Marinko Zadro za 70,5 milijuna kuna kupio Dalmacijavino

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. veljača 2015. u 12:14
Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Dalmacijavino je u ponedjeljak na javnoj dražbi na splitskom Trgovačkom sudu prodano za nešto više od 70,5 milijuna kuna tvrtki OŠTRC, u vlasništvu Marinka Zadre.

Dalmacijavino je u ponedjeljak na javnoj dražbi na splitskom Trgovačkom sudu prodano za nešto više od 70,5 milijuna kuna tvrtki OŠTRC, u vlasništvu Marinka Zadre.

To bi trebalo označiti i kraj agonije za tu splitsku trgovačku tvrtku, koja je prodana na javnoj dražbi u 11. pokušaju. Marinko Zadro ujedno je i najveći dioničar virovitičke Viro grupe.

"U 60 dana kupac bi trebao uplatiti cjelokupni iznos i nastaviti proizvodnju. Uspjeli smo se izboriti da ne odemo u likvidaciju. Nadamo se da će kupac nastaviti s proizvodnjom, možda je i povećati i uzeti još jedan dio radnika. Zasad nećemo ništa poduzimati, dok se ne riješe formalnosti oko kupoprodaje, a onda ćemo sjesti s novim vlasnikom i pokušati dogovoriti što bolju poziciju radnika", izjavio je sindikalist Dalmacijavina Lukica Bucat.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević nakon ročišta je izjavio kako se očito radi o tvrtki koja ima namjeru nastaviti proizvodnju.

"To je odlična pozicija. Dugovanje Dalmacijavina bilo je preko milijardu kuna, a najveći vjerovnik je bila država. Država se treba odreći toga potraživanja kako bi se isplatili radnici. Isto tako država mora omogućiti uvjete da Dalmacijavino, a i Badel, ostanu što su bili u bivšoj zemlji, najzamijetniji igrači u toj branši", kazao je Matijašević.

I stečajni upravitelj Perica Mitrović svjestan je da radnici žele naplatiti svoja potraživanja, no oprezan je u davanju izjava, kazavši kako treba pričekati da se kupnja i realizira, a nakon toga će uslijediti i ročište za diobu.

"Ide se k tome da će se proizvodnja nastaviti, da će biti 200 zaposlenih. Kupac se odlučio na rizik i kupovinu Dalmacijavina jer je komplementarno s njegovom proizvodnjom. Shvaća da mora jako puno uložiti u modernizaciju proizvodnje, a mi ćemo također morati shvatiti da Dalmacijavino mora naći svoje mjesto na tržištu i da se plaća mora zaraditi", zaključio je Mitrović.

Dalmacijavino se počelo prodavati u kolovozu 2013. godine, a početna mu je cijena bila 281 milijun kuna. Osim 67.000 četvornih metara skladišno-proizvodnog prostora u Sjevernoj luci prodana je i vinarija u Jelsi i Starom Gradu, te zemljište u Vrbanju na Hvaru, a kao dio ponude je bila i drniška tvornica kvasine, vinogradi i poslovni prostor i skladište u Velikoj Gorici, Vukovaru, Rijeci i Zadru.

Društvo OŠTRC je ovime postalo vlasnikom i zaštićenog brenda Pipi te ostalih brendova, čija je vrijednost procijenjena na osam milijuna kuna.

Komentari (1)
Pogledajte sve

ode Marinko bez svojih virovaca

New Report

Close