Mali hotelijeri traže da ih se zakonski odvoji od velikih

Autor: Ivica Profaca,VLM , 15. veljača 2012. u 22:00

Članovi Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela pokazali veliko zanimanje za kredite HBOR-a

Obiteljski i mali hoteli, kao jedna od uzdanica hrvatskog turizma, imat će svu potrebnu pomoć svih institucija kojima je to u opisu posla, može se zaključiti nakon redovne skupštine udruge koja okuplja njihove vlasnike.

Pomoćnik ministra turizma Robert Pende najavio je da će Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela uključiti u izradu desetogodišnje strategije razvoja hrvatskog turizma, koja je posebno važna jer obuhvaća i razdoblje nakon pristupanja EU. Ovom segmentu i cijelom turizmu nastojat će se pomoći Vladinim mjerama za povećanje konkurentnosti gospodarstva kroz poreznu reformu i smanjenje parafiskalnih davanja. Predsjednik Udruge Šime Klarić podsjetio je pak da ova asocijacija već više od godine dana radi na zakonodavnom okviru kojim bi regulativno odvojili male od velikih hotela, jer posluju u potpuno drukčijim uvjetima, a konačan prijedlog zakona Ministarstvu će pripremiti Institut za turizam. Najviše pozornosti izazvala je prezentacija programa za ulaganja u izgradnju i obnovu hotela te tekuće poslovanje Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR). Pomoćnik direktora HBOR-a za kreditiranje Hrvoje Glavičić kaže da je ta institucija uspjela povećati postotak kreditnih sredstava u ukupnoj investiciji sa 50 na 75 posto unatoč pravilima o subvencioniranju. Povećan je i rok počeka do četiri godine, a kamate će iznositi dva, četiri ili šest posto. Nude se i sredstva za pripremu sezone, koja se mogu dobiti od 15. prosinca do 30. lipnja 2013., a otplaćuju se u dvije rate sredinom listopada i studenog, uz kamatu 4,8 posto. Među programima su i kreditiranje trajnih obrtnih sredstava te program restrukturiranja uz uvjet da u protekle dvije godine nije bilo isplate dobiti ili pozajmica.

Sezonci

Plaća čitavu godinu
Sudionici Skupštine predložili su i izmjene Zakona o radu. Prema toj zamisli, sezonskim bi se radnicima podigao broj tjednih sati koje smiju raditi, uz zadržavanje iste plaće, ali bi im se zato plaća morala davati čitavu godinu. Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela okuplja 146 obiteljskih malih hotela i 66 pansiona i agroturističkih gospodarstava. Imaju 3500 zaposlenih i uglavnom rade čitavu godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close