Maras šalje revizore u poslovne zone

Autor: Biserka Ranogajec , 14. studeni 2012. u 15:57
Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta/PIX

Tamo gdje se utvrdi nenamjensko trošenje, novac će se morati vratiti u državni proračun, poručuju u Ministarstvu.

Slikovito naselje Barban, udaljeno 18 kilometara od istarskog ipsilona iznad doline rijeke Raše, trenutačno je jedno od najperspektivnijih za razvoj poduzetničke zone u Hrvatskoj. Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta, izdvojio je ovu zonu kao uspješan primjer razvoja poduzetništva. Potpisivanjem ugovora s općinskim načelnikom Denisom Kontošićem Maras je ovoj zoni u utorak i službeno dodijelio četiri milijuna kuna poticaja. Uz to, zahvaljujući ulaganju Hrvatskih cesta koje sufinanciraju projekt Županijske uprave za ceste, započeli su pripremni i zemljani radovi na tri kilometara dugoj trasi barbanske obilaznice.

U Istri 30 zona
Vrijednost radova koji moraju biti gotovi do kraja godine iznosi šest milijuna kuna. Zahvaljujući obilaznici kroz Barban više neće prolaziti teški kamioni, a poduzetnička zona dobit će kvalitetan spoj na glavne prometnice u Istri. U Istri je ukupno tridesetak poduzetničkih i industrijskih zona, a načelnik Kontošić tvrdi da je ova barbanska vrlo perspektivna i dinamična. U zoni ima već 14 investitora, od čega dva strana. Dobiveni novac utrošit će se na uređenje infrastrukture za prvu fazu koja se prostire na deset hektara, a ubuduće će se proširiti na još 20 hektara. Dosad su ulagači počeli s pripremnim radovima, odnosno skupljaju dokumentaciju ili već grade. Dva poduzetnika uskoro otvaraju nove pogone u Barbanu. Tvrtka IZO, proizvođač opreme za pekarsku industriju i proizvodnju agregata, do kraja godine treba završiti tvornicu površine 1000 četvornih metara u kojoj će raditi 30 radnika. Tvrtka ABS, proizvođač alu i PVC stolarije, na proljeće otvara pogon u kojem će zaposliti 150 ljudi. Za još tri pogona podignuti su temelji. Ministarstvo je u ovoj godini projektom "Poduzetničke zone u funkciji" dodijelilo ukupno 42 milijuna kuna i 34 potpore. Po četiri milijuna dobile su još zone u Ivanić Gradu i Šibeniku, općina Križ 3,3 milijuna kuna, a po dva milijuna općine Hrvace i Brckovljani. To su dosad najmanji iznosi za ovu namjenu. Lani je u te svrhe uložen 51 milijun kuna, a prije je svake godine dodjeljivano po stotinjak milijuna kuna. No s ovogodišnjim potporama posebice su nezadovoljni u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koja je dobila u 2102. godini samo 1,43 milijuna kuna za 26 projekta. Manje su dobili samo projekti u Ličko-senjskoj županiji.

Ni poduzetnika ni radnika
Unatoč svim dosadašnjim poticajima prijašnjih vlada, u Ministarstvu poduzetništva i obrta nisu zadovoljni razvojem zona jer neke se nisu maknule s mrtve točke. Ministar Maras već je najavio kontrolu i u tijeku je analiza trošenja novca u svim zonama. Tamo gdje se utvrdi nenamjensko trošenje, novac će se morati vratiti u državni proračun, poručuju u Ministarstvu.Program razvoja poduzetničkih zona započeo je 2001. i prve potpore tadašnjeg Ministarstva obrta, malog i srednjeg poduzetništva bile su usmjerene jedinicama lokalne samouprave koje su već imale jezgre obrtništva i poduzetništva. Od ukupno 344 poduzetničke zone, koliko ih danas ima u evidenciji ministarstva, odnosno koliko ih je proteklih godina dobilo potpore, u njih čak 38 posto nema ni jednog poduzetnika. A u 44 posto zona nije evidentiran nijedan zaposlenik kod poduzetnika u zoni.

Komentirajte prvi

New Report

Close