Mali dioničari imaju prijedlog za Ramljaka

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Udruga manjinskih dioničara koncerna Agrokor predstavila je u petak svoj nacrt plana nagodbe za Agrokor d.d. u kojem među ostalim predlaže restrukturiranje samo tvrtki s negativnim kapitalom, odnosno matice-Agrokora d.d. i Konzuma.

"Predlažemo financijsko restrukturiranje matice - Agrokora d.d. i Konzuma. Imovina vrijedi više nego što se tvrdi, a revidirana financijska izvješća koja su rađena na temelju nominalnih vrijednosti ne mogu biti fer procjena za vrijednost poduzeća za plan nagodbe kakav se radi, kazala je na konferenciji za novinare recenzentica prijedloga nagodbe Mihaela Grubišić Šeba.

"Tvrdimo da u našem planu nagodbe nitko neće izgubiti", dodala je.

Dodala je kako kako treba restrukturirati samo maticu i Konzum, jer se većina duga odnosi na njih tj. 3,6 milijarde eura na Agrokor i 700 milijuna eura na Konzum.

Prema nacrtu nagodbe koju je predstavila Udruga, neosigurani vjerovnici pretvaraju svoja potraživanja u stopostotnom iznosu, odnosno bez otpisa, u vlasnički udjel i postaju vlasnici vladajućeg društva.

Ovisna društva, pak, otpisala bi svoja potraživanja prema Agrokoru d.d. i jedini kreditori ostali bi roll-up kreditori i razlučni vjerovnici.

Vlasnička glavnica nakon konverzije iznosila bi tri milijarde eura, istaknuto je na konferenciji.

Što se tiče Konzuma, dobavljači bi dug, bez otpisa, pretvorili u vlasnički udio, odnosno postali vlasnici 25 posto Konzuma.

"Nije im interes imati udjel u nizozemskom holdingu, bolje im je imati udjel u Konzumu", istaknula je Grubišić Šeba.

Vlasnička glavnica, kako je navela, nakon konverzije iznosila bi 400 milijuna eura.

Rekla je i kako bi "u svakoj normalnoj zemlji izjava izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka da dionice vrijede nula bila znak za tržišnu manipulaciju".

Nije uvažen kapacitet zarada za dionice, što znači da je umanjena imovina i tako su dobili negativan kapital na Agrokor, kazala je te dodala kako pojedina kompanije zarađuju više u odnosu na prikazanu vrijednost poduzeća.

U vezi roll-up kredita, rekla je kako uprave Agrokorovih tvrtki nisu znale što potpisuju.

"Roll up ugovor je na 200 stranica stručnog engleskog", kazala je. 

Predsjednik Udruge Mićo Jurjević je istaknuo kako je njihov plan nagodbe "dobar, pošten, hrvatska priča i zakonit.

Zamjenik predsjednika Udruge Miroslav Jeličić-Purko dodaje kako je pravedno da financijaši restrukturiraju Agrokor, a dobavljači Konzum.

Dodao je kako prema predloženom planu nagodbe treba restrukturirati samo tvrtke s negativnim kapitalom, a prema Ramljakovom se u restrukturiranje matice uvlače zdrave i likvidne tvrtke.

"Restrukturiranje za koje su plaćeni strani konzultanti nije se dogodilo, a satnica im je 8.000 kuna", kazao je.

Mišljenja je kako je lex Agrokor bio potreban, ali da su autori neke stvari izdvojili, kao što su roll up i prijenos imovine, čime je imovina za jako malo novca isporučena strancima.

Na novinarski upit jesu li kontaktirali s dobavljačima i predstavili im svoj plan nagodbe, Jeličić-Purko je rekao kako je bilo nekih kontakata no kako je stekao dojam da je stav dobavljača "ako dobiju mali dioničari što će ostati nama".

Komentari (14)
 • ms4
  ms4 10:54 12.2.2018.

  skroznovi# Samo komentiram, ta tema konstantno puni medije u zadnje vrijeme. Rado bi da sam Ramin konzultant a tko ne bi..hehe. Ima u danasnjem Jutarnjem komentar njihovog urednika za gospodarstvo Vresnika na čitavoj stranici koji govori kontra njihovih argumenata. Pa nije valjda svatko “tuljan” tko se ne slaže sa stavovima većinskog (Todorića) i manjinskih dioničara Agrokora!?

 • miami
  miami 9:15 11.2.2018.

  Logično.

 • skroznovi
  skroznovi 20:16 10.2.2018.

  denobeno


  Kao netko tko je bio osobno prisutan mogu prenijeti, ono što novinari nisu, ali negdje ima snimljeno. Purko je rekao da će sav novac koji zaradi od Agrokorovih dionica dati u dobrotvorne svrhe. Ispred mikrofona i uz upaljene kamere.
  E sad…

  .ako je to Purko rekao, ja mu 100% vjerujem.
  On je čovjek od riječi i ‘formata’, u ovoj situaciji neće se ni obogatiti (već je dovoljno bogat) a bome ni osiromašiti (ima prilično diverzificirana ulaganja).
  On se tu po meni angažirao zbog principa, pravde i poštivanja zakona, što bi trebalo biti dostupno svima.
  .ko Don Quihote se bori protiv vjetrenjača 😁😗

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!