Madrace prodao Šveđanima i počeo raditi vrhunski namještaj za biranu klijentelu

Autor: Biserka Ranogajec , 16. listopad 2012. u 22:01
Tomislav Knezović izuzetno je zadovoljan uvjetima poslovanja u industrijskoj zoni u Začretju/PXL

Tomislav Knezović je u Kvadru uložio 25 milijuna kuna, a danas ima 83 radnika i očekuje rast prihoda od 60 posto.

Tomislav Knezović, vlasnik i direktor Kvadre iz Svetoga Križa Začretje, dobio je na upravo završenom sajmu namještaja Ambienta na Zagrebačkom velesajmu posebno priznanje i kristalnu skulpturu za najuspješnije ambijentalno izlaganje. Iako Kvadra izlaže na međunarodnim sajmovima tek od prošle godine jer je u srpnju 2011. počela s radom nova tvornica u Sv. Križu Začretje, Knezović je izuzetno zadovoljan i ponosan na dosadašnja priznanja.

Bez pomoći na sajmove

U Kvadru je uložio 25 milijuna kuna, od čega 20 milijuna u zgradu i strojeve. Na izuzetno lijepo oblikovanom unutrašnjem i vanjskom izgledu tvornice radila je arhitektica, supruga Sanja. U tvornici danas rade 83 zaposlena, a prije godinu dana bilo ih je 35. Ove će godine ukupan prihod biti 60 posto veći od prošlogodišnjeg, ali to neće pratiti i dobit. Vlasnik kaže kako će se i dalje razvijati i u iduće tri godine ulagati u kvalitetan dizajn i predstavljanje u svijetu, a neće izvlačiti profit. "Morate najmanje pet-šest godina biti na svim jačim međunarodnim sajmovima namještaja da biste postali poznati brend", poručuje Knezović. Kvadra je jedini proizvođač namještaja iz Hrvatske koji je dobio prestižnu nagradu Red Dot za serijsku proizvodnju od svjetski poznatih dizajnera. Nagrađenu sofu na razvlačenje Revolve dizajnerski stručnjaci prepoznali su prošle godine kao inovativan i kvalitetan proizvod te uz Kvadru nagradili i autore, hrvatsko-austrijski studio dizajna Numen/For Use u kojem rade Nikola Radeljković, Sven Jonke i Christoph Katzler. Na prošlogodišnjem Beogradskom sajmu Kvadra je dobila prvu nagradu, Zlatni ključ u kategoriji namještaja za odmor za trosjed Revolve, također autora Nikole Radeljkovića. Knezović se ponovno priprema za nastup u Beogradu gdje će idućeg mjeseca izlagati na 200 kvadrata, a kandidirat će se i za nagradu za koju vjeruje da će opet dobiti. Nakon toga slijedi u siječnju odlazak na jedan od najvećih sajmova u svijetu, IMM Köln, na kojem se također Kvadra predstavila prošle godine u što je investirano 80.000 eura. Nakon toga Kvadra se priprema u travnju nastupiti u Milanu. "Nismo dobili ni kunu poticaja ni od jedne državne institucije za sudjelovanje na sajmovima", žali se Knezović koji je do sada nastupio na više od trideset svjetskih izložbi. Prije Kvadre Knezović je na sajmove odlazio predstavljajući Perfektu, proizvođača madraca kojeg je 2007. prodao švedskoj grupaciji Hilding Anders.

