim domaćim proizvodima˝, pojasnila je Ana Matulić, ističući da je adut njihovog OPG-a ljubav prema poslu, a prednost je i što ona i suprug rade zajedno i stalno se nadopunjuju pa nikad ne ponestane ideja.

Bilježe godišnji rast proizvodnje od 15 do 20 posto. "Želimo ostati na ovom nivou radi kvalitete i zato se naši proizvodi ne mogu naći u velikim trgovačkim lancima nego samo na Pašmanu i u malim specijaliziranim trgovinama na obali – u Zadru, Postirama na Braču, Starom Gradu na Hvaru, Preku na Ugljanu, Sali na Dugom Otoku, Bibinju, Vodicama, Koločepu, Komiži na Visu i u Zagrebu", tvrdi Matulić.

Oznaku Hrvatski otočni proizvod imaju za pet sapuna, četiri kreme, Beauty Drops, šampon za kosu, piling, Pašmanero, vinski ocat, drvene daske, a OPG Matulić dvaput je nagrađen Suncokretom ruralnog turizma Hrvatske. Osnova iz koje crpe ideje su masline i chili papričice.

"Naša priča počela je s maslinama i uljem. Proizvodnja ljutog umaka je bila Krstova ideja. Nakon vinskog octa, aromatizirane soli i ulja tražio je novi izazov. Prve godine smo imali svega 100 sadnica chilija. Kada smo vidjeli kako ljudi reagiraju na naš Pašmanero, povećali smo proizvodnju. Danas imamo više od 500 sadnica 28 vrsta papričica. Naš OPG je ovaj mjesec dobio međunarodnu nagradu Superior Taste Award za Pašmanero, prvi smo mali proizvođači u RH s tom oznakom˝, pohvalila se Ana Matulić. Ponavljajući da im je najveći uspjeh što vole ono što rade, reći će i da je važno "što smo od ničega stvorili sebi posao na otoku. Jedini plan za budućnost nam je i dalje uživati u poslu", kažu Pašmanci.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Lijepo i hvale vrijedno.

New Report

Close