HGK ne potiče izvoznike

Knezović misli kako se ne može nastupati na velikim specijaliziranim međunarodnim priredbama grupno, a kako bi ih se prepoznalo, mora se izlagati u onim halama gdje je namještaj, koji i oni proizvode, iz cijelog svijeta. Smatra da Hrvatska gospodarska komora ne potiče dovoljno izvoznike. Primjerice, na Ambienti Komora je potrošila milijune kuna, a to je sajam na koji ne dolaze strani poslovni partneri kupovati, već samo prodavati. "Suludo je trošiti novce na takav sajam i ne ulagati na predstavljanje u Kölnu, Milanu, Parizu, Moskvi… Valja poticati one tvrtke od kojih se očekuje da će to višestruko vratiti", kazuje naš sugovornik. Knezović je osnovao tvrtku za trgovinu namještajem Perfekta 1992. godine u Zagrebu. Ukazala mu se prilika da za jednoga kupca u Velikoj Britaniji pronalazi hrvatski namještaj. Krenulo je dobro, ali padom funte postali su za to tržište preskupi i Perfekta počinje sve više uvoziti madrace. Uskoro ih Knezović odlučuje sam proizvoditi te kreće u potragu za zemljištem u okolici Zagreba. Jednog jutra, prisjeća se, nazvao ga je Ivan Kranjčić, načelnik općine Sveti Križ Začretje, i pozvao ga da vidi industrijsku zonu u osnivanju. "Odlučite li se graditi tvornicu kod nas, sagradit ćemo vam cestu dok vi izgradite halu", rekao je načelnik i ispunio obećanje. Općina im je u svemu pomagala. Bili su pozvani vlasnici zemljišta od kojih je Knezović otkupio pojedinačne parcele u veljači 2003., a već u listopadu iste godine iz tvornice su izlazili novoproizvedeni madraci. Kad je najveća svjetska grupacija za proizvodnju madraca Hilding Anders 2007. ponudila akviziciju Perfekte, Knezović se nije dvoumio i prodao je. Kako je oduvijek želio pokrenuti proizvodnju ojastučenog namještaja, iznenada mu se ukazala prilika. Opet u industrijskoj zoni u Začretju podiže novu tvornicu Kvadra u blizini Perfekte i do koje općina također gradi cestu. Kad je prodao Perfektu, u njoj je bilo pedesetak zaposlenih, a u Kvadri danas radi osamdesetak ljudi, svi iz mjesta i najbliže okolice.

Dodana vrijednost dizajna

Svaki dan na posao iz Zagreba putuje samo Knezović s nekolicinom suradnika s kojima radi od početka pokretanja vlastitog biznisa. Perfekta je bila jedna od najuspješnijih tvrtki u ovoj djelatnosti i Knezović je madrace prodavao krajnjim korisnicima, trgovini na malo po cijeloj državi. "Ponosni smo na sve što smo dosad napravili u samo godinu dana, točnije od prvog predstavljanja na prošloj Ambienti. Prethodno smo raspisali natječaj za garniture, htjeli smo se razlikovati od ostalih i ne kopirati standardni namještaj. Htjeli smo dodanu vrijednost dizajna ugraditi u proizvod", tumači Knezović.

Skupa proizvodnja

Najpovoljniji omjer cijene i kvalitete

Kvadra je poznata po namještaju višega cjenovnog razreda i njezine fotelje imaju cijene od četiri i šest tisuća kuna. Nagrađena sofa Revolve, nositelj nagrade Red Dot za produkt dizajn 2012. od međunarodnoga stručnog žirija koju su dizajnirali Numen/For use, Ivana Borovnjak i Roberta Bratović, stoji sedam tisuća kuna. Knezović tvrdi da dizajnirane fotelje koje rade isti dizajneri Numen/For use kod drugih proizvođača stoje 30.000 kuna. U fotelji nisu samo uračunati dizajn već i kvalitetan proizvod i puno ručnog rada. Rad je u Hrvatskoj jako skup, kaže Knezović i dodaje kako je skuplji nego u Bugarskoj, Rumunjskoj, Srbiji, BiH ili Poljskoj. "Nikada se nismo hvalili kako smo najjeftiniji na tržištu, ali kod nas je odnos kvalitete i cijene sigurno povoljan", zaključuje Knezović.

Sv. Križ Začretje

Poduzetna općina

U gospodarskoj zoni Sveti Križe Začretje postoji 12 poduzetnika i općina potpomaže svima koji žele investirati. Najnovija tvrtka u zoni je Kvadra, a jedno novo gradilište otvoreno je prije nekoliko dana. Nedavno su u Svetom Križu Začretju potpisani ugovori o financiranju izgradnje u poduzetničkim zonama grada Zaboka te općina Zlatar Bistrice i Svetoga Križa Začretja. Ugovore su s ministrom poduzetništva i obrta Gordanom Marasom potpisali zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek te načelnik Zlatar Bistrice Žarko Miholić i Ivan Kranjčić, načelnik općine domaćina. Poduzetničke su zone sredstva dobila natječajem. Tako je začretska zona dobila nešto više od milijun kuna, zlatarbistrička 400.000 kuna, a zabočka 275.000 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close